Hedef: Bilecik’i Dünyaya Tanıtmak

Yayınlanan röportajda şunlar yer aldı; Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı'dan, bir şehri baştan aşağı inşa etmiş bir Belediye Başkanının hikâyesini dinledik. Önce şehrin altyapısında devrimler yapan Başkan Yağcı'nın bir sonraki planı, şehrin kültürel ve sosyal vizyonunu oluşturmak olmuş. Bunu büyük ölçüde tamamlayan Başkan Yağcı'nın bundan sonraki hedefi, Osmanlı'nın kuruluş şehri Bilecik'i dünyaya tanıtmak.

"Şehri baştan aşağı geziyorum ve her zerresinde bir iz görüyorum. Bizden bir iz… Konulmamış bir taş, dikilmemiş bir ağaç bile göremiyorum" diyen Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı'nın konuğuyduk. Geçirdiği 2 dönem boyunca gururla anlatacağı hizmetler, heyecanla bahsedeceği hayaller biriktiren Başkan Yağcı'nın, insan odaklı hizmet anlayışını her alanda görebiliyoruz.

Bilecik'i sizden dinleyebilir miyiz?

Bilecik, soldurmaktan korktuğumuz nadide bir çiçek, Bilecik bir sevda. Her noktası çok farklı özellikler taşıyan ayrı bir belde. Bilecik, taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek olan kuruluş ve kurtuluşun beşiği, Şeyh Edebali şehridir. Bugün sadece coğrafi yönden bile değerlendirsek Bilecik'in çok özel bir konumda olduğunu görebiliriz. Çünkü Ege iç Anadolu ve Akdeniz'i birbirine bağlayan karayolu, İstanbul'u Ankara'ya bağlayan demiryolu güzergâhında. Şehrimizin etrafında İstanbul, Sakarya, Eskişehir, Bursa, Kocaeli olmak üzere 5 tane büyük şehir bulunuyor ve hepsine en fazla 2,5 saat uzaklıkta. Hızlı tren gerçeğini düşünürsek, Türkiye'nin kavşağı olacak bir şehir. Bilecik, Osmanlı devletinin başlangıç noktası. Coğrafi konumunun ilginçliği, Bilecik'i iklim yönünden de farklı kılıyor. Burada tropikal iklim özelliklerini isteyen meyve ve sebzelerin haricinde her şey yetişebiliyor. Taşı mermer dedik, Türkiye'nin mermer yataklarının büyük bölümü burada bulunuyor. Bu yüzden mermer sanayimizle Türk ekonomisine ayrıca katkıda bulunuyoruz. Seramik ham maddesi açısından çok zengin bir şehir burası. Zamanında Bursa ile birlikte ipek böcekçiliği alanında ön plana çıkmış bir kent. Bilecik'e kuruluşun beşiği diyoruz. 400 çadırla buradan başlayıp, 600 yıl dünyaya adalet dağıtan Osmanlı'nın kuruluşuna tanık olmuş bir yer. Bilecik'e kurtuluşun beşiği diyoruz, Kurtuluş Savaşı'nın önemli olayları olan İnönü Muharebeleri'ni yaşayan bir yer burası. Taşıyla, toprağıyla geçmişi ve geleceğiyle ülkemiz açısından önemli olan, bizi biz olarak anlatan bir şehir Bilecik. Biz de bu topraklara hizmet eden şanslı insanlarız.

İlk 5 Yılda Bilecik'in Vizyonunu Oluşturduk

Sözlerinizden Bilecik aşığı olduğunuzu görebiliyoruz. 2 dönemdir Belediye Başkanısınız. Neler yaptınız Bilecik için?

10 yıl insan hayatı için önemli ama bu süre, şehirlerin hayatında çok kısa bir döneme tekabül ediyor. Bilecik'te geçtiğimiz 10 yıl çok önemliydi. Tüm Bilecik hizmetlerimizle birlikte büyük bir değişim sürecine girdi. Bilecik'e Belediye Başkanlığına layık görüldüğümüzde, ilk olarak kentin envanterini oluşturduk. Dedik ki, uzun vadeli Bilecik'i yenilerken, tarihi misyonuna uygun vizyon yüklemeliyiz. Programımızı buna uygun bir şekilde oluşturduk. İlk aşama, bir kentin olmazsa olmazı; altyapıydı. Ulaşım, yollar, parklar meydan ve bahçelerimiz, sularımızı standartların üstüne çıkardık. Yola çıktığımızda 5 Km dahi sıcak asfaltı olmayan bir şehirden, bugün adım attığımız her yerde sıcak asfalt ve parkeye rastlanan düzenli bir şehir oluşturduk. Altyapıyı nerdeyse her alanda yeniledik. İddia ediyorum ki , Türkiye'nin en sağlam altyapı çalışmalarından biri bizim çalışmalarımızdı. Sularımız çeşmelerimizden gürül gürül ve sağlıklı bir şekilde akıyor. 60 milyarı aşkın bir yatırım yaptık ve birçok ilçe ve beldelerimize 126 kilometrelik bir su hattını hizmete sunduk. Böyle büyük bir yatırım yapmamıza rağmen 10 yıldır Bilecik halkının kullandığı suya tek kuruş zam yapmadık. Bilecik'i doğalgazla buluşturduk. Geldiğimizde sokak aralarında gayrisıhhi pazar yerleri vardı. Bu alanları kaldırıp Bilecik halkına layık 20 bin metrekarelik alanlar üzerinde kapalı pazar yerlerimizi inşa ettik. Ulaşım Bilecik'te asla sorun değil. Küçük bir şehir olmamıza rağmen uzun mesafelere bile tek vesaitle gitme fırsatı sunduk. Ulaşımı kolaylaştırıp mahallelerin gelişimine katkı sağladık. Tüm mahallelere eşit davrandık. Geldiğimizde 6 adet çocuk parkı vardı, şuan 86 tane çocuk parkımız bulunuyor. İlk 5 yıl içerisinde, tarihi emanetlerimize de sahip çıktık. Şuan bulunduğumuz hizmet binamız tarihi bir bina ve geldiğimizde atıl durumdaydı. Burasının restorasyonunu tamamladık ve bize ve tarihimize yakışır bir hale getirdik binamızı. Tarihi dokusuna el sürmeden harika bir hizmet binası haline getirdik. Hizmet verdiğimiz bina bizim belediyecilik anlayışımızı özetliyor aslında. İlk 5 yıl içinde bunları yaptık. Ama bunlar Bilecik için yeterli değildi.

İlk dönem sonunda altyapı sorununu çözmüş bir Bilecik vardı, peki bir sonraki dönemde yönetim politikanız ne oldu?

Planımızın bir sonraki evresini yönetimimizin 2. Döneminde gerçekleştirdik. Yeni dönemde hedefimiz, şehrin sosyal kültürel ve kentsel yaşam standartlarını güçlendirmekti. Şehrin vizyonunu güçlendirme noktasında 2. 5 yılımızı planlamıştık. "11 Plakalı Bilecik'e 11 Dev Proje" sloganıyla yola devam ettik. Bu projelerin içinde özel idaremizle planladığımız Pelitözü Orman Parkı ve Göleti Projesi, Hamsu Vadisi, kültür merkezlerimiz, mahalle konaklarımız, alışveriş merkezlerimiz vardı. Alt ve üst geçitlerimiz, otogarımız, spor komplekslerimiz arıtma projelerimiz vardı. Bu projelerin büyük bir kısmını tamamladık. Birçoğu için de büyük hamlelerde bulunduk. Vaat ettiğimiz bu projelerin yanında planda olmayan birçok proje geliştirdik. Bitirmediğimiz projelerin biteceğinin teminatını verdik. Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nden ayrıca bahsetmek istiyorum. Çünkü bu çok büyük bir kültür yatırımı. Önümüzdeki 100 yılı planlayarak yaptığımız, geleceğe mimari ve kültür anlamında güzel mesajlar verecek bir çalışmaya imza attık. Kongre merkezinin hemen yanında Bilecik'in mimari anlayışına yakışır bir üst geçit çalışması gerçekleştirdik. TOKİ ile iş birliği içerisinde 1200 yeni konut yaptık. TOKİ ile birlikte çalışıp, her gelirden insanı ev sahibi yaptık. Orada 6 bin nüfuslu yeni bir mahalle oluştu. Şehrimizin konut sorununu çözdük. Yapmış olduğumuz faaliyetlerle yapılaşma noktasında çığır açtık. Geldiğimizden beri, 12 bin 400 bağımsız bölüme iskan ruhsatı verdik. Bilecik'i bir Bilecik kadar daha büyüttük. Kayı Plaza Alışveriş Merkezi'mizi tamamladık. Pelitözü Göleti projesini İl Özel İdaresiyle birlikte gerçekleştirdik ve halkımıza doğal harika bir yaşam alanı sunduk. Burada park ve açık hava tiyatromuzu kurduk. Orada halkımız açık havada film izleyecekler, müzik dinleyecekler, oyunlar izleyecekler. Hamsu Vadisi adında şehrin kullanılmayan bir bölümü vardı fakat yaptığımız çalışmalarla orayı halkın yaşamına kattık. Atıl durumda olan mekan, şimdi halkın yürüyüş ve spor yaptıkları bir alana dönüştü. Çalışmalarımız bununla sınırlı kalmayacak. Burayı bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Mahalle konağı projemizle beraber, her mahallemiz merkez haline geldi. İnsanlar yarım kilo kıyma için şehir merkezine ihtiyaç duymayacaklar. Artık her yer şehir merkezi.

Gençlik Adası Sosyal Hayata Can Verecek

Bilecik'i gezdiğimizde ilk gözümüze çarpan şey spor alanlarının fazlalığı oldu. Spora ayrıca önem veriyorsunuz sanırım?

Evet. Su eğlence dünyası çalışmamızı tamamladık. Karasu alanında 200 dönümlük bir arazide bir gençlik adası kurduk. Adanın içinde kafeteryalar, go-kart pisti, Aqua park, kapalı spor alanları, basketbol ve voleybol sahaları bulunuyor. Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile birlikte 2000 kişilik bir spor kompleksi yapmayı planlıyoruz. 10 Bin kişilik stat projemizi de gerçekleştireceğiz çalışmalarımız başladı. Bunun yanında Muhsin Yazıcıoğlu Spor Merkezlerimizi inşa ettik. Buz pistimizin açılışını ise geçtiğimiz günlerde yaptık. Sporun yanında, eğitim hizmetlerimiz de oldu. Eğitim kadromuzun her zaman yanında olduk. Tüm okulla bir çocuk parkı, akıllı tahta yaptık. Öğretmenler odalarımızı yeniledik. Çocuklar öğretmenine imrenmeli, onlar da öğretmenliğin hayalini kurmalı.

Belediyelerin gündeminde bugünlerde en çok çevre var. Sizin projeleriniz var mı bu konuyla ilgili?

Çevreci belediyeyiz. "Çevreyi hor gören geleceği zor görür" anlayışıyla yolumuza devam ediyoruz. Katı atıkların dönüşümüne ilişkin tesisler kurduk. Bunların temellerini bu sene atacağız ve 2014 sonunda tesislerimiz kullanıma açılacak. Bu sayede Bilecik'in çöplerinden enerji elde edeceğiz. Bunun yüzde 8'i sokak enerjisinde kullanılacak. 50 milyonluk bir proje ile yüz akıyla çıkacağız.

Altyapısı sağlam, sosyal ve spor alanlarıyla donatılmış Bilecik'in bundan sonraki yol haritası ne yönde olacak?

Bundan sonra Bilecik'in tanıtımını üstlendik. Tüm Türkiye, Avrupa ve Dünya burayı fark etmeli. Çünkü burası bir imparatorluğun kurulduğu şehir. Tarihin en güçlü tanığı. Bununla ilgili olarak, Osmanlı Padişahları Bilecik'te buluşuyor projemiz var. Bu aynı zamanda geçmişine saygı ve eğitim projesi. Bütün padişahları tanıtacak, kendi hayatını kendi sesiyle anlatacağı bir müzemiz olacak. Ziyaretçiler önce, 3 boyutlu bir sinemada Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ve Bilecik'in fethini izleyecekler ve bu tarih şeridine girip tüm padişahlardan bilgi alacaklar. O döneme ait tüm ayrıntıları bu müzeden alacaklar. Bilecik'in yatak kapasitesi gelişecek. Osmanlı otağı şeklinde, çadır tipinde evler yapmak istiyoruz. Hedefimiz, Bilecik'in içinde yaşayan insanların huzurlu ve mutlu olması ve Bilecik dışında yaşayan insanlara imrenme duygusunu hissettirmek. Biz insan odaklı bir hizmet anlayışı ile devam ediyoruz. Arabamla Bilecik'i başından sonuna kadar gezdiğimde, dikilmemiş bir fidan konulmamış bir taş olmamasının mutluluğunu yaşıyorum. Bu güzel kente hizmet etmek büyük bir lütuf.

Başkana Özel

Uykum Geldiği Zaman Uyumak İsterdim

Ailenize zaman ayırabiliyor musunuz?

En zayıf noktamız sanırım o. Maalesef zaman ayıramıyoruz. Bu işten sanırım en fazla ailem zararlı çıkıyor. Ama onlar da benim sorumluluklarımın bilincinde ve bana anlayış gösteriyorlar. Torunuma her zaman vakit ayırmak istiyorum. Onu koklamak ve onunla ilgilendirmek beni dinlendiriyor.

 

Spor yapar mısınız?

Bir spor geçmişim var. İyi bir pasördüm. İyi bir futbolcuydum. Ortaokul yıllarında, köyümüzde bir futbol takımımız vardı ve takımın başkanı bendim. Akşam antrenmanlar yapardık. Antrenmanlara katılmayanlara, 5 lira ceza keserdik. Formalarımızı kendimiz diktirirdik. İlginç spor deneyimlerim var.

Müzik dinlemeyi sever misiniz?

Küçük bir radyom vardır. Onda Türk Sanat Musikisi ezgilerini dinlemeyi çok seviyorum.

Size yaşamak istediğiniz bir gün hayal etmenizi istesem nasıl bir gün olurdu bu?

Zaman mefhumu olmayan bir gün yaşamak isterdim. Bana 3 gün boyunca hiç kimse dokunmasın, özgür olayım isterdim. Kitaplarımı hazırlardım, yatağım olur ve manzarası güzel olan bir balkonda pijamalarımla birkaç gün geçirirdim. Uykum geldiği zaman uyuyabilmek, kitap okuyabilmek ve kendimle baş başa kalmak isterdim. Bunu birkaç kez yaptım ama son 3 yıldır bunu yapamıyorum. (Bilecik Belediyesi)



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir