İNSANLIK EL ELE BAYRAM O BAYRAM OLA

 

            Dünya Türkçe konuşuyor… İnsanlık el ele veriyor. Şiirlerle, şarkılarla, türkülerle dostluğumuzu seslendiriyorlar.

            Beşinci mevsimi yaşayan ülkemiz adeta bayram havasında şenliklerin içinde kendini buldu. 41 il 65 sahnede performanslarını sergileyen dünya çocukları; kendi kültürümüzü kendi dilimizle bizlere mesaj yüklü hediyelerini sunuyorlar.

            Dünya barışına, dostluğa, kardeşliğe, sevgiye ve şefkate kısaca unutulan değerlere yapılan en büyük yatırımın meyvelerini kuruyan göz pınarlarımızın ıslanmasıyla izliyoruz.

            Yüz kırk ülkede açılan Türk okullarındaki eğitim sevdalıların emekleri ile geleceğine yön verecek ülkelerinin en zeki çocuklarının Türk dostluğu ile dünyayı yöneteceklerinden şüphemiz yoktur.

            Değişik kategorilerde birincilik için yarışan dünya çocukları 15.000 yarışmacı arasından seçilerek ülkemize gelen 1500 öğrenci 30 Mayıs–16 Haziran 2012 tarihleri arasında ülke insanımızı bir araya getiriyorlar.

            Kültür şöleninden İstanbul fuar merkezinde 1–2–3 Haziran günlerinde 135 ülke kendi stantlarını açıp kültür iletişimi sağlandı. Motor Show 2008 Fuarı, 125 bin ziyaretçisiyle rekoru elinde bulundururken 3 gün boyunca süren Türkçe Olimpiyatları 600 bin ziyaretçi sayısıyla bu rakamı dörde katladı. Buda insanımızın harekete verdiği desteği göstermektedir.                                                                                                                                                                                                       Boğaziçi Köprüsü'ne Şampiyon takımların bayraklarının asılması geleneksel hale geldi. Ancak bu kez Boğaz'da 10. Türkçe Olimpiyatları bayrağı dalgalandı. 10. yıla özel olarak hazırlanan dev Türkçe Olimpiyatları Logosu, olimpiyatlar boyunca İstanbul'un simgesi haline gelen Boğaziçi Köprüsü'nde dalgalanmakta. 

            Olimpiyat ayrılıkları vuslata çevirdi. Türkçe olimpiyatlarına; siyasetçiden, sanatçısına akedimisyenden, iş adamına her kesimin katıldığı duygu ve düşünce yüklü programlarda fırsatını bulanlar duygularını ifade etmektedirler.

            Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk milletinin tarihte iki büyük yürüyüş gerçekleştirdiğini anlattı. İlkinin 10–11. yüzyıldan başlayarak Horasan'dan hareket edip Anadolu'ya kadar gelen yürüyüş olduğunu söyleyen Davutoğlu, "İkinci büyük yürüyüş ise Osmanlı'nın son döneminden itibaren ortaya konulan var oluş yürüyüşüdür. Bundan 100 sene sonra yeni bir yürüyüş daha başlıyor. Bütün bu olimpiyat faaliyetleri yeni yürüyüşün ayak sesleridir." dedi. Davutoğlu, başta Fethullah Gülen Hocaefendi olmak üzere bu faaliyetlere destek veren herkese teşekkür etti.

            Öğrencilerin Bursa'daki programı da sevgi seline dönüştü. Programın kapanışında konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkçe Olimpiyatları'nın geldiği noktanın muhteşem olduğunu söyledi. Dünyanın farklı ülkelerinde 20 yıl önce okulların açılmaya başladığını hatırlatan Arınç, "Bu hizmetle bugüne kadar 300 binden fazla kişi Türkçe öğrendi. 10–11 ülke ile başladığımız olimpiyatlarda bugün geldiğimiz nokta 135 ülkeden bin 500 öğrencidir." dedi. "Bu güzellikleri yaşatanlara şükran borcumuz var." ifadelerini kullanan Arınç, farklı ülkelerde okulları açan Türk müteşebbislere, görev yapan öğretmenlere ve muhterem Fethullah Gülen'e teşekkür etti. Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de katıldığı şölende şarkıcı Seyyal Taner, Türkçenin yaygın konuşulmasını gurur verici olarak değerlendirirdi. Programı 'Kazanmaktan çok kaynaşmanın öne çıktığı bir durum.' olarak gören eski futbolcu Tanju Çolak ise, "İnşallah her geçen gün büyüyecek." diye konuştu.

 

             Katıldığımız şarkı finalinde; Olimpiyat çocuklarının okuduğu şarkı, kaside ve sergiledikleri oyunlarla kimi zaman hüzünlü kimi zaman coşkulu anlar yaşadık. Geceye katılan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da Yahya Kemal'in 'Türkçem ağzımda anamın ak sütüdür' sözünü hatırlattı. Öğretmenlerin, Türk diline, kültürüne ve medeniyetine en büyük katkıyı yaptığını belirten Günay, "Dünyanın dört bir yanında dil yoluyla barış, dostluk ve kardeşlik köprüleri kuruyorlar." dedi. “Ülkesini en çok seven ülkesine en çok hizmet edendir bu anlamlı sözün yaşanır olanını burada gördüm” dedi.  Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, "Gördüğümüz bu manzara dünyayı yönetecek liderlerin Türk dostu olacağını ortaya koydu." şeklinde duygularını ifade etti. 1936’da Atatürk’ün “ Rusya’nın bir gün yıkılacağını ve oralardaki Türk dünyasına sahip çıkılması gerektiğinin” rüyasının gerçekleştiği görmekteyiz dedi.  Adeta ünlü yağmurunun yaşandığı gecenin sunuculuğunu Osman Tan Erkır yaptı. 'Şarkının Yıldızları Finali'nin jürisinde ise yine çok renkli isimler yer aldı: Garo Mafyan, Kayahan, Anjelika Akbar, Ahmet Özhan, M.Ali Birand, Mehmet Akbay (Gezegen Mehmet), Polat Yağcı, Hamdi Alkan, Işın Karaca, Melihat Gülses, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Necati Şaşmaz. Birinciliği 'Gülüm Benim' şarkısıyla Türkmenistan'dan Ruslan Annamammedov göğüsledi. İkinciliği Azerbaycan'dan Sema Sultanova, üçüncülüğü de Endonezya'dan Patton Otlivio Latupeirissa kazandı.

             Reyting Hamdi Alkan, Türkçe hünerlerini gösteren çocukları görünce, "Şimdi ben Türkçe öğrenmeye gidiyorum." diye konuştu. Sanatçı Işın Karaca da, "İnanın şu anda çok mutluyum. Bizim dilimize bu kadar hâkim olan öğrencileri görmek beni mutlu etti. Burada din, dil, ırk ayrımı yapılmadan herkes aynı sahnede bulunması oldukça onur verici. Bir Türk olarak çok mutluyum. Onur duydum." şeklinde konuştu.

             M.Ali Birand;“Olimpiyatlara yan gözle bakıyordum ama artık şimdi doğru bakıyorum” dedi.

             Ülkemizin gönüllü tanıtımını yapan ayrıca; din, dil renk ve millet ayrımı yapmadan tüm dünyaya değerlerimizi, kültürümüzü ve de unutulmuş güzelliklerimizi taşıyan gönül erlerine, fikir işçilerine fedakâr eğitim sevdalılarına kucak dolusu sevgi ve saygılarımı sunarken yola çıkmış hizmet kervanının ilelebet devam etmesini cenabı haktan niyaz ederim.  

Aydın OSMANOĞLU



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir