Kuşaktan kuşağa bozacılık yapıyorlar

 

Dedelerinin 1908 yılında Anadolu'ya göç etmesiyle Bilecik'in Pazaryeri ilçesine yerleşen Soydan ailesi, ata mesleği olan bozacılığı 75 yıldır devam ettiriyor. 
Ata mesleğini sürdüren Nurettin Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bozanın mısır, buğday ve su ile kaynatılarak mayalandığını daha sonra dinlenmeye bırakılarak süzüldüğünü belirterek, bu ürünün şekerin de ilave edilmesiyle içilecek kıvama geldiğini söyledi. 
Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği ve besleyici özelliği yüksek olan bozanın, gribe karşı direnci artırdığının bilindiğini dile getiren Soydan, ''Boza, Balkan ülkelerinde yaz aylarında içilir. Türkiye'de ise daha çok kış mevsiminde tercih ediliyor'' dedi. 
Soydan, Osmanlı'nın Balkanlardaki topraklarını kaybetmesiyle atalarının 1908 yılında Anadolu'ya göç ettiğini belirterek, şöyle konuştu: 
''Dedelerimiz Balkanlar'da da boza üretirmiş. Oralarda yaz aylarında içilen boza kışın satılmıyormuş. Bizimkiler de buraya göç ettikten sonra kışın boş durmamak için boza üretip satmış. Anadolu'da bozanın kışın daha iyi satıldığını fark eden dedelerimiz 1936 yılında ilk işletmemizi açmışlar. Bozanın insan sağlığına faydası çok. Bozayı 7'den 70'e herkes içebilir. Boza, her mevsimde içilebileceği gibi vücudun soğuklara karşı direncinin azaldığı kış aylarında da insanlara güç veriyor.'' 
Bozanın kendilerine özgü helva ile içilmesinin ayrı bir lezzet verdiğini ifade eden Soydan, ''Geniş bir pazarımız var. Türkiye'nin her bölgesine kargo ile ulaşabiliyoruz. 2000 yılında kurduğumuz yeni tesisimizde kış sezonunda bin ton boza üretiyoruz'' dedi. AA 
 


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir