MECLİS’TE 3 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLDÜ

Disiplin Amirleri Yönetmeliğini meclis onayladı

 Birleşimde ilk olarak İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün teklifi üzerine “Bilecik İl Özel İdaresi Disiplin Amirleri Yönetmeliği”nin görüşülüp karar verilmesi talebi görüşüldü.

Konu hakkında Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Akil Şahin meclis üyelerine bilgi verdi.

 

Şahin:“Meclisten geçirilerek onaylanması gerekiyor”

“İl Özel İdaresi Disiplin Amirleri ile ilgili olarak disiplin amirinin, genel sekreterin, iş denetçinin, genel sekreter yardımcısının, hukuk müşavirinin müdürleri, avukat, uzman ve diğer birim amirlerinin birinci ve üst amirlerinin kimler olduğu belirtilmektedir. Bunun ekinde de ayrıca bir Tip Yönetmelik taslağımız mevcut. Bunu görüşmek üzere meclisimize getirdik. Onaylanması noktasında zaten üst yazıda da belirtiliyor. Meclisten geçirilerek onaylanması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

 Görüşülen gündem maddesi meclis üyelerinin oylarına sunuldu ve oy birliği ile kabul edildi.

 

Çevre Komisyonuna Havale Edildi

Gündemin ikinci maddesinde Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün Aytaş taş ocağı İşlt. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ne 2007/4 sicil numaralı I (A) grubu maden işletme ruhsat süresinin beş (5) yıl süreyle uzatılıp uzatılmayacağı konusunda idareye yetki verilmesi talebi görüşüldü.

 

Konu hakkında Bozüyük Ak Parti İl Genel Meclisi Üyesi Oğuz Sertler “Aytaş Taş Ocağı İşit. San. ve Tic. Ltd. Şti. idaremize müracaat ederek, İlimiz Merkez Selbükü Köyü sınırlan içersinde bulunan ve 2007/4 sicil numarasıyla şirketleri adına kayıtlı olan I (A) grubu maden (kum-çakıl) işletme ruhsatı için temdit projesi ile idare

mize ruhsat süresinin uzatılması (temdit) talebinde bulunmuştur.

Konu ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünden ve Devlet Su İşleri 3.Bölge Müdürlüğünden uygun görüşler alınmıştır.

3213 sayılı Maden Kanununun I (A) Grubu Madenleri ile İlgili Uygulama Yönetmeliğinin 10’ncu maddesinde; “7 (a) Grubu madenlerin işletme ruhsat süresi beş yıldır. Ruhsat süresinin bitiminden önce talep harcı ve yeni bir projeyle uzatma talebinde bulunulması, maden rezervinin yeterli ve rasyonel bir şekilde işletilmesi için gerekli yatırımların yapılmış ve tesislerin inşa edilmiş olması, projenin uygun bulunması, geçmiş ruhsat döneminde projeye uygun faaliyetle bulunulması, yapılmış olan faaliyetin çevresel etkileri, çevre ile uyum planına uyulup uyulmadığı ve yerleşim birimlerinin konumu, geçmiş ruhsat dönemindeki faaliyetler ve üretim durumu, geçici tatilde geçirilen şiire, sahadaki mevcut tesisler ile yapılması planlanan ilave tesisler, projesinde öngörülen üretimin özelliği de dikkate alınarak ruhsat süresi beş yıl uzatılabilir. Ruhsatın temdidinden önce Kanunun 7’nci maddesi kapsamında alınan izinler müktesep hak olarak devam eder. Toplam ruhsat süresi altmış yılı geçemez. Altmış yıldan sonraki sürenin uzatılmasına Bakanlar Kurulu yetkilidir." hükmü               yer almaktadır.

Bundan dolayı; 3213 sayılı Maden Kanununun I (A) grubu Madenleri ile İlgili Uygulama Yönetmeliğinin 10’ncu maddesinde belirtildiği üzere, beş (5) yıldan az süreli ruhsat verilemeyeceği gibi, üç (3) yıldan fazla süreli kiralama yetkisinin de İl Genel Meclisinde olduğundan söz konusu 2007/4 sicil numaralı I (a) grubu maden işletme ruhsat süresinin beş (5) yıl süreyle uzatılıp uzatılmayacağı konusunda idaremize yetki verilmesi hususunda konunun görüşülüp karar verilmek üzere, evrakın İl Genel Meclisine havale edilmesini arz ederim.” şeklindeki raporu okuduktan sonra  Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Muharrem Dumansızoğlu gündem maddesi hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

 

Dumansızoğlu: “Komisyona havale edilmesi gerekiyor”

“Mevcut Selbükü’de devam eden 2007 tarihli bir ruhsat. Maden dairesi ile DSİ’den yazışmaları yaptık. Tekrar bize temdit talebinde bulunmuştu, yazışmaları tamamladık. Onun için meclis üyelerimizin uzatıp uzatmayacağımız konusunda karar vermesi gerekiyor, komisyona havale edilmesi gerekiyor.” dedi. Görüşülen gündem maddesi Çevre Komisyonuna havale edilmesine oy birliğiyle karar verildi.   

 

Tarım ve Çevre Komisyonlarına Havale Edildi

Birleşimin son maddesinde Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün “Yılmaz İri’ye ilimiz Osmaneli ilçesi Ciciler Köyü Eskibağlar mevkii Adapazarı H24-A-07-A-A paftasında Yılmaz İri adına kayıtlı 574 no'lu parsel üzerinde 2587,62 m2 alanda kum-çakıl ocağı açıp işletmek üzere I (A) grubu maden işletme ruhsatı verilip verilmemesi talebi görüşüldü.

 

Konu hakkında Bozüyük Ak Parti İl Genel Meclisi Üyesi Oğuz Sertler“Yılmaz İri idaremize müracaat ederek, İlimiz Osmaneli İlçesi Ciciler Köyü Eskibağlar mevkii Adapazarı- H24 A-07-A-A paftasında Yılmaz İri adına kayıtlı 574 no'lu parsel üzerinde 2587,62 m2 alanda kum-çakıl ocağı açıp işletmek üzere I (A) grubu maden işletme ruhsatı talebinde bulunmuştur.

Ruhsat talebiyle ilgili olarak Kamu Kurum ve Kuruluşlarından kurum görüşleri alınmıştır.

Söz konusu alana I (A) grubu maden işletme ruhsatı verilmek üzere; 3213 sayılı Maden Kanunu ve Uygulama Yönetmelikleri kapsamında 3 yıldan fazla süreli kiraya verilip verilmemesi veya söz konusu alana I (a) grubu maden işletme ruhsatı verilip verilmemesi hususunda konunun görüşülüp karar verilmek üzere evrakın İl Genel Meclisi'ne havale edilmesini arz ederim.” şeklindeki raporu okuduktan sonra Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Muharrem Dumansızoğlu gündem maddesi hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

 

Dumansızoğlu: “Meclisimiz yerinde inceleyip karar vermesi gerekiyor”

“Osmaneli ilçemizin Ciciler köyünde daha önce Karayollarının malzeme aldığı yere yakın bir yerde vatandaş kendi tarlasına kum ocağı açmak istiyor. Bu konuda da kurumun görüşlerini aldık. Bu konuda meclisimiz yerinde inceleyip karar vermesi gerekiyor. Konunun da Çevre Komisyonuna havale edilmesi, Tarım Komisyonu da olabilir yanında. Sıfır ruhsat olacaktır bu. Hiç çalışılmamış burada. Yakınında Karayollarının malzeme aldığı bir yer var ama burası sıfır bir yer ve şu anda çalışma yok, yeni açılacak.” dedi.

 

Uyanık: “İlk ruhsat müracaatı olduğundan dolayı….”

Bozüyük (MHP) Grup Sözcüsü Zeki Uyanık ise ilk ruhsat müracaatı olduğundan dolayı her iki komisyona havale edilmesini teklif ettiklerini söyleyerek şunları aktardı:

“Bir önceki ruhsat işlemi devam ettiğinden dolayı onda Tarım Komisyonuna havale etmedik ama bunda hem Çevre hem Tarım Komisyonu çalışması yapılması gerçi Kamu Kurumu’ndan izin almışlar ama ilk ruhsat müracaatı olduğundan dolayı her iki komisyona havale edilmesini teklif ediyoruz.”dedi.

Gündem maddesi meclis üyelerince oylanarak Tarım ve Çevre Komisyonlarına havalesine oy birliği ile karar verildi.

Toplantı bugünkü birleşimde görüşülmek üzere sona erdi.

CANER ALKAN

 

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir