“KENT KİMLİĞİNE İLK ADIM”ÇALIŞTAYI YAPILDI

İstanbul Ticaret Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Çevre ve Doğa Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Osmaneli Belediyesi ortaklığında TÜBİTAK desteği ile düzenlenen toplantıya Marmara Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi iştirakçi olarak katıldılar. Osmaneli İlçesinin doğal yapısı ve yaban hayatının İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin girişimleriyle akademik çevreler tarafından mercek altına alındığı çalıştay ve paydaş grup toplantısını Devlet Bakanı Mehmet Yazıcı, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Osmaneli Kaymakamı Edip Çakıcı,İstanbul Ticaret üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Ekrem, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin,İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkanı Prof.Dr.Ayşen Akpınar, İstanbul Ticaret Üniversitesi Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. İdris Orlu, Bilecik İl Genel Meclisi Üyesi Serkan Yıldırım, Bilecik SMMMO Başkanı Süleyman Kıral, Bilecik İletişim ve Medya Derneği Başkanı Mehmet Ergün, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır, toplantıda yaptığı konuşmasında:”Nayir, “Osmanlı’nın kurulduğu topraklarda bu değerlerin tanıtmamızın da bize bir görev yüklediğinin farkındayım. Bugüne kadar çok önemli çalışmalar yapıldı ama henüz sonuca ulaşılmadı. Hem valilik olarak hem de yerel yönetimler olarak kalkınma ajansımızın da desteği ile bölgenin kalkınması için önemli kaynak teşkil edecek çalışmaları hep birlikte yaptık. Ama istediğimiz düzeye henüz getiremedik. Osman Gazi’ye yapılan vasiyetler hepimizin kulağında. ‘Oğul sabretmesini bil. Vaktinden önce çiçek açmaz’ düsturudur dedik ve biraz daha sabredelim dedik. Artık çiçek açmasının vaktinin geldiğine inanıyoruz. Yapılan çalışmanın sonuç verdiği döneme girdiğimize inanıyorum. Turizm şirketleri ile yaptığımız çalışmalar bize heyecan verdi. Özellikle Osmaneli ilçemizin bu tarihi kimliği, kent dokusundaki tahrip edilmemiş durumu bize hep ümit verdi. Bu çalışmaların lokomotifini Osmaneli ilçemiz oluşturacak. Buradaki güzel başarılar il genelinde güzel bir örnek teşkil edecek. Bir işi kitabına uygun yapmamız gerekiyorsa mutlaka akademisyenlerden istifa etmemiz lazım. Bu konuda belediyemiz de çok gayret içerisinde ve 9 üniversite ile işbirliği içerisinde. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı: ” Gittikçe yalnızlığa itilen insanın modern dünyada sevgi, şefkat hanesini oluşturmakla mükellef bir medeniyetin temsilcileriyiz. Henüz böyle şehirlerimizin kurtulma ümidi varken bunu kurtarmak için elinde imkân olan herkesin mutlaka elinden geleni yapması gerekiyor. Şehirler vardır insanın ruhunu cendereye sokar, biz onlara medeniyetten nasibini almamış şehirler diyoruz. Şehirler vardır insana enginlik katar, hayatın anlamını kazandırır. Bizim geleneğimiz bu şehirleri bize hatırlatıyor. O yüzden hepimizin yolcusu olduğumuz medeniyet kavramı da Medine yani şehir kavramından türeyen bir değer. Çok verimli bir Çalıştay olmasını ümit ediyorum.”

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin ise toplantıda yaptığı konuşmasında şu ifadelei kaydetti :” Osmaneli bugüne kadar hakettiği değeri yeterince bulamamış, şirin bir ilçemiz. Üniversitelerle işbirliği içerisinde Osmaneli’yi bir taraftan sanayileştirirken, diğer taraftan turizmde öne çıkartıp yaşam kalitesini arttırmak suretiyle hem bölgemizin, hem de ülkemizin bir değeri yapmayı hedefliyoruz. Bu hedefimize destek veren üniversitelerimizin, ticaret üniversitelerimizin, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörümüz Azmi Hocamıza Osmaneli’de çok büyük emeği var, sayın Valimize çok teşekkür ediyorum. Osmaneli’de şuana kadar 150 kadar sit alanında kalan konağımız var. Bu konakların bazılarında yerleşik aileler var, bir kısmını, otel, müze, sosyal yerleşkeler yapmak üzere kullanmayı planlıyoruz. Osmaneli gerçekten konakları ile Rüstem Paşa Camii Kanuni Sultan Süleyman döneminden kalma, diğer taraftan ayrı bir kültürü ifade eden Aya Yorgi Kilisesi, Romalılardan kalma köprüleri ve yolları ile birçok değeri ile tarihi anlamda birçok öneme sahip. Sakarya Türkiye’nin 3. büyük nehri ve Osmaneli’den geçiyor. Yanında Göynük ve Karasu var, Sakarya ile birleşiyor. Uludağ’dan gelen Göksu Sakarya ile birleşiyor. Yılda 3 ürün alınabildiği bereketli topraklara sahibiz. 5 milyon m2’lik sanayi alanına sahibiz. Bunun 2.5 milyon m2’si şuan dolmuş vaziyette. Her türlü avantajı biz ilçemizin lehine kullanmak istiyoruz. Burada İl Genel Meclis üyelerimize de, İl Genel Meclis Başkanı Serkan beyede özellikle teşekkür ediyoruz yatırım anlamında. Bu Çalıştay’ın bize faydası çok büyük olacak. Osmaneli’de İçmelerde son aşamaya geldik. Bir iki aylık çalışmayla açılacak burası. Lefke taşı ile ilgili Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu ile beraber bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu oturuma katılan 9 tane üniversiteye bizimle birlikte hareket eden herkese teşekkür ediyoruz. Biz birlik ve beraberlik içerisinde herkesin katılımıyla bütün alanlarda iyileştirmeler yaparak Osmaneli’yi hakettiği yere hep birlikte getirme gayreti içerisindeyiz.”

MEHMET SELİM SAÇTI

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir