İLİMİZ HER ALANDA İLERLEME KAYDEDİYOR

 

“Cumhuriyet döneminde ilimizde sanayileşme hareketi 1973 yılında Kalkınmada Öncelikli Yöreler kapsamına alınmasıyla başlamıştır. Bozüyük ve Osmaneli ilçelerinde başlayan sanayileşme, 1976 yılından itibaren il merkezinde de ivme kazanmıştır.
Halen, başta kendi alanlarında ülkemizin önde gelen üretim kuruluşlarına ait büyük ölçekli işletmeler olmak üzere onlarca işletme üretimlerini sürdürmektedir. Türkiye’nin önemli sanayi ve ticaret merkezleri olan İstanbul, Bursa, İzmit, Eskişehir, Ankara gibi illere ulaşım açısından yakın olan Bilecik konum olarak Türkiye’nin dört ayrı coğrafi bölgesinde sınırları olan tek ildir.
Nüfus ve yüzölçümü olarak Türkiye’nin en küçük illerinden biri olmasına rağmen, ekonomik gelişmişlik açısından Türkiye’nin ilk on ili arasında yer almaktadır. Bu özelliği nedeniyle sanayicinin ve işadamlarının aklında Bilecik iline yatırım yapma fikri doğmaktadır. Teşvik kapsamına alınmamış olması özellikle sanayiciyi ve yatırımcıyı çok üzmüş olsa da ilimiz birçok alanda her geçen gün ilerleme kaydetmektedir.
İlimiz yer altı zenginlikleri yönünden de oldukça şanslıdır. Merkez ve diğer ilçelerde mermer ve seramik hammaddeleri potansiyeli oldukça fazladır. Bu nedenle seramik ve mermercilik sektörü yatırımlar yönünden önemi bir yer tutmaktadır. Bilecik mermerleri yurt içinde ve yurt dışında önemlidir. İlde çok sayıda mermer ocağı üretimini sürdürmekte ve dünyanın çeşitli ülkelerine mamul ve hammadde ihracatı devam etmektedir. Mermer ve seramik sektörünün dışındaki sektörlere bakıldığında granit, alüminyum, demirdöküm, kağıt, porselen, suni deri, vitrifiye malzemeleri, jant, çimento, cam, gazbeton yapı elemanları gibi daha birçok alanda faaliyet gösteren firmalar yurt içine ve yurtdışına önemli ölçüde ürünlerini pazarlamaktadırlar. Tarım konusunda da il ekonomisindeki yerini korumakla beraber sanayi giderek önem kazanmaktadır. Bira sanayinin temel girdilerinden olan “şerbetçiotu” nun büyük bölümü Bilecik’te üretilir. Bilecik “yaş koza” üretiminde Bursa’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır.
Bilecik’te 2 adedi merkez ilçede olmak üzere 6 adet organize sanayi bölgesi, 3 adet küçük sanayi sitesi, odamıza kayıtlı bulunan 485 adet limited, 137 adet anonim, 412 adet şahıs şirketi olmak üzere 1034 adet şirket, 13 adet esnaf odası, 6339 adet esnaf, 2 adet ticaret ve sanayi odası ve bu odalara kayıtlı birçok üyesi olan büyük ve orta ölçekli 207 sanayi kuruluşu vardır. Bu yıl içerisinde açılan şirketlerin sayısı 7 adet anonim şirketi, 42 adet şahıs şirketi, 52 adet limited şirketinden oluşmaktadır. Kapanan şirket sayısı 6 adet anonim şirketi, 1 adet kolektif şirket, 14 adet limited şirket, 24 adet şahıs şirketinden oluşmaktadır.
Organize sanayi bölgeleri ilimizin kalkınması ve gelişmesinde çok önemli bir işleve sahiptir. Sanayileşme ve buna bağlı olarak milli gelirde görülen artışlar Organize Sanayi Bölgeleri’nin ilimiz için önemini ortaya koymaktadır.


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir