• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

İLİMİZDE BAĞIMLILIK ORTALAMASI 18’İN ÜZERİNDE

 

“Sigara deneme yaşının büyük illerimizde 10,  alkolde 13, uyuşturucu maddede 14 yaşa indiğini, esrarda ise deneme yaş ortalaması 15'e kadar düşmüş olduğunu yapılan istatistiklerin ortaya çıkardığını görmekteyiz”
 
Tekelioğlu "Bir kez deneyeyim daha sonra bırakırım" mantığı ile kullanıma başlanılan bu maddeler çoğunlukla alışkanlığa ve sonrasında da bağımlılığa dönüşüyor. Bu durumda olan gençler hayatlarını normal seyrinde devam ettirebilmek için uyuşturucuya ihtiyaç hissediyor. Ağır maliyetine rağmen maddeyi temin ediyor. Organlarda ağır hasarlar ve ruhsal bir çöküntü başlıyor.”dedi.
Sigara ve uyuşturucu konusunda eğitimciler başta olmak üzere, anne babalara, çevreye büyük işler düştüğünü belirten Tekelioğlu “Bizler çocuklarımıza ve gençlerimize sigara içki ve uyuşturucunun zararlarını iyi anlatmamız gerekiyor. Öncelikle bu kötü alışkanlıklardan kendimizin uzak durması lazım. Çocuklarımıza ve gençlerimize tavsiyelerimizin tesirli olabilmesi için önce bizlerin sigara, alkol ve uyuşturucu kullanmaması gerekmektedir. Elinde sigara olduğu halde sigarayı bırakman gerekli diye tavsiyede bulunan bir doktorun sözleri nasıl etkili olmazsa, elinde içki şişesi ya da kadehi bulunan bir kişinin içkinin zararlarından bahsetmesi de tesirli olmaz.” Adamın biri gelip oğlundan dert yanmış. “Aman hocam, ne olur, şu çocuğa bir şeyler söyleyin de bal yemeyi terk etsin! Bu gidişle kendisi de hasta olacak, bizi de iflas ettirecek. İmam-ı azam “40 gün sonra gelin,” demiş. Gelmişler: “Evladım bundan sonra bal yemeyeceksin, oldu mu?” demiş İmam-ı Azam. Çocuk da, “Olur amca!” cevabını vermiş ve gerçekten de ondan sonra bal yememiş.
Çocuğun babası hem şaşırmış, hem de sevinmiş. İmam-ı Azam’a gelip, “Hocam, sözünüz bu kadar tesirliydi de, niye bizi 40 gün beklettiniz?” “İlk geldiğinizde ben de bal yiyordum. Yaptığım bir şeyi yapma demenin tesiri olmayacaktı. 40 gün bal yemedim. Ondan sonra çocuğa bal yeme dedim. Sebebi bu olsa gerek.”
Bu hikaye, bize başkalarına tesir edebilmek için önce kendimizi düzeltmemiz gerektiğini anlatır. Kendisini düzeltmeyen başkalarını düzeltemez. İşte kendimizden başlamalıyız.
Kişilere tedavi amacıyla verilen uyuşturucu nitelikteki ilaçların aşırı ve yanlış kullanılmasıyla bağımlılık oluştuğunu, ağrı kesiciler dâhil birçok ilacın doktor önerisi dışında kullanıldığını, bu durumun da direnç artırımına ve bağımlılığa yol açtığını belirten Başkan Tekelioğlu “Uyuşturucu madde bağımlılığı özellikle gençler arasında hızla yayılmaktadır. Ergenlik dönemi problemleri arasında bocalayan gençler, sorunlarının çözümünü uyuşturucularda aramaktadır. Grup arkadaşlarının baskısı, onlara uyum sağlama isteği, merak ve macera tutkusu, yasaklara karşı gelme isteği, sorumluluktan kaçma, başarısızlık ve güvensizlik gibi duygulardan kurtulma gibi nedenlerle kişiler uyuşturucu maddeleri denemektedir."Nasıl olsa ben alışmam, bir defa denemekten ne çıkar, istediğim zaman bırakırım" gibi düşüncelerle kişiler uyuşturucu bağımlısı haline geliyorlar. Uyuşturucu madde bağımlılığında sosyal çevrenin önemli rolü vardır. Aile içindeki huzursuzluklar, aşırı kısıtlayıcı ve baskıcı tutumlar veya aşırı serbest davranılması, ailede uyuşturucu kullanan bireyler olması gibi sebepler kişileri uyuşturucuya itebilir. Bazı gruplar lise ve üniversite gençleri arasında uyuşturucu madde kullanımı yaygınlaştırarak büyük paralar kazanmaktadırlar.” dedi.
Öncelikle uyuşturucu ve sigara bağımlısı olmaması için herkesin ve her kuruluşun destek vermesinin gerektiğini dile getiren ve her şeye rağmen sigara, içki ve uyuşturucu bağımlısı olan kişilerin de bu bağımlılıktan kurtulabileceğinin mümkün olduğunu, karamsarlığa kapılmamamızın gerektiğinin altını çizen Tekelioğlu “Bağımlı olan kişilerin kendisinin tedavi olmaya ve bağımlılıktan kurtulmaya istekli olması ve bağımlılığın erken teşhis edilerek tedaviye başlanması ile mümkün olacaktır.  Uyuşturucu madde bağımlısı istekli ise tedavi şansı son derece yükselmektedir. Aksi halde zorlamayla kişileri bağımlılıktan kurtarmak mümkün değildir. Bağımlının kalıcı organ hasarları, ağır ruhsal problemler oluşmadan teşhis edilmesi tedaviyi kolaylaştırmaktadır. Erken teşhis edilemeyen vakalarda tedavi uzamakta ve iyileşme süreci gecikmektedir. Daha önce de ifade ettiğim gibi uyuşturuculardan korunmada en büyük vazife aileye yani anne ve babalara düşmektedir. En başta anne ve baba, çocuklara örnek olmalıdır. Çocuklar, her türlü sıkıntılarını ve problemlerini öncelikle anne ve babalarına açabilmelidirler. Problemlerin ilk defa aile büyüklerince değerlendirilmeleri şarttır. Sevgi ve mutluluğun aranacağı yer aile ortamı olmalıdır. Dışarıda, tanımadığımız kişilerde sevgi ve mutluluğu aramak yanlıştır. Kötü arkadaş guruplarından uzak durmamız gerekmektedir. Beyhude işlerle meşgul olma yerine boş zamanları en iyi şekilde okumak, kültürel ve diğer faydalı faaliyetlerde bulunmak gibi meşguliyetlerle değerlendirilmesi uygun olacaktır. Bira ve "alkolsüz" denilen bira, alkolizm ve uyuşturucu batağının başlangıç basamağıdır. Bir biradan ne çıkar? Sigara içmeyene adam mı denir? Sözleri ile muhatap olduğumuzda irademizi ortaya koyup, böyle savsata sözlerden uzak durmalıyız.” dedi.
Bilecik Eğitim Derneği Başkanı Muzaffer Tekelioğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de faaliyet gösteren Dernek sayısı 88 bin 210’dur. Bu derneklerde 7 milyon 385 bin 538 kişi üye olarak gözükmektedir. Her dernek belli bir amaca yönelik olarak kurulmuştur Tüzüğü doğrultusunda faaliyetlerini sürdürecektir. Ben şuna inanıyorum ki, herkesin de aynı düşünceyi paylaştığını zannediyorum, her dernek ve sivil toplum kuruluşu uyuşturucu ile mücadele konusunda elinden gelen gayreti göstermek mecburiyetindedir. Çalışmalarının bir parçası da uyuşturucu ile mücadele olacağına inanıyorum” dedi.
 
“Bilecik merkez ve İlçelerinde uyuşturucu bağımlısı olan kişilerin yaş ortalamasının 18’in üzerinde bulunmaktadır”
 
İlimiz genelinde uyuşturucu bağımlılığı yaşı hakkında sevindirici haberi vermeden geçemeyeceğini dile getiren Eğitim Derneği Başkanı Tekelioğlu “İlimiz merkezi ve ilçelerimizde uyuşturucu yaşı 18’in üzerindedir. Ayrıca uyuşturucu bağımlısı olup, tedavi gören kişilere yetkililerimizce iş imkânı verilmektedir. Ben Başta Sayın Valimiz H.İbrahim AKPINAR olmak üzere, İlçe Kaymakamlarımıza, Belediye Başkanlarımıza, İl ve İlçe Emniyet Müdürlerimize ve diğer görevlilere gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ederim.
Bilecik Eğitim Derneği olarak çocuklarımızın ve gençlerimizin sigara, içki ve uyuşturucuyla tanışmadan önlem alma konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir