“İstanbul’u Almak Büyük Bir Başarıdır”

Bilecik'te, "Tarih ve Kültür Sohbetleri" etkinliğine katılan 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Mustafa Emecen, "Fatih ve Fetih" konulu konferans verdi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, İstanbul'un Fethi'nin ve Fatih Sultan Mehmet'in bilinmeyen yönlerini ilişkin bilgiler paylaşan Prof. Dr. Emecen, yakın bir zamanda yazdığı "Fetih ve Kıyamet" adlı kitabının yayınlanmasının ardından çeşitli tepkiler aldığını, İstanbul'un fethinin ardından geleceğine inanılan bir kıyametin söz konusu olduğunu ifade etti.

Hristiyan bir imparatorluk kuran Bizans'ın, ilk başkent olarak İstanbul'u seçtiğini anımsatan Prof. Dr. Emecen, şöyle konuştu:

"Hristiyan bir imparatorluk kurulduğu dönemlerde, ilk başkent olarak İstanbul seçilmişti. Hristiyan dünyası açısından da siyasi tarih açısından ve dini anlamda da büyük öneme sahip ol İstanbul'un bu yönünü hiç dikkate almıyoruz. Bugün İstanbul içindekileri taşıyamayacak kadar muazzam bir şekilde büyüyen ve giderek tarihi bakımdan tahrip edilen bir şehir hüviyetine büründü. 'Suriçi İstanbul'u" mutlaka korunması gereken bir yer olmasına rağmen, hemen hemen bu dönem boyunca yapılan tüm işler Suriçi'ne yığıldı ve İstanbul şu anda içler acısı durumda."

 

"Fatih için İstanbul'u almak, büyük bir sevdadır"

 

Prof. Dr. Emecen, İslam dünyasında İstanbul'un, çok önemli sahih hadislerde adının geçmesinin ayrı bir anlam taşıdığını aktardı.

Fatih Sultan Mehmet'in müjdelendiği hadisin, hiçbir kaynakta dillendirilmediğini savunan Prof. Dr. Emecen, şunları söyledi:

"Sadece iki ayrı sahih hadiste dünyanın sonunun geleceğine dair kıyamete ilişkin hadisler. Burada, İstanbul adı geçiyor ve İstanbul'un feth edilişinden sonra kıyametin kopacağı dile getiriliyor. Hatta, fetih hazırlıklarını yaparken Fatih'in karşısına dikilen kişiler olmuştur. Fatih, İstanbul'un fethi öncesinde sadece fiziki ve coğrafi zorluklarla karşılaşmamıştır. Fatih için İstanbul'u almak, büyük bir sevdadır. Fatih, içinde bulunduğu dönem itibarıyla, çok şanslı bir dönemde tahta gelmiştir. Yanında da çok yetenekli hocaları ve onu besleyen birçok kaynakları vardır. Rönesans İtalyası'ndan gelenler, Rum bilim adamları ve Müslüman alimler Fatih'i şekillendiren unsurlardır. İstanbul'un o dönemdeki askeri konumu zayıf gibi görünmekle beraber, çok güçlü surlarla çevrili olması sebebiyle zor bir şehirdir. Fetih süresinin uzunluğunu ve Fatih'in ordusunun zorlanmasını eleştirenler olmasına rağmen, İstanbul'u almak büyük bir başarıdır" dedi.

Konuşmanın ardından Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, Emecen'e üzerinde üniversite ambleminin bulunduğu tabak ve Bilecik'i tanıtıcı kitap hediye etti.

Programa, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Vali Yardımcısı Mustafa Güney, üniversite genel sekreteri Rüştü Mumcu, öğretim üyeleri, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve üniversite öğrencileri ile vatandaşlar katıldı. AA

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir