İŞKUR VE ÜNİVERSİTEDEN TARIM İÇİN İŞBİRLİĞİ

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ve İŞKUR Bilecik İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde toplam 12 kişiye teorik ve uygulamalı Bahçıvanlık eğitimi verildi. Yapılan yazılı ve sözlü sınavlar sonucunda ise sertifika almaya hak kazanan 8 kursiyere sertifikaları  İŞKUR İl Müdürü Ayhan Tozan ile Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhann Doran tarafından verildi.

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin faaliyetlerinden bahseden Dekan Doran şöyle konuştu:

"Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi 2012 yılında kurulmuş ve 2013-2014 döneminde eğitim-öğretime başlamıştır. Fakültemizin eğitim-öğretim, araştırma ve üretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere, 1926 yılında fidan üretim istasyonu olarak kurulmuş olan fidanlık (2117.7 dekar), Maliye Bakanlığı tarafından üniversitemize tahsis edilmiştir.

Söz konusu fidanlık, 2002 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlanmış, 2004 yılında özelleştirme kapsamında alınarak bir firmaya kiralanmış ve 2010 yılında arazinin kullanım sözleşmesi iptal edilmiştir. 2012 yılına kadar herhangi bir tarımsal faaliyet yapılmadan bekletilen bu alanda ıslah çalışması gerekmiş ve 2014-2015 eğitim-öğretim dönemine başlamadan önce meyve ağaçlarından ekonomik ömrünü tamamlamış olanlar, hastalık ve zararlı nedeniyle verimden düşenleri, yabancı ot istilasına uğramış alanlar temizlenmeye başlamıştır.

Diğer faaliyetlerimize gelince;  Fakültemiz ve İŞKUR Bilecik Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde toplam 12 kursiyere, 98 gün teorik ve uygulamalı bahçıvanlık eğitimi verilmiş, yapılan sözlü ve yazılı sınavlar sonucunda 8 kursiyere sertifika verilmiştir.

Son günlerde yazılı ve görsel basında mantardan ölüm haberleri sıklıkla yer almıştır. Bu olumsuz haberlere son vermek ve halkımıza sağlıklı ürün sunabilmek için İstiridye çeşidi mantar üretimini başlattık. Sağlıklı mantar üretimini yaygınlaştırmak ve iş imkanı yaratmak amacıyla İŞKUR Bilecik İl Müdürlüğü ile beraber eğitim faaliyetlerini başlatacağız.

Açıkta ve örtü altında sebze üretimini başlatma amacıyla toplam 620 metrekare alanı olan iki adet sera kurulumunu da ay sonuna kadar tamamlamaya çalışacağız. Bu seralardan biri Bilecik Belediyesi tarafından temin edilecektir.

Bilecik, iklim ve toprak özellikleri sayesinde önemli bir sebze ve meyve üretim bölgesidir. Yaklaşık bir asırdır meyve fidanı üretim konusunda faaliyet gösteren Araştırma ve Uygulama alanımızda bu yıl içerisinde ceviz ve zeytin plantasyonları oluşturarak üretim ve araştırma çalışmalarını devam ettireceğiz.

İlimizin tarihi geçmişi olan faaliyetlerinden ipek böcekçiliğini canlandırma amacıyla Bilecik Koza Birliği ile ortak çalışmalara başlanmış ve alanımızda dut parseli oluşturulmuştur. Ayrıca florası arıcılığa çok uygun olan ilimizde Arıcılar Birliği ile ortak çalışmalar başlatılmıştır. Her iki konuda da ileriki günlerde söz konusu Birlikler ve iŞKUR İl Müdürlüğü ile eğitim faaliyetlerini başlatacağız.

Fakültemizin asli görevlerinden biri olan eğitim-öğretim faaliyetlerinin yan ısıra belirttiğimiz girişimleri Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Azmi Özcan'ın desteği ile gerçekleştirerek Bilecik'imize kakı sağlamayı hedefliyoruz."

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir