• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

HIDIRELLEZ KUTLAMALARI BAŞLADI

featured

Resmi program Çukurören Köyü’nde yapıldı

Halk arasında Baharın Müjdeleyicisi olarak bilinen Hıdırellez kutlamaları başladı.

DSC_1349

Bilecik Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde resmi Hıdırellez Kültür ve Bahar Bayramı törenleri bu yıl merkeze bağlı Çukurören köyünde düzenlendi. Gerçekleştirilen etkinliğe Vali Süleyman Elban, 2.Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Fikret Karabıyık, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı M. Metin Yaşar, daire müdürleri, Çukurören Köyü Muhtarı Ahmet Sevinen ve Çukurören köyünde yaşayan vatandaşlar katıldı.

DSC_1364

Hıdırellez’in milletimiz için iki ayrı anlamı olduğunu belirten Bilecik Valisi Süleyman Elban açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Hıdırellez’in milletimiz için iki ayrı anlamı var. Birisi biliyorsunuz özellikle Anadolu ve Balkan coğrafyası başta olmak üzere baharın gelişini müjdeleyen bir gün olarak kutlanır. Bir diğer anlamı ise daha çok maneviyatla ilgili Hızır ve İlyas’ın buluştuğu bir bereket günü olarak kutlanır. Dolayısıyla bizim için hem milli hem manevi açıdan önemli bir gün ve ülkemizin de dört bir yanında çok coşkulu, heyecanlı bir biçimde kutlaması yapılır. Biz de bu kapsamda bu sene Çukurören Köyü’müzde yapalım dedik. Ben buraya gelmeden önce başka yerlerimizde de programlara katıldım. Birçok köyümüzde bu ay boyunca devam edecek diye tahmin ediyorum.”

DSC_1391

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Kocabıçak ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi.: “Bayramlar, her millette görülen, toplumun bütün fertleri tarafından kabul edilen ve günümüzde halkın bütün imkanıyla katıldığı ortak geleneklerdir. Bu haliyle bayramlar, insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği günlerdir. Yine bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulandığı, sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendirdiği günlerdir.

Bilindiği gibi bütün bayramlar, dini ve milli inanıştan, o toplumu ilgilendiren ortak bir hatıradan, geleneklerden ve duygulardan günümüz Türk dünyasına intikal etmiş bir kültür mirasıdır. Özellikle Nevruz ve Hıdırellez gibi bahar bayramları ve adetler, asırlardan beri Türkler arasında büyük coşkularla kutlana gelmiştir.

DSC_1384

Baharın gelişini, toprağın uyanışını, tüm bitkilerin canlanışını, buğdayın başağa ve ağacın meyveye duruşunu, doğadaki renklerin yeşile dönüşümünü simgeleyen hıdırellez ilimizin hemen hemen her köyünde 6 Mayıs’tan itibaren kutlamaya başlanmaktadır. Köy halkının maddi ve manevi katkısıyla düzenlenen hıdrellez cemiyetleri vatandaşlarımız arasında, hatta köyler arasında karşılıklı yardımlaşma ve dayanışmanın, sevgi ve muhabbetin artmasına vesile olmaktadır. Tüm insanlığın paylaşım kavgası verdiği yüzyıllar boyu atalarımız en hakça paylaşımı Hıdırellezlerde göstermiştir. Mayası gereği bir lokma ekmeğini, muhtaç olanla paylaşan insanımız, bahar bayramıyla bunu sistemleştirmiştir.

DSC_1368

Zengin Türk Kültürü içinde yıllarca canlılığını koruyan ve coşkuyla kutlanan Hıdırellez Bayramı’nın hem ilimize hem de ülkemize bolluk ve bereket getirmesi, milli birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirmesi, sevgi saygı ve muhabbetimizi perçinleştirmesi dileklerimle hepinizin Hıdırellez Bayramını kutluyorum.”

DSC_1375

Program geleneksel şifalı pilav dağıtımı ve duaların edilmesinin ardından son buldu.


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir