• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

HAVZALARLA SULARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ

 

“Havza Yönetim Heyetlerinin Teşekkülü, Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları” hakkındaki Tebliğ gereğince oluşturulan “Bilecik İli Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu” nun  ilk toplantısı Vali Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında gerçekleştirildi. 

KURULUN AMACI

Toplanan kurulun  görevi Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanacak havza, taşkın ve kuraklık yönetim planları için gerekli katkıları sağlamak, havza koruma eylem planları, havza, taşkın ve kuraklık yönetim planlarının il bazında uygulanmasını sağlamak, içme ve kullanma suyu kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmaların takibini yapmak ve hazırlanan özel hükümlerin il bazında uygulanmasını sağlamak olacak.

“SAKARYA VE SUSURLUK HAVZASI İLE İLİŞKİLENDİRİLDİK”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir dünyada ve Türkiye'deki ekonomik faaliyetlerin artması neticesinde doğal çevre üzerinde ciddi baskılar oluştuğunu ve insanların her zaman ihtiyaç duyacağı temel kaynakların risk altına girmekte olduğunu  vurguladı. Proje kapsamında Bilecik ilinin Sakarya ve Susurluk Havzası ile ilişkilendirildiğini belirten Nayir, oluşturulan kurullarla suyun korunmasına yönelik işlerin tespiti ve uygulanmasının yapılacağını belirtti.

“KURUL ÜYELERİMİZ ÇOK GENİŞ BİR YELPAZEDEN”

Nayir, açılış konuşmasında şu ifadelerde bulundu:

“Ankara’dan, çevre illerden, ilimizden toplantımıza katılan çok kıymetli arkadaşlarım bugün bir konunun ilimizdeki ilk toplantısını yapıyoruz. İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu’nun ilk toplantısı. Yeni başlayan bir çalışmanın, yeni bir oluşumun ilk toplantısı. Kurul üyelerimiz geniş bir yelpazeden. Yerel yönetimlerden, üniversitemizden, kamu kurum ve kuruluşlarından, sulama birliklerinden, odalardan meydana gelen bir kurul oluşturuyoruz.

ÖNCELİKLİ AMAÇ SULARIMIZI HAVZA BAZINDA KORUMAK VE DEĞERLENDİRMEK

Bize bahşedilen nimetler içerisinde en önelmiş nimet yaşam nimetidir. Yaşama da kaynaklık eden en önemli husus su. İnancımıza göre, yüce kitabımızda biz her şeyi sudan yarattık ifadesi geçiyor. Su, hayatın kaynağı. Dünyayı kıymetli kılan da bu. Dünya diğer gezegenlerden farklı olarak bir hayata sahip. O hayat içerisinde de var olması gereken en önemli unsur sudur. Diğer gezegenlere gidildiğinde de ilk bakılan şey suyun olup olmadığıdır. Hatta çok yüksek derecelerde donmuş suyu bile bulsalar burada yaşam ihtimali vardır diye düşünülüyor. Bizim inancımızda ve kültürümüzde su azizdir. Su, bizim için önemli bir meseledir. Ama sonu gelmeyecek bir nimet de değil. Mutlaka korunması gereken bir nimettir. Bu amaçla Orman ve Su İşleri Bakanlığımız yürüttüğü çalışmalar sonucu heyetler oluşturma yoluna gitti. Burada önemli olan husus suların havza bazında değerlendirmek ve korumaya almak.

 “HAVZALAR BİR ARAYA GELECEK”

Ülkemiz 25 su havzasına bölündü. Biz 2 havzayla ilişkilendirildik. Hem merkezi Sakarya olan Sakarya Havzası ile hem de merkezi Bursa olan Susurluk Havzası ile ilgilendirilmiş bulunuyoruz. Her ilde olduğu bizde olduğu gibi il su yönetimi koordinasyon kurulları oluşturulacak.  Konular burada görüşülecek. Havzalar da bir araya gelecek. Kaç ilden ibaretse onların temsilcileriyle havza yönetim kurulları da orada toplanıp kararlarını alacaklar. Bu havzaların korunmasına yönelik olarak, buradaki suyun kalitesine, korunmasına uygun olarak yapılacak işleri tespite ve uygulamaya çalışacaklar.

 

“SANAYİ, NÜFUS ARTIŞI, YANLIŞ TARIM…”

Malumunuz, sanayi ve nüfus artış hımız arttıkça, evsel atıklar kontrol altına alınmadıkça, bizim su havzalarımız da, su kaynaklarımız da kirleniyor. Kullanılmaz hale geliyor. Yine, usulüne uygun tarım yapılmayınca, ilaçlamada gübrelemede ölçüler kaçırılınca yine bizim su kaynaklarımız aynı şekilde kirleniyor. Bu havza yönetimleri içerisindeki çözümle herkes ve her il üzerine düşeni yaptığı takdirde yaşam kaynağımız olan suyun korunmasında faydalı bir yol alınmış olacak.

“BİR İLİN DEĞİL, BÜTÜN İLLERİN İŞİ”

Bu bir ilin değil, bütün illerin işi. Yalnızca Devlet Su İşleri’nin işi değil, bütün kurumların işi. Dolayısıyla bizim burada yapacağımız çalışma bugünümüze ve geleceğimize çok önemli katkılar sağlayacak olan bir çalışmanın ilk toplantısını yapıyoruz. Buradan beklentilerimiz büyük. Biz su zengini bir ülke olarak biliniyoruz. Öyle değil. Dünyayla kıyasladığımızda belki birçok yerden fazla suyumuz var ama hiçbir zaman su zengini bir ülke değiliz. Elimizdeki suları kullanırken sanayide, tarımda, evde ve günlük ihtiyaçlarımızda kullanırken bunun kıymetini bilip her şeyden önce kalitesini bozmadan, kirletmeden kullanabileceğimiz bir projemiz olmalı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığımız da bu konudaki yapmış olduğu çalışmalarla bizlere bu görevi vermiş oldu. Bugün burada yapacağımız bu çalışmayla  gelecekte faydalı işlerin ortaya çıkmasını sağlayacak, hem kendimize hem de gelecek nesillere ihtiyaç duyulan suyu en güzel şekilde aktarmanın yolunu arayacağız.

Bu ilk toplantı olduğu için genel çerçeveyi ortaya çıkartmaya yönelik bir çalışma olacak. Bir tebliğimiz var bu tebliğ hakkında bilgiler verilecek. Ondan sonraki durum itibariyle de söz almak isteyen katılımcılarımızla o günü tamamlayacağız.”

GÖKDERELİ’DEN TEBLİĞ

Vali Nayir’in açılış konuşmasını tamamlamasının ardından Orman ve Su İşleri Uzman Yardımcısı Gökçen Gökdereli “Havza Yönetim Heyetlerinin Teşekkülü, Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” sunumu gerçekleştirerek Tebliğin çıkarılış amacı ve havza yönetiminin esasları hakkında bilgilendirme yaptı.

“USULEN TOPLANIP DAĞILMAYALIM”

Bilgilendirmenin ardından tekrar kısa bir  bilgilendirme yapan Nayir, “Bundan sonraki toplantılarımız Şubat, Mayıs ve Ekim aylarında olacak. 2016’nın Şubat ayında bir toplantı daha yapacağız . Bu tebliğe göre toplantıdan 15 gün öncesine göre katılımcılar gündemle ilgili talepleri varsa onları bilgilendirmeleri gerekiyor. Buna göre bizim en azından 25 gün öncesinden Devlet Su İşleri’nin sekretaryasını yaptığımız birim olarak toplantı tarihimizi bildirmemiz gerekiyor. Eğer katılımcıların da gündeme getirmek istedikleri bir konu varsa onu 15 gün öncesinden bizlere bildirmeleri gerekiyor ki gündemli olarak belli konuların işleneceği toplantılar olsun. Usulen toplanıp dağılacak toplantılarımız olmasın. Bizim bu konudaki teklif ve önerilerimizi yapabileceğimiz kurullar olsun.” İfadelerinde bulundu.

 

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir