Hüsamettin Elçi, Şeyh Edebali Diyarında

Şeyh Edebali Kültür Kongre Merkezi’nde gerçekleşen programın açılışında Hüsamettin Elçi’nin kısaca öz yaşam hikâyesinden bahsedildi. 1955 yılında Bayburt’ta dünyaya gelen Elçi, Miras Üniversitesi Maliye ve Krediler bölümünden mezun oldu.1991 yılında ‘Çilegah’, 2001 yılında ‘Birkaç Mısraymış Meğer’’ adlı kitapları yayınlanan Elçi, birçok şarkının güfte yazarı ve Türk Sanat Müziği alanında söz ve müziği kendisine ait 12 eserin bestekârı.

Annesini çok küçük yaşında kaybettiği için birçok şiirini ona ithafen söyleyen Elçi, diğer şiirleriyle de izleyenlere duygulu anlar yaşattı. Elçi’nin bir şiiri sırasında Başkan Selim Yağcı’da göz yaşlarına hakim olamadı.

Neden şiire gönül verdiğini açıklayan Elçi “Siyaset ve ticarete bir ömür verdim. Maksadım kalıcı olmaktı. Ama baktım ne siyasette ne de ticarette kalıcı olunuyor. Özal’dan, Ecevit’ten önce kaç Başbakan sayabilirsiniz Recep Peker hatırınızda mı?  Saracoğlu’nu hatırladınız mı? Bunlar döneminin birinci adamlarıyken şimdi hatırlanmıyor. Fakat bir Yunus’u bir Yahya Kemal’i, Necip Fazıl’ı,  Nazım Hikmet’i, Mehmet Akif Ersoy’u unutanınız var mı?” şeklinde konuştu.

Hüsamettin Elçi, programında önce Sakarya ili olmasına rağmen,  Edebali’nin feyzini alarak turnesine başlamak istediğini dile getirdi. Elçi, “Onlara dedim ki ‘Ben Edebali’nin feyzinden başlamak istiyorum. Osmanlı’nın can suyundan almak istiyorum.’ Bu topraklar Osmanlı’yı büyütüp dünyaya amir ettiler. Elçi’yi de yeşertecek toprak orada var. Bu maksatla geldim. Bir diğer sebep’te Sayın Başkanımız Selim Yağcı’dır. Çünkü müstesna bir insan. Bilecik’te oturanlar Bilecik’in değişimin pek farkına varmazlar. Ama 6 ayda, 1 yılda gelen bu gelişmeleri fark edebilir. Kimliğiyle, kişiliğiyle Edebali’yi resmeden, o adapta o edepte bir insan. Bileciklileri toplayıp İstanbul’a geldiğinde bende bir Bilecik sevdalısı olarak, bir Osmanlı sevdalısı olarak her toplantısına katılırdım. Ona farklı muhabbet duyarım. Edebali’nin adabını onda görüp, Osman Bey’in yüreğini onda gördüğüm için önce onun şehrine geldim. Ayrıca spor tesislerine kardeşim Muhsin Bey’in adını vermesi beni ziyadesiyle etkiledi.” İfadelerinde bulundu.

Programın sonunda Başkan Selim Yağcı’ya imzaladığı şiir kitabını takdim eden Elçi için Başkan Yağcı da “Hüsamettin Elçi, benim için öncelikle dostluğun, vefanın, sevginin, adap ve edebin adıdır. Böyle bir dosta sahip olduğumdan dolayı kendimi çok mutlu addediyorum. Bu akşam Şeyh Edebali diyarını sözcükle, gönlünden geçen duygularla mest etti.”diye konuştu.

“Allaha ısmarladık” şiiriyle geceyi sonlandıran Elçi’ye üzerinde Osmanlı Arması bulunan bir tabak hediye edildi. Programdan sonra sevenleriyle beraber fotoğraf çektiren Elçi, şiir kitabını da imzalatmak isteyenleri geri çevirmedi. BETÜL SÖNMEZER



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir