“İNTERNET YASASI ‘İNTERNET’E SANSÜR YASASI’ OLMUŞTUR

Şensoy açıklamasında şunları aktardı:

“Hiç şüphesiz hür basın ve haberleşme özgürlüğü uygar bir toplumun temel referanslarındandır. Ancak maalesef bugünkü iktidar bir taraftan AB standartlarında bir özgürlük söylemini hiç dilinden düşürmezken; diğer taraftan; T.B.M.M.’inden kendi oylarıyla geçirdikleri “İnternet Yasası” ile bir anlamda “internete sansür” uygulaması getirilmek istemektedirler.

Halkımız daha fazla bilgi ve şeffaflığı hak ederken, “daha fazla kısıtlama” yönteminin takip edilmesi tabiatıyla kafalarda çeşitli soru işaretlerine de sebebiyet vermektedir Nitekim ne olmuştur da bu yasa alelacele bugünlerde çıkarılma ihtiyacı duyulmuştur? Bugüne kadar var olan ve yasaya gerekçe oluşturan olaylar geçmişte de yaşanmış olmasına rağmen neden o günlerde değil de bu gün gündeme getirilmiştir. 17 Aralık 2014’le başlayan sürecin bununla bir ilgisi var mıdır ? Esasen bu yasayla devletin değil, bilakis hükümetin internet üzerinde kontrol mekanizması kurmak istediği açıkça görülmektedir. Zaten her geçen gün hak bazında daraltma politikalarının kurbanı olan basın hürriyeti neden bu yasayla daha da geriye götürülmek istenmektedir?

Bir Milletvekilinin Mecliste verdiği bir soru önergesine getirilmek istenen yayın yasağı, “sehven yapıldı” beyanıyla geçiştirilirken; orta vadede bu yasanın basın ve haberleşme özgürlüğünü hangi düzede etkileyeceğini anlamak açısından da dikkat çekicidir. Vatandaşlarımızın haber alma ve haber paylaşma hakkı kutsaldır ve buna kısıtlamaların getirilmesi demokratik bir anlayışla da asla bağdaşmaz.

 

BU YASA; GÜNÜ KURTARMAYA YÖNELİK BİR YASADIR

 

Bu yasa günü kurtarmaya ve anlık bir ihtiyacı gidermeye yönelik, teknik açıdan da uygulanması bir takım riskleri taşıyan bir yasadır. Şüphesiz her birey gibi bizler de “kişilerin özel hayatına yönelik saldırılara “ şiddetle karşı olmakla beraber; özel hayatın gizliliğini korunmasını gerekliliğine bütün samimiyetimizle inanmaktayız. Elbette ki; temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmadığı, kişilerin özel hayatının ayaklar altına alınmadığı bir Türkiye hepimizin özlemidir. Bu özlemin yerine getirilmesi de ülke yöneticilerinin görevidir. Ancak bunu gerçekleştirirken, vatandaşlarımızın temel haklarından olan haber alma ve basın özgürlüğünü kısıtlayacak her türlü uygulamadan kaçınılması demokratik hukuk devleti olmanın gereğidir.

Nitekim demokratik toplumlarda ve özellikle Avrupa ülkelerinde kişilerin  “özel hayatının gizliliği” T.B.M.M.’den geçen bu tür yasalarla değil, ülkemizin en önemli eksikliklerinden birisi olan “Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Kanunlarla” takip edilmekte ve korunmaktadır. 

Biz bu yasaya bugün AKP hükümette olduğu ve çıkardığı için karşı değiliz. Yarın AKP hükümetten gittiğinde gelecek hükümet biz de olsak hükümetin aleyhine muhalefet sergiledi diye ilimizde yayın yapan Yarın, Sakarya, Değişim, Haber 11, Olay11, 228 haber yayın hayatına girecek yeni basın organları yaptıkları haber nedeni ile internet siteleri kapatılırsa bu demokrasiye uyar mı?  Bu halkın haber alma özgürlüğüne gazetecilerin emeğine saygısızlık değil midir? Ben en başta ilimizde halkımızın gözü kulağı olan yerel basının internet gazeteciliğinin hakkını savunmayı kendime bir borç bilirim. İktidara ve Hükümetlere göre yasa yapılamaz.

Kamuoyuna saygıyla sunarım.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 11 Şubat 2014, 00:00

    anlamadım.. – artık internek kullanamayacakmıyız yoksa belli sitelermi yasaklandı.cewaplarsanız sevinirim

    Cevapla