• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

KENDİ İCATLARIYLA KARLA MÜCADELE EDECEKLER

Bakkal: “Biz kendimiz çalışıyoruz, mücadele veriyoruz”

Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ozan Bakkal kendi imkanlarıyla domuz bıçağı diye tabir edilen kar bıçağı ve  tuzlama çalışması için makina yaptırdıklarını ifade etti. Kendi atölye ekibi, formeni ve kaynakçılarının kendi dizaynlarıyla yaptığı bu çalışmaları minimum maliyetle sonuçlandırdıklarını belirten Bakkal ciddi bir makine ekipman, kar açma gücüne sahip olacaklarını söyledi.

“Örnek olabilecek şeyler üretildi”

“Biz bunları kendimiz tasarladık ama dışarıda yaptırdık. Burada çalıştığımız firmalara yaptırdık. Yaklaşık 4 Bin artı KDV civarında tuttu domuz burnu. Gübre makinası da o civarda tuttu. Minimum maliyetle bu işi sonuçlandırmış olduk. Orijinalini almaya kalksak 15 Bin Lira civarındadır. Örnek olabilecek şeyler üretildi. Her ne kadar personel sayımız azalmış olsa da atölye ekibimiz verimli bir şekilde çalışıyor. Biz kendimiz çalışıyoruz, mücadele veriyoruz. İhtiyaç olan nadir noktalarda dışarıdan destek alarak imalatlarımızı, üretimlerimizi, tamiratlarımızı devam ettiriyoruz.” diyen Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ozan Bakkal şunları aktardı:

“Kendi dizaynımız, domuz burnu diye tabir edilen bir kar bıçağı yaptırdık”

Makinalarımızı kışa hazırladık. Geçen kış yoğun kar yağışı deneyimi yaşadık. Bu sene Kalkınma Ajansı projesinden aldığımız bir tane büyük kepçemiz var. Bunun dışında kepçemizin önüne de kendi dizaynımız, domuz burnu diye tabir edilen bir kar bıçağı yaptırdık. Yoğun kar yağışı olması halinde ona hazırız. Daha önce meclisimiz karar vermişti. Onun için gerekli girişimler yapıldı. Bu hafta içi 3 yeni greyder daha gelmesini bekliyoruz. Bunun dışında arkadaşlarımız bir çalışma yaptılar. Hep karla, kışla mücadele ediyorduk. Bu sene ilk defa kar yağışı nispeten az. Buna mütevellit hava sıcaklıklarında don olayları göründü. Buna ilişkin de bir hazırlık yapmaya çalıştık nasıl bir şey yaparız diye.

“Gübre makinasını kendimize göre dizayn ettik”

 Şimdiye kadar gelinen süreçte daha önce hiçbir tuzlama çalışması öngörülmemiş. Bununla ilişkin bir hazırlığımız, ekipmanımız yok. Piyasadan araştırdık nasıl alabiliriz diye. 40-45 Bin Lira civarlarında tuzlama makinaları var. Bunlar kamyonların kasalarına monte ediliyor ve çalışıyordu. Dedik biz bunu yapabilir miyiz kendi atölye ekibimizle, formenimizle, kaynakçı arkadaşlarımızla. Bunlar bir çalışma yaptılar. Gübre makinası aldık, bu gübre makinasını kendimize göre dizayn ettik. Kamyonun arkasına bağlantılarını yaptılar, gerekli yükseltilerini verdiler. Dün de denemesini yaptık, başarılı sonuçlar elde ettik.

“3-5 Bin Lira arası maliyet oluşturdu bize bu”

Yaklaşık 3-5 Bin Lira arası maliyet oluşturdu bize bu. Çünkü sistemimiz hazırdı bizim daha önceden.

45 Bin Lira aynı görevi yapan bir makinaydı. Biz bunu gübre makinasının sistemini kullandık, geri kalan diğer bağlantılarını, yükseltilerini, çalışma sistemlerini, hidrolik pompalarını vs.’lerini bizim atölyedeki formenimiz ve onun ekibi yaptılar. Dün de kullandık, yollarda da denedik, olumlu sonuç elde ettik. Tabi bütün yollarımız için çokta ideal değil aslında bizim tuzlama. Çünkü sıcak asfaltlarda sorun değil ama satih kaplama dediğimiz eski tip yollarımızda tuzlama yaptığımızda bu yolların ömrü tamamen ortadan kalkıyor. Bir sonraki sene yani yazın kar eridiğinde ciddi yol sorunlarıyla karşılaşacağız. O yüzden bunları en kritik noktalarda kullanalım diye öyle bir encümen kararı alındı. Kritik noktalar için hazırladık sıkıntı çıktığını bildiğimiz noktalar için.

“Buzlanma olan noktalarda bilgilendirme tabelaları hazırlıyoruz”

Aynı şekilde ilk defa yaşadığımız için yine bu buzlanma olaylarını. Buna ilişkin bilgilendirme tabelaları hazırlıyoruz buzlanma olan noktalarda. Bunları da o noktalarda bilgilendirme amaçlı hem tuzlama ekipmanımız hem bilgilendirme tabelamızla ciddi sıkıntı olan noktalara müdahale imkanımız var artık.

Kar küremeyi biz kepçelerle yapıyorduk, kepçelerimiz yeterli, güçlü değildi bu iş için. Geçen yıl bununla ilgili bir kepçe edindik. Güçlü bir kepçemiz var, buna gerekli zincirlerini de aldık sabit zincirlidir. Yürüyerek açma imkanı var. Geçen sene kiralamak zorunda kalmıştık, çokta sıkıntı çekmiştik, mermer ocaklarından bulmuştuk. Onlar da kışın birçoğu çalışmadığından ya da o büyük makinaları yollara nakli imkanı olmadığından dolayı çok fazla yürüyemiyor. Çünkü makinalar ağır ağır yürüyen makinalar ve yürüdükleri yerlerde belli yol tahribatlarına da sebep oluyorlar ağırlıklarından dolayı. Onun için getirtemedik ancak Osmaneli’nde bulmuştuk bir makina, onunla kullanmıştık. Buradan üç ilçe Bilecik’ten başlayarak Bilecik, Pazaryeri ve Bozüyük’e doğru yol açmada kullanmıştık ama bu sene artık kendi kepçemiz var.

“Domuz burnunu imal ederek ikinci bir kepçeye koyduk”

Ayrıca da ikinci bir araç daha oluşturduk. Bu da yine bizim atölyemizde görüşerek çizimde bulunduk. Bazı araçlarda görüyoruz dışarıda ihmal edilmiş domuz burunları var. Bunu nasıl en ekonomik, en kullanışlı şekilde yapabiliriz, monte edebiliriz diye bir çalışma yaptık. Yaklaşık 4-5 Bin Lira’ya bu domuz burnunu imal ederek ikinci bir kepçeye koyduk.

“Minimum maliyetle bu işi sonuçlandırmış olduk”

Bunların alım piyasalarını araştırmıyoruz çünkü çok yüksek tutuyor bunların fiyatları orijinal üretim olduğundan. Biz bunları kendimiz tasarladık ama dışarıda yaptırdık. Burada çalıştığımız firmalara yaptırdık. Yaklaşık 4 Bin artı KDV civarında tuttu domuz burnu. Gübre makinası da o civarda tuttu. Minimum maliyetle bu işi sonuçlandırmış olduk. Orijinalini almaya kalksak 15 Bin Lira civarındadır. Örnek olabilecek şeyler üretildi. Her ne kadar personel sayımız azalmış olsa da atölye ekibimiz verimli bir şekilde çalışıyor. Biz kendimiz çalışıyoruz, mücadele veriyoruz. İhtiyaç olan nadir noktalarda dışarıdan destek alarak imalatlarımızı, üretimlerimizi, tamiratlarımızı devam ettiriyoruz.

“Ciddi bir makine ekipman, kar açma gücüne sahip olacağız”

Çok verimli çalışmalar sergiledi atölye ekibimiz. Tabi bu sene sıcak asfalta girişmiştik, Mart ayında başlamıştık. 117-118 Bin Ton asfalt ürettik, orada da atölye ekibimiz güzel çalışmalar yaptı. Kamyonlarımız üzerinde branda çalışması yaptı. Bizim bir koruluk ihtiyacımız vardı, hazırlayamamıştık. Bunu Su ve Kanal Hizmetlerimizin su borularından ve atölyemiz kaynakçılarından dışarıdan da biraz destek alarak kendi sundurmalarımızı yaptık. Bu çalışmalarımızı da hep minimum maliyetle yürütüyoruz. Yeni greyderlerimiz de geldiğinde ciddi bir makine ekipman, kar açma gücüne sahip olacağız.”

 

Diğer yandan yeni yapılan yollarda havanın açık olduğunu gören vatandaşların hızlı bir şekilde ilerlediğini ancak eksi derecelerde dikkat etmeleri gerektiğini belirten Bakkal “Çünkü gölgede kalan noktalar don oluşturuyor ve burada kaymalar gerçekleşiyor” diyerek şunları ifade etti:

“Gölge olan noktada oluşan gizli buz araçların kaza yapmasına sebebiyet veriyor”

“Yeni yapılan yollarda bir de havanın açık olduğunu gören vatandaşlar hızlı bir şekilde ilerliyorlar ama eksi derecelerde muhakkak dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü gölgede kalan noktalar don oluşturuyor ve burada kaymalar gerçekleşiyor. İnceleme yaptığımız yerlerde biz de birkaç kazayı önledik, vatandaşları yavaşlatarak. Yol da herhangi bir sorun yok, gayet hızlı bir şekilde gelinebiliyor ancak o gölge olan noktada oluşmuş olan gizli buz araçların kaza yapmasına sebebiyet veriyor. Bu yüzden kışın yol hızlarına, yol limitlerine dikkat etmemiz lazım. Gölge olan noktalarda daha ağır araç kullanmamız lazım. Biz de kendi makina ekipmanlarımızla, imkanlarımızla elimizden gelen çalışmayı bu yönde de yapmaya devam edeceğiz.” CANER ALKAN


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir