HAMİLE BAYANLARIN YÜZDE 70’İ SİGARA İÇMEYE DEVAM EDİYOR


     Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, küresel sorun olan sigara tüketiminin ve buna bağlı hastalıkların dünyada önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını belirterek, gebelik sırasında sigara kullanımının ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunu kaydetti. 
     Sigara bağımlılığı olan kadınların yüzde 50-70'inin hamilelikleri esnasında sigara kullanımını sürdürdüklerinin belirlendiğine işaret eden Çelik, sigaranın içerdiği zift, nikotin, karbonmonoksit ve diğer zehirli birçok madde üst solunum yollarına, buradan bronşlara ve kana geçtiğini, solunum sisteminin, kalp ve damarlar olmak üzere vücudun tüm organ sistemlerine zarar verdiğini ifade etti. 
     Çelik, şunları bildirdi: 
     ''Zamanında gebelik haftası 38-40 hafta olarak kabul edilir. 38 haftadan çok daha önce doğum gerçekleşir. Doğum eylemi esnasında açılması gereken su kesesinin olması gereken zamandan çok önce açılması, bebeğin gelişimini tamamlamadan doğum yoluna girmesine neden olur. Sigara bebeğe giden kandaki oksijen ve besin maddelerinde azalmaya neden olarak, anne karnında bebeğin gelişiminin geri kalmasına neden olmaktadır. Bebeğin anne rahminde ani ölmesidir. Tansiyon yükselmesi, idrarda protein çıkması, vücutta aşırı ödem, görme bulanıklığı ile giden gebelik zehirlenmesi tablosudur. Anne ve bebek hayatı için risk söz konusudur. Nikotinin damar büzücü, daraltıcı etkisi ile gebedeki tansiyon yükselmesidir. Bu durumda bebeğin beslenmesi üzerine olumsuz etki yapacaktır. Erken doğan bebeklerde ölümcül olabilen solunum sıkıntısı sigara içilen gebeliklerde daha sık gözlenmektedir.'' AA



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir