İSTİHDAM YAPAN İŞVERENE DEVLETTEN MÜJDE

featured

Bilecik’te “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” Toplantısı Yapıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik  (ÇSG) Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun 6 Ocak’ta başlattığı, ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ çalışmaları kapsamında Bilecik’e gelen bakanlık yöneticileri, 2 gün boyunca Bilecik’te çeşitli ziyaretlerde bulunmalarının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek bilgilendirmelerde bulundular.

Programları kapsamında Bilecik’teki işçiler, işverenler, Ticaret ve Sanayi Odaları ile Esnaf ve Sanatkârlar Odaları ile bir araya gelen bakanlık yöneticileri, programlarının son günü olan 11 Şubat Cumartesi günü Bilecik TSO’da bir basın toplantısı düzenlemelerinin ardından Vali Süleyman Elban başkanlığında sanayiciler ile istişare toplantısı yaptılar.

2017 yılı içinde istihdam yapan işveren, sigorta ve vergiden kurtuldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşat Arat tarafından yapılan basın toplantısında, İŞ-KUR İl Müdürü Ayhan Tozan da hazır bulundu.  Milli Seferberlik programı kapsamında, istihdama katkı sağlamak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın paydaşlarıyla bir araya geldiklerini belirten Arat, İŞ-KUR’un düzenlediği iş başı programları ile istihdama büyük bir katkı sağlama çabasında olduklarını kaydetti. Son zamanlarda yaşanan işsizlik oranlarının yükselişi ve ekonomik durgunluk sebebiyle böyle bir programa ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Arat, uygulanacak teşvikler kapsamında;  İŞ-KUR’dan yararlanacak kişi sayısının fazlalaştırılmasının yanında, işverenin 2017 yıl sonuna kadar çalıştırdığı işçi sigorta primlerinin ve vergilerin tamamının devlet tarafından karşılanacağını belirtti.

mujde2

Arat açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün çalışma hayatında milli seferberlik kapsamında Bilecik’e gelmiş bulunuyoruz. Esasında dün akşamdan itibaren bazı temaslarımız oldu il müdürlüklerimize. Bugün ise bir basın açıklaması ardından da Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı ve üyelerimizle ve Sayın valimizin katılımıyla bir istişare toplantısı gerçekleştireceğiz.

Çalışma hayatında milli seferberlik kapsamında yaptığımız toplantılara, Bakanlığımıza bağlı kuruluşlardaki ve bürokrat arkadaşlarla geliyoruz ve Bakanlığımızı ilgilendiren konularda gerekli istişareleri birimler bazında da gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bugün benimle birlikte SGK’dan Başkan Yardımcımız Muhittin Bey ve Çalışma Genel Müdür Yardımcımız Mehmet bey ile birlikte geldik.

Milli seferberlik toplantıları ne amaçla yapılıyor?

Çalışma hayatında milli seferberlik 6 Ocak 2017 tarihinde bakanımız Mehmet Müezzinoğlu tarafından Konya’da başlatıldı. Yaptığımız toplantıların esas amacı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın paydaşlarıyla bir araya gelerek yaptığımız uygulamalar, istihdam’da verdiğimiz teşvikler konusunda fikir alışverişinde bulunmak. Yeni ortaya koyduğumuz istihdam paketlerine ilişkin bilgi vermek ve alacağımız tedbirlerde işverenlerimizin ve işçilerimizin bize aktardıkları problemler, öneriler çerçevesinde uygulamalarımızı geliştirmek. Bu seferberliğin başlangıç noktası son zamanlarda yaşamış olduğumuz işsizlik oranlarında bir artış ve büyüme oranlarında bir yavaşlama ile kendisini gösteren ekonomik durumdaki değişim olmuştur.

mujde3

“İŞ-KUR’dan faydalanacak kişi sayısında ciddi bir artış yapıldı”

Buna Bakanlığımız ve ilgili birimleri bir proaktif çözüm bulmak üzere tedbirler ortaya koydular. Bu tedbirlerden en önemlisi 2 gün önce Cumhurbaşkanımızın TOBB’da yaptığı, iş adamlarımızla gerçekleştirdiği toplantı sonrasında açıkladığı istihdam paketidir. TSO’da yapacağımız toplantıda bunun detaylarını da paylaşacağız. Bazı uygulamaya ilişkin taleplerin hayata geçirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunacağız. Bunun temel taşlarını anlatacak olursak bir kez zaten İŞ-KUR’umuzun uygulamakta olduğu bir iş başı eğitim programını kullanıcı sayısı daha doğrusu programdan faydalanacak kişi sayısı ciddi oranda arttırılmıştır bu sene. 500 bin kişi iş başı eğitim programları çıkartılmıştır. Bu işbaşı eğitim programları sanayilerimizin hizmetler sektörünün yoğunlukla kullandığı bir program olarak karşımıza çıkmaktadır.  Bu program çerçevesinde 500 binlik kotanın 100 bin’i de özel politika gerektiren gruplara tahsis edilmiştir. Yani bunu açacak olursak bu 500 binin 100 bin kişilik kısmında 50 bin’i kadınlara, 40 bin’i engellilere, 10 bin’i de eski yükümlülere tahsis edilmiştir.

İşverenler için  devletten büyük teşvik

3 ay süresince uygulanacak programlarda 500 bin kişinin faydalanmasını öngörüyoruz ama bu devam eden programa ek olarak açıklanan program ise bir sistem teşvikini de gerçekleştirmektedir ki bu ciddi bir teşvik olarak bölünmesi gerekir. Burada da kullanılmasını öngördüğümüz ya da programdan faydalanmasını öngördüğümüz kişi sayısı 1,5 milyondur. Bu 1,5 milyon kişi ki bunun 500 bin’i bu iş başı eğitim programından faydalananlarda bir kısmını faydalanma imkânına sahip yani birinden faydalanan diğerinden faydalanma imkânından muaf bırakılmamıştır. Çalıştırdıkları 2017 yılı boyunca 31.12.2017 sonuna kadar çalıştırdıkları her istihdam için devlete ödemiş oldukları primler, sigorta primleri ve vergilerin tamamı devlet tarafından karşılanacak. Bunun çok önemli bir teşvik olduğunu düşünmekteyiz ve yoğun olarak kullanılmasını beklemekteyiz.

Yani asgari ücretle çalışan bir işçinin işverene maliyeti net asgari ücret tutarıyla sınırlı kalacaktır yani bin 404 lira olarak. Üstünde kalan kısım yani 5 puanlık prim teşvikinden faydalanmayan kişiler için olan 2 bin 177 liraya kadar olacak kısım ki bu 773 liralık bir kısım devlet tarafından karşılanacaktır. Bu istihdam hayatında yeni istihdamı büyük oranda teşvik etmesini bekliyoruz.

Teşvik, Şubat ayından itibaren başladı

Tabi bu programlardan faydalanmayı ileri bir tarihe başlayacak şekilde de yapılmamıştır. Söylediğim gibi bu proaktif yaklaşım anında hızlı bir müdahale etme gereğini ortaya koymaktadır. Bu çerçevede Resmi Gazete’de yayınlanan KHK’da da belirtildiği üzere bu programlardan faydalanabilme tarihi 1 Şubat 2017 olarak tespit edilmiştir. Yani şu anda Şubat başı itibariyle istihdama yeni katılmış kişileri geçmişe yönelik olarak da yani Şubat başından itibaren de bu teşviklerden faydalanabilme imkânı doğacaktır. Bu sebeple önemli bir tedbir olduğunu düşünüyoruz. İşsizlik oranları 11.8’e çıkmış durumdaydı, İşverenlerimizin de bu teşviki kendilerinin de iyi anlamda taşın altına ellerini koymalarıyla birlikte ki bu yaklaşımı TOBB toplantısında İşverenlerimizin tamamı sergilemiş bulunmaktadır. Ekonomik anlamda düzlüğe çıkacağımızı, dalgalı süreci atlatabileceğimizi değerlendirmekteyiz.

Bu çerçevede toplantılar gerçekleştireceğiz. Bilecik’te TSO’daki toplantının ardından İşbaşı eğitim programından faydalanan 2 fabrika ziyareti gerçekleştireceğiz. Üretim hakkındaki sıkıntılarını dinleyip, çalışma hayatındaki tedbirlerimizi ne şekilde alabileceğimizi değerlendireceğiz. Öğlen işçilerimizin yani  paydaşımız olanlarla toplum yararına çalışanlarla birlikte öğle yemeği gerçekleştireceğiz.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir