• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

“Hedefimiz Daha Kaliteli ve Kalifiyeli Hizmet Sunmak”

İl Sağlık Müdürlüğü’nde yapılan kahvaltının ardından Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz,  Araştırma ve Bilgi Sistemleri, 112 Acil Servisleri, Ulusal ve Medikal kurtarma ekipleri ve hasta hakları konularına değindi.  Yılmaz “Araştırma ve Bilgi Sistemleri olarak 2013 yılında hasta hakları konusunda 885 tane sağlık personeli haricindeki kişilere eğitim verilmiştir. Bu eğitimler,  Araştırma Sistemleri ve Sağlığın Geliştirilmesi şube müdürlüğü tarafından yürütüldü. Ayrıca 2014 yılında e imza sistemine geçilecek. Böylelikle kâğıt tasarrufu ve yazışmalarda tasarruf sağlanacak. En önemli kısmı da doğru ve güvenilir habere ulaşılması konusunda basın ile sürekli irtibat halinde bulunulacak. 

 

6 tane daha ambulans gelecek

 

112 için konuşacak olursak,  8 tane faal istasyonumuz var. 24 adet ambulansımız mevcut, bunların 4 tanesi paletli jeep.  Şu an üzerlerinde olmasa bile kış şartlarına uygun olarak değiştirilebilme imkânı var. Ambulansların bir tanesi Bozüyük’te, bir tanesi Söğüt’te, iki tanesi de il merkezimizde bulunmakta. İstediğimiz zaman istediğimiz yere nakledebiliyoruz. 112’mizde 13 tane ambulans artı 4 tane paletli jeepimiz var. Diğerleri hastanelerde veya ilçe hastanelerinde yer almakta. Yakında da bakanlığımız 6 tane ambulans gönderecek. İstasyonumuzda 5 paramedik,  41 paramedik yetkili ATT (Acil Tıp Teknisyeni)  ve 20 tane ATT görev yapmakta. Bunlarla ilgili eğitimler devam etmektedir. Bunlar 112’ye kayıtlı olanlar,  ayrıca hastanede çalışan ATT’ler var. 2013 yılında istasyon başına düşen kişi sayısı Türkiye’de 40 bin 594, Bilecik’te 25 bin 525 204 bin civarında. Bazı istasyonlarımızın şehir merkezinden uzak olduğunu için şehir merkezindeki istasyonlara biraz daha fazla yük düştüğü olabiliyor.

 

Bilecik’te 15 bin 701 kişiye bir ambulans

 

Ambulans başına düşen kişi sayısına baktığımızda acil sağlık hizmetlerine bağlı 13 adet ambulansımız var. Türkiye’de 22 bin 602 kişiye bir ambulans düşerken, Bilecik’te 15 bin 701 kişiye bir ambulans düşmekte. Bu konuda da il olarak iyi bir durumdayız. 6 tane daha ambulans gelince bu oran daha da aşağıya düşecek.  Bakanlığımız zaten her gün bu ambulans konularıyla ilgili çalışmalar yapıyor. Burada önemli olan, ambulanslarımızın yoğun olduğu yerlerde yeni ambulanslarımızı kullanıp herhangi bir arızalanmasında veya bir takım şeylere mahal vermemek.  Aracımızda hastamız varken bizim maksimum şartları sağlamamamız lazım. Sağlık hizmetleri bir bütündür. Bunun içerisinde yemeğinden, temizliğine, verilen sağlık hizmetine kadar hepsini kapsamaktadır.  Bu yüzden de aracın tam donanımını bakanlığımız yeni araçlarla gönderiyor. Böylece hemen hemen her istasyona yeni bir ambulans verebileceğiz.

 

Vaka sayısı 2 kat arttı

 

112 vaka sayılarına bakıldığında, geçen yıllara göre 2 kat arttığı görülüyor. Yaklaşık olarak günlük 19 vaka denilebilir.  Bu vaka sayısı bazen günlük 30’a çıkar veya 10’a düşebilir. Bunu bir standartla belirleyemezsiniz. Yıllık 6 bin 758 hastamıza 2013 yılı için hizmet götürdük. 112 bu yıl içerisinde vaka yoğunluğu olarak trafik kazaları, 70 tane iş kazası, yaralanma, kavga, düşme, yangın, boğulma,  elektrik çarpması olayları yoğunlukta. Özellikle sanayi elektriğine maruz kalan şahıslar için geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Organ yetmezlikleri geliştirebilecek bir yapısı var. İlk olarak kalp durmasına neden olabilir. Kalp ile ilgili bir sorun yoksa da yine de yoğun bakım şartlarını takip etmek gerekir.

 

Ulaşımda 10 dakikanın üzerine inceleme

 

Ambulansın ortalama ulaşım süresi vakalara göre değişiyor. Ortalama olarak verilen 7 dakikayı tutturmak her zaman mümkün olmuyor. Kimi vakada 3 dakika, kimi vakada 10 dakikadır. Kırsalda ise 16,1 deyiz.  Bizim burada avantajımız kırsalla ilgili, çok fazla uzak yerlerimizin olmaması ve 8 tane istasyonumuzun da kırsal alanlara yakın yerlerde olması. O yüzden bu konularda rahatız. 2008 yılından beri bakıldığında vakalara ulaşım sürelerimiz kısaltmaya çalışıyoruz. Kentsel alanda 10 dakika altında ulaşılması uygun görülürken, 10 dakika üzerinde ulaştığımız her vakada biz inceleme yapıyoruz. Bakanlık kırsalda da 30 dakikanın altında ulaşmamızı istiyor. Kırsalda da 16,1 deyiz. Bakanlığımızın bize biçtiği ortalama sürelerde ulaşıyoruz. 2014 ve gelecekte bu durumu daha fazla hızlandırmaya çalışacağız.

 

Sayısal telsiz kullanılmaya başlandı

 

Mümkün olduğu kadar istasyonlarımızı birinci katlarda tutmaya çalışıyoruz. Personelimizin diğer meşguliyetlerini azaltmaya da uğraşıyoruz. Daha önceki sıkıntılılarımızdan biri de s istasyonlarımız uzakta olduğu için telsizle irtibat zor oluyordu. Bize çağrı geldiği zaman biz telefonla ulaşmaya çalışıyorduk. Şu an sayısal telsizle ulaşım sağlıyoruz 1 haftadır test ve kullanım aşamasındayız. Hız konusunda ambulanslarımız da dikkatli olmalı.  Hız sınırını aşacak diye bir kaide yok.  Evet,  geçiş üstünlüğü vardır, fakat trafik müsait ise geçiş üstünlüğünü kullanabilir. Biz şoförlerimizle zaten bu konuda görüşüyoruz. Bilgilendirme konusunda bir panel düzenleyip, vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesiyle ilgili bir düşüncemiz var. 

 

112 Dinleme ve Takip Sistemi  “Armakom”

 

Armacom diye bir sistem kullanıyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından bütün illerde kullanılıyor. Nasıl ki telsiz projesinde bütün Türkiye’de ilerleyen zamanda bütün çağrı sistemleri birleştirilecek. Bakanlığımız tarafından uzun süredir takip edilen bir sistem. 112 arandığında sistem direkt kayıt altına almaya başlıyor. Hem konuşmayı kayıt altına alınıyor,  hem çağrının geldiği zamanı kayıt altına alınıyor. Daha sonra vakanın veriliş zamanı, vakanın telsizden anonsu geçişi, ambulans harekete başladığı zamanı,  ambulansın kaç kilometre hızla gittiğini görebiliyoruz.  Ambulanslarımızda GPS sistemi var. Ambulansın tekeri döndüğü an sistem ambulansın hareket ettiğini bize bildiriyor. 7/24 bu sistem üzerinden takip edebiliyoruz.

 

Gönüllü personeller görev başında

 

Ulusal Medikal kurtarma ekibi, gönüllü sağlık personellerinden oluşuyor. Yurt içi ve yurt dışında deprem veya doğal afetler için eğitim alan özel sağlık ekipleri.  Bu uygulama daha önce yoktu. Şimdiki Sağlık Bakanlığı görevinde bu sistem kuruldu. Şu andaki yurt dışındaki bütün doğal afetlere dahi yeri geliyor Bilecik’teki ekibimizden dâhil ediyorlar. Van’da gerçekleşmiş olan depreme de bütün illerdeki ulusal, medikal kurtarma ekipleri çok kısa bir sürede intikal ettiler. Bu ekibimizde 29 tane toplam personelimiz var. Bunlardan 2 tanesi hekim, sağlık memuru, ebe, hemşire, ATT, paramedik, anestezi teknisyeni, laboratuar teknisyeni, sivil savunma uzmanı,  şeklinde çalışıyorlar. Bu arkadaşlar hem sağlık tesissilerindeki hizmeti devam ettiriyorlar hem de bu görevi devam ettirmeye çalışıyorlar. Hali hazırda Umke ile ilgili arkadaşlarımızın yoğun çalışmaları var. 2014 yılı için planladıkları çok önemli projeler var.  Günlük 3 kişi nöbet tutacak.  Dağda kalma, donma, araç yuvarlanması ve kurtarılması gibi yardımlarda bulunacaklar. Bu arkadaşların dağcılık, su altı ve su üstü arama kurtarma eğitimleri de var. 2014 yılında iki tane bölge kampı düzenlenecek.  Burada kendilerini geliştirecekler. Bu vermiş oldukları hizmetleri tekrar pratiğe dökmek adına İki tane de il içi kampı düzenleyecekler.

 

Hasta ve Çalışan hakları da unutulmuyor

 

Hasta hakları ile ilgili olarak,  çeşitli fabrikalar, okullar ve çeşitli kuruluşlarla görüşerek eğitimler veriyoruz. Bakanlığımız tarafından hem hasta hakları hem de çalışan haklarını bir arada yürütüyor.  Tüm hastalarımızın insan haklarına yaraşır bir şekilde sağlık hizmeti alabilmesi ve hasta hakları ihlallerini önlememesi ve gerektiğinde hukuki başvuru yollarını fiilen kullanabilmesini teminen koordinatörlüğümüz devam ediyor. Bunlar bütün ilçe hastanelerimizde ve ağız diş sağlığı merkezlerimizde iletişim birimlerimiz mevcuttur. Çalışanlarımızın güvenli ortamlarda yüksek motivasyonla çalışmalarını sağlamak. Personelimizin motivasyonu yüksek olursa vatandaşımıza vereceği hizmet de o denli kaliteli olacaktır. Yaptığımız işin haricinde hepimizin yaşadığı bir çevre var buradan iyi kötü etkileniyoruz. Personelimizin motivasyonunu yüksek tutabilmek için çalışan hakları birimimiz var. Burada beyaz kod uygulaması yapılıyor. Bütün kuruluşlarımızda bu birimler faal. Bunlarla ilgili beyaz kod, iletişim gibi eğitimler de düzenlenmekte. Bakanlığımız sağlık personeline,   iletişimle ilgili geçen sene bir proje yapmıştı. Zor kişiye yaklaşım konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Bu bizim için önemli bir konu. Çünkü insanlar geldiklerinde gergin olabiliyorlar, nasıl sakinleştirilmeleri gerektiğini bilmemiz gerekiyor. En büyük problem karşılıklı iletişim kuramamaktan kaynaklanıyor. Ne kadar iyi hizmet verirseniz verin iletişiminiz kötüyse şahıs mutsuz ayrılabilir. Ama çok iyi bir iletişiminiz varsa ufak tefek eksiklikler imiz olsa da hoşgörü ile karşılanır. Türkiye genelinde genel sorun acil servislerinde oluyor. İnsanlar ani gelişen olaylar karşısında paniğe kapılabiliyorlar, bunları da anlayışla karşılıyoruz.

 

Ülkemizin hekime ihtiyacı var

 

Personel eksikliğinden kaynaklanan bazı sıkıntılar da çıkabiliyor. Sağlık Bakanımız 20 bin tane hekime, 30-40 bin tane de yardımcı sağlık personeline ihtiyacımız var diyor. Türkiye’de bu kadar hekime ihtiyaç varsa oranlanan kadar da Bilecik’te var. Günde 500 tane hastaya bakan personellerimiz var. Her gelen hasta da kendisini ilk gelen hasta gibi görüyor haliyle. Çünkü hastanın bir endişesi var ve giderilmesini bekliyor. Bütün Türkiye’de kalifiye elemana ihtiyacımız var. Bir doktorun mezun olması en az 6 seneyi alıyor. Uzman da olacaksa minimum 10 yıl. O yüzden personel ihtiyacını hemen çözmek zor oluyor.

 Şu ana kadar iyi işler yapıldı şimdiki hedefimiz de bunları daha ileriye nasıl taşıyabiliriz olacaktır. Bir şeyi iyiye götürmek zordur ama iyide tutmak daha da zordur.  O yüzden hedefimiz,  daha iyilere ulaşabilmek ve vatandaşımıza daha kaliteli ve kalifiyeli hizmet sunmak.” şeklinde konuştu. Betül Sönmezer


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir