Kariyer ve İstihdam Günleri Başladı

 

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Merkez Kampus İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasında iki gün sürecek olan etkinlikte Bilecik’te bulunan el sanatları atölye ve eğitim kurumları, girişimciliği destekleyen kurum ile üretim yapan firmalar olmak üzere toplam 23 stant ziyaretçilerini bekliyor.

                Gerçekleşen açılış programında konuşma yapan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ayhan Tozan, etkinlik süresince hedeflediklerinin, iş arayanlara ve öğrencilere iş piyasası beklentilerinin neler olduğunun farkındalığını sağlamak olduğunu söyledi.

“Kariyerin sonu yoktur”

Tozan’ın konuşmasının ardından Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Özünlü bir konuşma yaptı. Özünlü konuşmasında öğrencilere okul hayatları boyunca ne olmak istediklerine karar vermeleri öğüdünü verdi. Özünlü konuşmasına şöyle devam etti:

Kariyer uzun soluklu bir iştir. Sonu yoktur. Ne olacağım, ne yapacağım veya ne çalışacağım düşüncelerini planlamış olmanız gerekir ki, bu kariyer basamaklarını hızlı hızlı yükselerek çıkmanız lazımdır. Üniversite yıllarımda boş zamanlarımda sokak sokak dolaşarak elektronik malzeme satardım. Bu bana büyük beceri kazandırdı. Hedefimizi yükseğe koyalım. Ne olacağınızı önceden belirleyin ve ona adım adım yaklaşın. Etik değerlere saygılı olun. Arkadaşlarınızla iyi geçinin, amirlerinizle iyi geçinin, sevgi, hoşgörü ve güler yüzlü prensiplerine bağlı kalın, bu sizin kariyerinizde ilerlemenize etken olacaktır. Sivil toplum örgütleri ile her zaman iç içe olun. Kendinizi geliştirin.”

“Ticarette, sanayide ilerlemek istiyorsak bunun yolu çok değil nitelikli insan çalıştırmaktır”

                Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan konuşmasında serbest teşebbüsün ülkelerin arasındaki uçurumların en büyük nedeni olduğunu söyledi. Rektör Özcan, “Dünyadaki başarılı ülkelerle az başarılı ülkeler arasındaki temel farklardan biriside, bilim ve teknolojiyle girişime sağlanan imkanlardır. Girişim konusundaki başarısız deneyimlerimizin bize maliyetini ortadan kaldırmalıyız. Denemelerimiz olacak ki, kendimize en yakışanı tespit edeceğiz ve o alanda ilerleyeceğiz. Sanayimizde, ticaretimizde ilerlemek istiyorsak, bunun yolu çok insan çalıştırmak değil, nitelikli insan çalıştırmaktan geçmektedir. Nitelikli insana yapılan yatırım mutlaka geriye dönecektir. Bilecik’te gördüğümüz, bu kadar çok sanayi, girişimin olmasına rağmen ve göstergelerde Bilecik bir sanayi şehri görünmesine rağmen, reel değerlendirmede Bilecik aslında bir asgari ücret ekonomisi şehri. Asgari ücret ekonomisiyle de bu atılımları yapmak mümkün değil. Asgari ücret bilime yatırım yapamaz. Kültüre, sanata yatırım yapamaz ve bu üçüne yatırım yapılmadığı zamanda orada atılım olamaz. Bilecik’te merkezini, üssünü kurmuş girişimcilere ihtiyacımız var.” dedi.

“Bilgiye ulaşmak kolay ama tecrübe yaşanmadan elde edilmiyor”

                Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı da açılışta yaptığı konuşmada, insanların ilkokul çağlarından itibaren belirgin hedefleri ve amaçları olması gerektiğine değindi. Başkan Yağcı, “Hayatta önden başlayan ve hayatı kurmakla görevli olanların yeni yetişen nesillere geleceğini planlayanlara uygun zemin hazırlamanın da toplumsal gelişim içerisinde görevi olduğunu düşünüyoruz. Hayata başlama aşamasında olan gençlerimizin, rekabet dünyası içerisinde daha güçlü, yönünü, rotasını belirlemiş emin adımlarla yürümesini temin noktasında istihdam ve kariyer günleri önemlidir. Çünkü bilgiye ulaşmak bugün artık çok kolay. Bilgiyi her şekilde alabilirsiniz ama tecrübe yaşanmadan elde edilmiyor.

                Son olarak konuşma yapan Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, gençlere hitaben, “Zaman sizin önünüzde adeta hiç bitmeyecek sonsuz bir sermaye gibi görünüyor. Olaylar önünüzde su gibi akıp gittikçe fark edebiliyorsunuz. Çok kısa bir süre içerisinde mezun olacaksınız, diplomalarınızı alacaksınız, okuldan ayrılacaksınız, iş ve kariyer peşinde koşmaya başlayacaksınız, kiminiz kamuda, kiminiz özel sektörde fırsatları yoklayacaksınız ve nihayetinde bir işin sahibi olacaksınız, hayata atılacaksınız. İş burada bitmiyor, iş asıl ondan sonra başlıyor. Hayallerimizi yüksek tutmamız gerekiyor. Gayret göstermemiz lazım, adım atmak lazım, elimizdeki bardağı uzatıp suyu doldurmak lazım. Zaman işte bu kadar hızla akıp geçiyor.

‘Yokluğu insanlık için eksiklik olacak bir kariyer seçin’

Mahkeme kadıya mülk değil. Bugün makam sahipleri bizler, bir gün doldurduğumuz mevkileri gençlere devredeceğiz. Eşyanın tabiatı bunu gerektiriyor. Kim çalışıyorsa, kim aldığı eğitimin üzerine bir şeyler katabiliyorsa, kim özel hayatında taş üstüne taş koyabiliyorsa o makamları o kişi teslim alacak. Bu her mevki ve makam için geçerlidir. Okuyun ama kendi dilinize hakim olun. Kendi diline hakim olmayanın hayata, topluma ve üniversiteye hakim olması mümkün değil. Türkçeyi çok iyi kullanın ve dilinize sahip çıkın. Tarihe, kültüre, bilgiye sahip olmak, en az yabancı dili ana diliniz gibi konuşabilmek için önünüzdeki engelleri devlet değil siz kaldıracaksınız. Ben size, pozitif olmanızı ve kimseyi kırmamanızı tavsiye ediyorum. İş aleminde fikir ayrılığı olur, anlaşmazlık olur ama kimsenin kalbini kırmaya değmez. Yokluğu eksiklik olan işleri seçin. Öyle bir kariyer seçeceksiniz ki, yokluğu insanlık için eksiklik olacak. Hayalinizdeki kariyeri bu ölçeğe vurun, bakalım karşınıza ne çıkıyor. Kariyer bir hayat biçimidir. Sadece maaş, mevkii ve unvan değildir. Sadece Türkiye’de değil globalleşen dünyada kariyer yapma imkanınız var. Global düşüneceksiniz, küçük düşünmeyeceksiniz. İnsanlar düşündüğü, iletişim kurduğu zaman ölüm dışında her şeye çare bulabilecektir. Hatadan ve hayal etmekten korkmamanızı, kendinize güvenmenizi tavsiye ediyorum. İş hayatımızda nasıl bireysek sosyal hayatımızda da, aile hayatımızda da öyle olmamız gerekiyor. Sizler bir yolculuğun başındasınız. Almak için mi vermek için mi buradasınız, buna karar vereceksiniz. Başarı, para bunlar çok önemli ama başarırken hiçbir zaman insanlığımızdan en ufak bir kayıp olmasın. Para kazandığınız gün işiniz bitmesin. Parayı niye kazandığınızı asla unutmayın. İnsanların iyisi, insanlara iyilik yapandır prensibi çerçevesinde yürümek gerekiyor. Etrafınızdaki insanlara faydalı olduğunuz sürece mutlu olursunuz. İşiniz ne olursa olsun halis bir niyetiniz varsa mutlu olursunuz. Mutlu olduğunuz zaman da kazandığınız para bereketli, eviniz güzel olur. Burada, özgüven kazanma, kendini tanıma, iletişim kurma, bilgi ve yeteneklerinin farkına varma gibi önemli nitelikleri edinebileceklerdir.” dedi.

Konuşmaların ardından stantların açılışı yapıldı. Ziyaretçiler stantları ziyaret ederek firmalar ve kurumlardan bilgi aldılar. Program İş Adamı Turgut Özen’in konuşmasıyla devam etti. ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir