• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

İSLAM’IN ERKEN DÖNEMİ’NDE ŞİİR VE İSLAMİYETE ETKİLERİ KONUŞULDU

featured

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi bünyesinde yürütülen Tarih Kültür sohbetleri geçtiğimiz Çarşamba günü 117. Programını yaptı. Programın konuğu  olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Dursun Hazer, “Sadru’l İslâm Dönemi Edebî (Şiir) Faaliyetleri ve İslâm’ın Yayılmasında Üstlendiği Rol” konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Programa, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Vali Yardımcısı Mustafa Güney ve öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.

İslam’ın erken dönemi anlamına gelen, Sadru’l İslam dönemi hakkında kısaca bilgi veren Hazer, “Sadr’ul İslam, Hazreti peygamberin peygamber olarak görevlendirilip Hazreti Hasan’ın hilafetten ayrılışına kadar olan dönem kast edilir”dedi.

Hazer konuşmasının devamında şiir ve şairlerin Arap kabileleri katında kabile olma bilinci ve diğer kabileler karşısında yer edinme bağlamında önemli yerinin bulunduğunu ifade etti.

Araplarda ‘edebiyat’ denildiğinde daha çok şiirin anlaşıldığını, şiirde gelişme gösterdiklerini ve edebi ürünlerin yüzde 70’inin şiir ve divanları şeklinde gerçekleştiğini anlatan Prof. Dr. Hazer, şöyle konuştu:

“İslam öncesi dönem edebiyatta da bir dönem oldu. Kur’an-ı Kerimin edebi bir mucize olarak geldi ve İslam öncesi dönemde edebiyatta özellikle şiir zirveye çıktı. Büyük şairler yetişti ve ürettikleri kelime hazinesi Kur’an-ı Kerim’in literatürünü oluşturdu. Şiir ve şairler Arap kabileleri katında kabile olma bilinci ve diğer kabileler karşısında yer edinme bağlamında önemli yeri bulunuyor. Kabile gelenek, görenekleri, kültürü, hayat tecrübeleri, kabileler arasındaki olaylar sözlü kültür olarak şiirde yaşatıldı. Şiirin ilham ve sezgi ile sıkı irtibatı sebebiyle cahili dönemde şair-cin ilişkisine inanılmaktaydı. Kur’an-ı Kerim Mekke’de hasıl olmaya başlayınca şiiri ve secili sözleri cinle irtibatlandıran cahiliye Arabı, daha önce benzerine alışık olmadıkları Kuranın bu üslubu hakkında ne diyeceklerini şaşırmışlardır. Onu bazen ‘sihir’ bazen ‘rüya’ karışımı sözler olarak bazen de ‘uydurma’ sözler olarak yorumlamışlardır.”

MEHMET SELİM SAÇTI


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir