• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

KURUN GAZINA GELİP AŞIRI DOLAR ALIMI YAPILMAMALI

DOLARDA Kİ HAREKETLENMELER

24 Şubat'da TCMB'nın almış olduğu Para politikası kurulunun kararı kurlarının üzerinde etki oluşturdu. Ama kurlar üzerindeki yükselişin ana etkeni sadece TCMB'nın almış olduğu kararlar değil FED'in faiz yükseltme kararları alma aşamaları ve beklentileri sonucunda ki baskı ve gelişmiş ülkelerde ki para çıkışı kurlar üzerinde büyük etkiler oluşturdu.

TCMB'nın 24 Şubat'ta almış olduğu faiz oranları ile ilgili kararlar şöyle idi;

 a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı %11.25’ten  %10.75’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı %10.75’ten %10.25’e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı % 7.5’ten %7.25’e indirilmiştir.

 (b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı %7.75’ten % 7.5’e indirilmiştir.

(c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalar arası Para Piyasası’nda saat 16:00–17:00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı % 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı ise % 12.75’ten %12.25’e indirilmiştir.

 Alınan bu kararlar ile birlikte uzun zamandır beklenen ve siyasi cepheninde istediği faiz oranlarında ki indirim makul seviyelerde de olsa gerçekleşti.Yurtiçi yatırımcının üzerinde maliyet yükü oluşturan bu faiz oranlarının indirilmesi yatırımları artması ile birlikte üretim artışı ve büyüme ve İstihdamın artışı planlanmakta ki zaten bu düşüncede uzun vadede bir sonuç almak için üretici üzerinde ki bu faiz maliyetini indirmek gerekiyor. Tabi ki faiz oranlarının inmesi ile birlikte sıcak paranın çıkışı ve söz konusu kurların yükselişi de buna etken, özellikle politik faiz oranlarının düşmesi yabancı yatırımcının dışa kaçmasına neden oluyor ama ülkemizde son yaşananlara baktığımızda politik faiz oranlarının inmesi ile sıcak paranın çıkması ilişkisi azalmaya başladı. Ülkemizde spekülasyon ve manipülasyonun yaygın olduğunu düşünürsek yabancı yatırımcı öyle de böyle de kaçıyor ki bunun en güzel örneklerini son zamanlarda yaşıyoruz. Bu durumda tabi ki yurtiçi yatırımcıyı korumak üretken bir yapıya sokmak için de siyasi tarafında faiz indirme ısrarı mantıklı gözüküyor. Kur yükselişleri karşısında halkın yapması gerekenlerde var. Özellikle kurun gazına gelip aşırı dolar alımı yapılmamalı, çünkü alınan dolarlar kişinin elinde patlayabilir. Son zamanlarda Necip Fazıl'ın şu sözünü çok sevmeye başladım: “DAĞI TANIYAN NASIL TANIMAZ UÇURUMU HER YÜKSELİŞİN BİR İNİŞİ OLMAZ OLUR MU?”

 

GÜRKAN DANIK


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir