• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

Kariyer Günleri dolu dolu geçiyor

Kariyer planlama oturumunun açılış konuşmasını yapan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Doç.Dr.İsa İpçioğlu, öğrencilerin kariyerli bir iş yaşamı adına neler yapmaları gerektiğine değinerek, şu ifadelerde bulundu:

“Hangi işte olursanız olun, ister kamu kurumunda, ister özel sektörde etik değerlerden ayrılmayın. Etik, bireyin kendi vicdanıdır. İlkeli olmalısınız, karşınızdaki insanın farklı düşünceleri ve farklı siyasi ideolojileri olabilir fakat karşıdaki bireyin ilkeli olmasına önem verir. Kendi çabanızla bir yerlere gelmeye çalışın. Torpille değil de kendi çabanızla bir yerlere gelin, eğer birileri siz bir yere getirmişse o birileri bir gün sizden bir şeyler isteyecek, şahsiyetinizi ayaklar altına alacaktır. Dik durmayı bilin ama diklenmeyin. Elde ettiğiniz makamları, kendinizin veya başkalarının şahsi çıkarları için kullanmayın. Önemli olan toplumun çıkarlarıdır. Sevdiğiniz işi yapın, ücret tek başına bir motive aracı değildir. Ücret, aslında bulunması gereken bir unsurdur onun üzerine olan unsurlar sorumluluk, işi başarmak, terfi gibi unsurlar sizi motive etmelidir.  Kendinizi devamlı olarak güncelleştirin.”

“ Amaç ve aracınızı karıştırmayın”

Son sınıfa gelen öğrencilerin bile ne iş yapacağı konusunda bir fikri olmadığını gördüğünü ifade eden İpçioğlu, kariyer planı çizmek isteyen öğrencilerin ilk olarak kendilerine ‘ Benim kariyer amacım ne?’ sorusunu sorması gerektiğini belirtti. Çoğu öğrencinin de fakülteyi bitirmeyi bir amaç olarak gördüklerini ifade eden İpçioğlu,  fakülteyi bitirmenin bir amaç değil, amaca gidecek yolda bir araç olduğunu sözlerine ekledi. İpçioğlu sözlerine şu ifadelerle devam etti:

“ Kendi yönünüzü kendiniz belirleyeceksiniz”

Herkes bitirmiş olduğu alanda uzmanlık yapacak diye bir şey de yok. İnsanlar çok farklı mesleklerden mezun olarak başka mesleklere yönelebiliyor. Türkiye’deki İktisat ve İşletme bölümlerinin en büyük handikaplarından biri de çok fazla mezun vermek ve bu mezunların birçoğunun da işsz olması. Türkiye’de yaklaşık 350 bin kadar İBF mezunu kişi var. Yükseköğretimde en kolay İBF’ler açılıyor. Dolayısıyla siz kendi yönünüzü kendiniz seçmek zorundasınız.

“ Devir uzmanlaşma devri”

Günümüzde artık ben her işi yaparım devri bitti, akademisyen alanımızda bile böyle bir şey söyleme lüksümüz yok. Devir artık uzmanlaşma devri. Bizim İBF’nin temel misyonu da, yönelici ve girişimci adayı yetiştirmek. Bu kapsamda da çalışmak istediğiniz alanının gereklerini yerine getirmek zorundasınız. Bu özellikleri kazanmak için de bu geçen 4 yıl süreç olan üniversite hayatı çok önemlidir. Sosyallik, girişimcilik, bilgi, iletişim kazananımı gibi özellikleri üzerinize giydirmeniz gerekiyor.  İşe alacak olan kişilerin de aradıkları özellikler, hem çalışkan hem de sosyal öğrenci olması yönünde. Bilim adamları sürekli matematiksel zekâ üzerinde çalıştılar fakat artık günümüzde matematiksel zekâ tek başına yeterli değil, Yapılan son araştırmalara göre, duygusal zekanın çok önemli olduğunu gösterdi. İnsanlarla iletişim kurabilmek, iyi davranış içerisine girebilmek, onları motive edebilmek bağlamında duygusal zeka günümüzün en önemli kavramları arasına giren bir zeka türü oldu.

Kariyer için öncelikle, o alanın gereklerini kazanmalısınız ve yaz aylarında mutlaka staj yapmalısınız. 

Batmak üzere olan bir şirketten dünya liderliğine

Kariyer planlama bölümünün diğer konuşmacısı olan Torrecıd Seramik Frit ve Glazür Sanayi ve Ticaret Ltd Şti İnsan Kaynakları Koordinatörü Cemil Tunca’da konuşmasında Torrecid firması ve çalışanlarının kariyer odaklarını konu aldı.

Torrecıd firması olarak inovasyona (yeniliğe) çok fazla önem verdiklerini belirten Tunca, üniversiteleri gezerek, zorluklarla mücadele edebilen, tutkulu, pozitif, güvenilir, seyahat etmeyi seven, çalışkan ve anlaşmacı kişileri bünyelerine katmayı hedeflediklerini belirtti.

 

Türkiye’deki şubesi Eskişehir’de faaliyet gösteren şirketin, dünya çapında 23 şubesi ve 100 farklı ülke ile ticari anlaşması olmasını her zaman yenilikçi bir hizmet anlayışına dayandığını belirten Tunca, konuşmamsına şu ifadelerle devam etti:

“ İnovatif fikirlerle taklit edilen bir şirket olmayı hedefliyoruz”

“ Torrecid ilk kurulduğunda, İspanya’da 400 metrekarelik bir alana kuruldu ve şirket çok kötü bir durumdaydı. Tek hedefi ayakta kalabilmekti, şirket ilerleyemiyordu. Daha sonra şirket gelişmeye başladı ve kendini daha ileriye taşıdı. Bunun sonrasında da hedefini değiştirerek lider olmak istiyor. Zaman geçtikçe 21. Yüzyılda dünyada global bir şirket olmak istiyor. 50 yıl kadarlık bir süreçte çok büyük bir gelişme kaydediyor. Bunun altında yatan en büyük etken ise inovatif olması, yani yenilikçi olması. Her zaman yeni fikirlere açık olmamız ve insanlara farklılıklarımızı sunabilmemiz gerekiyor. Eğer, yeni fikirleriniz olursa, farklı şeyleri insanlara sunabilirsek, insanlar sizi takip etmeye başlayacaktır. Ama yenilikçi olmazsanız takip edilen değil takip eden olacaksınız. Bizim de amacımız takip edilen, kopyalanan bir şirket olabilmek.

Kariyer günlerinde iş fırsatı

Etkinlikte Torrecıd firmasında çalışmak isteyen öğrenciler için bir başvuru formu dağıtan Tunca, dağıtılan formların değerlendirilip olumlu bulunan kişilerle mülakat yapmak için tekrar üniversiteye geleceklerini belirtti.

 

‘ Zaman beni değil ben zamanı yönetiyorum’

Etkinliğin, “ Zaman beni değil ben zamanı yönetiyorum” kısmında öğrencilere zamanı nasıl yönetmeleri gerektiğinde tüyolar veren Yrd. Doç.Dr.Atıl Taşer öğrencilere zaman yönetimi konusunda şu önerilerde bulundu:

“Zaman yönetiminin en hoşuna giden mevzu ertelemektir. Zaman denilen şey saklanamıyor veya durdurulamıyor, siz ertelemelerinizle zamanınızı tüketiyorsunuz. İşinizi doğru zamanda ve doğru şekilde yapmaya çalışın.

Başardığınız işler karşısında kendinize ödül verin.

İşiniz olduğu zaman başkalarının önerilerine hayır demeyi öğrenin.

Yapmanız gereken işleri ve başkaları dedi diye yaptığınız işleri yazın ve ikisini üst üste koyun.

Eğer siz zamanınızı yönetemezseniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz. Aile ve iş hayatınız olsun istiyorsanız bunu yapmak zorundasınız.

Facebookta hiçbir kazanım elde etmeden çok büyük zaman kayıpları yaşıyoruz. İşimize yarayacak olan kısımla ilgilenmemiz en fazla 15 dakikamızı alacaktır.

Uyku, zamanımızdan çok büyük bir bölümü çalıyor. Geçmişte büyük şeyler başarmış insanların çoğu uyku problemi çekerek az uyuyan insanlardı. Ölmeyecek kadar uyumak zamanı iyi kullanmamıza yardımcı olacaktır.

Doğru kombinasyonla iki işi aynı anda yapabilmemiz çoğu zaman mümkündür, ve bu da zamanı iyi kullanmamızı sağlar.

Çalışmadığınız hafta sonu günlerinde de sadece uyumayı hedeflemeyin. Sosyalleşmek ve diğer kalan işlerinizi yapabilmek için kullanmak aha faydalı olacaktır.

Kendinize bir süre ve amaç belirleyerek işlerinizi o zaman zarfında yapmaya çalışın.”

‘ Özel sektörde kariyer yapmak istiyorum’ kısmında konuşan Türkiye Kağıt ve selülozik Vakfı Başkanı ve Marmara Kağıt Fabrikası Genel Müdürü Erdal Söke ise Marmara Kağıt Fabrikası’nın faaliyetlerinden bahsederek, yapılan çalışmalar hakkında bilgileri aktardı. BETÜL SÖNMEZER


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir