İNSAN HAKLARI GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

 

Yılmaz, Anadolu İmam Hatip Lisesince ''Dünya İnsan Hakları Günü'' dolayısıyla Bilim Sanat Merkezinde düzenlenen ''İnsan Hakları'' konulu etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB sürecinde bütün kurumlarıyla yargıda da yenilikler yaptığını bildirdi. 

Ceza adalet sisteminin yanı sıra hakim ve savcıların da yeniden eğitimden geçtiğini belirten Yılmaz, bu doğrultuda ciddi bir şekilde yeniden yapılanma olduğunu kaydetti. 

Yılmaz, şöyle konuştu: 

''Bu düzenlemelerin hepsi insan hakları merkezlidir. Biz Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan vatandaşlarımıza nasıl daha kaliteli hizmet verebiliriz? Kurumlarda insan kaynakları, kaliteli hale getirildi. Şu anda görev yapan polislerimiz üniversite mezunu, jandarma en az 2 yıllık yüksek öğretim mezunları haline geldi. Bunun dışında teknik altyapı geliştirildi.'' 

     

-''SUÇLUYA ULAŞILMA SİSTEMİ DEĞİŞTİ''-      

Eskiden bir suçluya ulaşabilmek için ''ne pahasına olursa olsun o suçlunun yakalanması ve ortaya çıkarılması'' anlayışının hakim olduğunu, ancak şu anda bu sistemin değişmesiyle delilden suçluya gidilerek suçlunun ortaya çıkarıldığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: 

''Artık Türkiye Cumhuriyetinde delilden suçluya ulaşma sistemi geliştirildi. Bu evrensel ve insan haklarına da uygun bir sistem. Bu sistemde, laboratuvarlar ve olay yeri inceleme ekipleriyle pek çok teknoloji ve tekniği kullanarak suçluya ulaşılmaya çalışılıyor.

Dolayısıyla suçluya ulaşmakta son derece insan haklarına uygun davranıyoruz. İnsan hakları ihlaline sebebiyet vermeden suçluya ulaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyetinde şu anda gerek adliyesi, gerekse adliyeyle birlikte çalışan emniyet ve jandarma görevlileri, insan odaklı bir hizmet sunmaya çalışıyor. Mutlaka hukuk prosedürü içinde bütün kurumlar denetlenmektedir. Herhangi bir hukuka aykırı eylemi olan kamu görevlisi bu eyleminden dolayı mutlaka yargılanmaktadır.'' 

Emniyet Müdürlüğü Çocuk şube Müdürlüğü Müdür Vekili Bünyamin Artar da çocuk suçlarında suça yönelmiş çocukların aile yapısının incelendiğinde büyük çoğunluğunun aile içi şiddete maruz kaldığının, baskı yaşadığı ve ailede suça karışmış kişilerin olduğunun görüldüğünü kaydetti. 

Televizyon programlarında şiddet ve cinsel içerik sahnelerin ön plana çıkarılmasının suç işlemenin ve mafyalaşmanın övülür hale gelmesinin de sakıncalı olduğunu anlatan Artar, şunları söyledi: 

''Bazı televizyon programlarının özellikle çocuklar tarafından izlenmesi çocukların suça yönelmesine neden olmaktadır. Herhangi bir suçla karşılaşıldığında çocukların ve ailelerin polisten korkmadan, güvenerek ve severek işbirliği yapabilmelidir. Bu ortamın sağlanması durumunda birtakım sorunların çözümü daha kolay olacaktır.'' 

     

-''İNSAN HAKLARI, NASIL DAVRANACAĞIMIZI BİZE SÖYLER''-      

Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Halis Çelik de insan haklarının yeryüzünde en barışçıl silah olduğunu söyledi. 

İnsan haklarının insanları korumak olarak algılandığını anlatan Çelik, ''İnsan hakları, nasıl davranacağımızı bize söyler. Yargıçlar gibidir. Ona başvurabiliriz. Duygular gibi soyuttur ama duygular gibi herkese aittir. Her ne olursa olsun hep vardır. Tıpkı kainat gibidir. Ortadan kaldırılamaz'' dedi. 

Etkinliğe, Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, İl Emniyet Müdür Vekili İlhan Akgüneş, Sağlık Müdürü Mehmet Ali Fidan, Tarım İl Müdürü Bilgin Aydın, Milli Eğitim Şube Müdürü Yılmaz Doğan ve öğrenciler de katıldı.AA



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir