Hasatta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zeytinde bakım yaparken yapılması gerekenlerin belirtildiği açıklamada şunlar aktarıldı:

“Zeytinliklerde hasat, ürünün değerlendirilme şekline göre (sofralık ve yağlık), Ekim Aralık ayları süresince yapılır. Zeytinler sarıdan pembeye döndüğü dönemde, çakı ile kesilen zeytinlerin çekirdek ve eteni ayrılıyorsa hasada erkenden başlanır. Erken hasat, yükünü hafifleten ağaçların gelecek yılda zeytin vermesine önemli katkı yapar. Bu nedenle de erken hasat sofralık zeytin ile zeytinyağı kalitesini artıran önemli bir  uygulamadır. Ancak ağaçtaki zeytinler aynı anda kararmadığı için hasat her zaman 1 defada yapılamaz. Hasat bazı yıllar ocak ve şubat aylarına kadar sürebilir.

Sofralık zeytin hasadı ürünün kaliteli olması için el ile toplama şeklinde yapılmalıdır. Zeytin meyvesine, sürgünlerine zarar vermeyen ekipmanlardan da yararlanılabilir. Tane, çeşide has olgunluk rengini almış, normal irilikte, kararma kabuktan meyve etine doğru geçmiş olmalıdır. Yağlık zeytinlerin hasadı için ekipman kullanmak daha hızlı ve ekonomik bir çözümdür. Zeytinliklere ve ağaçlara zarar vermeyen çözümler üretilmelidir. Yağlık zeytinlerde, aromatik tadın yağda olması için pembeden siyaha döndüğü zaman hasat yapılması gerekir.

Sırık ya da sopalar genç sürgünleri kırarak bir sonraki verimin düşük ya da hiç olmamasına sebep olurlar. Sırıkla hasat yerine mekanik silkme makineleri veya plastik zeytin toplama tırmıkları ile yapıldığında var yılı yok yılını (periyodizite) yaşanmaz.

Eğer hasat erken biterse, toprak mutlaka derin sürülmelidir. Bu sürme işlemi, ilerideki ilkbahar yağmurlarının toprağa daha iyi işlemesini sağlayacağı gibi yabani otlarda toprağa gömülmüş olur. Aynı zamanda topraktaki haşere yumurtaları da imha edilmiş olur.

Gübreleme yapmadan önce arazinin toprak yapısının ve terkibinin bilinmesinin çok büyük yararı vardır. Gerek görüldüğü takdirde toprak sürümünden sonra Fosforlu ve Potasyumlu gübrelerle gübreleme yapılmalıdır.

Zeytinlerin hasadından hemen sonra don riski olan bölgelerde zeytin ağaçları bordo bulamacı veya hazır bakırlı ilaçlar ile ilaçlanmalıdır. Hasattan hemen sonra yapılan bu uygulama aynı zamanda zeytin halkalı leke hastalığı için birinci ilaçlama yerine geçecektir. Zeytin dal kanseri hastalığına karşı da koruyucu önlem olarak bordo bulamacının uygulanmasının önemi büyüktür.” (İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü)



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir