İŞKUR HİZMETLERİ DAHA AKTİF HALE GELDİ

featured

İŞKUR tarafından İş Başı Eğitim Programı, Toplum Yararına Programlar Ve Mesleki Eğitim Kursları Kapsamında Verilen Hizmetler İş veren ve İş arayanlar için genişletildi

İşbaşı programları başta olmak üzere yapılan birçok düzenlemeyi aktaran İŞKUR Bilecik İl Müdürü Ayhan Tozan, iş gücü piyasasının hareketlenmesi adına yapılan değişiklikleri şu şekilde aktardı:

“Genel Müdürlüğümüz tarafından işsizlikle mücadele için etkili bir şekilde İl Müdürlüklerimizce aktif işgücü hizmetleri kapsamındaki yürütülmekte olan mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programı, toplum yararına program ve girişimcilik eğitim programlarının usul ve esaslarını belirlemek amacı ile 12.2.2016 tarih ve 29622 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik yapan Yönetmelik ile gelişen işgücü piyasası koşullarına uyum sağlamak ve işverenler ile iş arayanlara daha etkin hizmet sunabilmek amacı ile çeşitli değişikliklere gidilmiştir.

İŞ BAŞI PROGRAMI 1 YILA ÇIKARTILDI

Bu değişiklikler kapsamında İl Müdürlüğümüzce yürütülen iş ve işlemlerde,

İşbaşı Eğitim Programının süresi 6 aydan 1 yıla çıkarılmıştır. Buna göre 24 ay içinde işsizler ve öğrenciler toplam 320 fiili gün bu programa katılarak günlük 50 TL cep harçlığı alabileceklerdir. Bu süre boyunca da İŞKUR katılımcıların genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı primlerini ödeyecektir.

MESLEK ALANLARI GENİŞLETİLDİ

İşbaşı eğitim programının en az 2 sigortalı çalışanı olan özel sektöre ait bütün kurum, kuruluş ve işyerinde uygulanması imkânı getirilmiştir. Bu şekilde bankalar, meslek birlik ve odaları, noterler, sendikalar da programdan faydalanabilecektir.

İSTİHDAM ORANI ARTIRILDI

Katılımcıların işbaşı eğitim programından faydalanmalarını artırmak, işgücü piyasasına uyum sağlamaları ve daha uzun süre istihdamda kalmalarını sağlamak amacı ile işverenlerden istihdam taahhüdü alınarak katılımcı sayılarında ve programın uygulama esaslarında Genel Müdürlükçe özel düzenlemeler yapılabilme yetkisi alınmıştır. Buna göre daha yüksek istihdam taahhüdü alınarak (%50) işyerine % 10 kontenjandan daha fazla kontenjan (%30) imkânı getirilmiştir.

EĞİTİCİ GİDERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ

İŞKUR tarafından yürütülen mesleki eğitim kurslarında daha fazla üniversitelerle işbirliği yapılabilmesi için eğiticilere ödenen ek ders ücretlerinde düzenleme yapılarak daha önce standart olarak her eğiticiye verilen aynı eğitici gideri yerine, eğiticinin görev yaptığı kurumun mevzuat dikkate alınmaya başlanacak ve eğiticinin unvanına göre verilen eğitici giderleri değişmiştir.

LİSE ÖĞRENCİLERİNE İŞ BAŞI

Mesleki eğitim kurslarından üniversite öğrencilerinin ve işbaşı eğitim programından lise öğrencilerinin yararlanması imkânı getirilmiştir. 15 yaşını tamamlayan ve dersleri kurs ve programlara katılmasına mani olmayan öğrenciler faaliyetlerden faydalanabilecektir.

DUL VE YETİMLERDE PROGRAMDAN YARARLABİLECEK

Dul ve yetim aylığı alanların toplum yararına programdan faydalanması imkânı getirilmiştir.

BEKLEME SÜRESİ KALKTI    

Kurs ve programlar arasında 6 ay bekleme kuralı çalışanların mesleki eğitim ve girişimcilik programı için kaldırılmış; kurs sonrasında bir ay içinde İşbaşı Eğitim Programına ve Toplum Yararına Program sonrasında İşbaşı Eğitim Programına gidilmesi halinde bekleme şartı kaldırılmıştır. Ayrıca iki İşbaşı Eğitim Programı arasında 6 ay olan bekleme süresi 3 aya indirilmiştir.

160 GÜN 480 GÜNE ÇIKARTILDI

Kurs sonrasında İşbaşı Eğitim Programı yapılması halinde daha önce toplam süre 160 fiili gün iken bu süre 480 güne çıkarılmıştır.

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir