İl Genel Meclisi Üyelerinden Maden Ocağı İncelemesi

Bilecik İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu üyeleri ve bazı il genel meclis üyeleri, Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı Muratdere köyüne yapılması planlanan bakır ve molibden maden tesis inşaatı alanında inceleme yaptı.

Komisyon Başkanı Ali Şenel ve meclis üyeleri, Bilecik İl Özel İdaresi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Muharrem Dumansızoğlu, Muratdere Köyü Muhtar İsmail Kurt, Muratdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Barış Kahraman ile inşaat yapılması planlanan orman ve tarım arazilerinde inceleme yaparak bilgi aldı.

Şenel, il genel meclisinin görüşünün açık olduğunu ve köylülerin yanında olduklarını belirterek, köylülere destek vermek ve kamuoyu oluşturmak adına maden tesisi yapılacak olan alanı yerinde incelediklerini söyledi.

Kahraman da projede gösterilen atık sahasının bulunduğu bölgede 3 köy içi çeşmenin kaynaklarının bulunduğunu vurgulayarak, "Bu kaynaklar yağmur ve kar sularının yer altındaki doğal boşluklarda depolanması ile oluşmuştur. Kaynakların bulunduğu havzanın pasa ile doldurulması, kaynakların kurumasına neden olacaktır ve dolayısıyla köy içi çeşmeler kullanılamaz hale gelecektir. Ayrıca yapılması planlanan atık depolama tesisinde oluşabilecek sızıntılar bu kaynakların kirlenmesine sebep olacaktır" dedi.

Tesis inşaatının yapılması planlanan alan içerisinde orman ve tarım arazilerinin bulunduğunu anlatan Kahraman, şunları kaydetti:

"Pasa atık sahası ve atık depolama tesisinin kurulması planlanan bölgede toplam 8 orman içi çeşme mevcuttur. Bölgede çeşmelerin bulunması, doğal güzelliği, orman varlığı ve köye yakın olmasından dolayı köyümüz halkı tarafından mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Bölgede projenin uygulanması otlaklarımızın da kısıtlanmasına neden olacaktır. Projenin uygulanacağı bölgede orman varlığı bulunmaktadır. Köyümüz halkı yıllardır bölgedeki ormancılık faaliyetlerinden önemli miktarda gelir elde etmektedir. Bölgede projenin uygulanması ile bu gelir büyük ölçüde azalacaktır. Orman varlığı projenin uygulanacağı bölgede ve muhtemel genişleyeceği sahalarda tamamen yok olacaktır. Atık depolama alanından oluşabilecek sızıntılar köy halkımızın sağlığını, tarım arazilerimizi ve komşu köylerin tarım arazilerini tehdit edecektir. Ayrıca pasa atık sahasından yağmur ve kar sularıyla taşınacak atıklar dere yataklarının dolmasına ve taşkınlara sebep olacaktır. Sahanın kullanılması durumunda bölgenin doğal güzelliği bozulacak, köyümüze 400 metre mesafede olmasından dolayı köyümüzün de görsel güzelliği bozulacaktır. Projede konvansiyel atık depolama alternatif alanları gösterilmiştir."

 

 

 

 

 

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir