• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

Mermer atıkları, ekonomiye kazandırılacak

Bilecik'te bir grup akademisyen tarafından hazırlanan projeyle, mermer kesim atığı olarak çevre kirliliğine yol açan malzemelerin inşaat sektöründe değerlendirilmesi hedefleniyor.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenk Karakurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda dünya genelinde ve ülkede, bilim insanlarının mermer ile taş ocaklarında üretim atığı olarak ortaya çıkan malzemelerin kullanılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Kendilerinin de benzer çalışmaları, Bilecikyöresindeki maden atıklarının ekonomiye kazandırılmasına yönelik yaptıklarını anlatan Karakurt, atıkların inşaat sektöründe değerlendirildiği takdirde endüstriyel bakımdan kazanç elde etmenin yanı sıra çevresel anlamda da büyük bir sorunun giderilmesine ışık tutacağını belirterek, "Projenin yaygınlaştırılması halinde ekonomiye, ülkeye faydalı bir çalışma olacağını düşünmekteyiz" dedi.
Atıkların kirlilik yükü fazla olmamakla birlikte büyük hacimli olması nedeniyle depolanmasında sorunlar yaşandığına dikkati çeken Karakurt, şöyle devam etti:
"Bu atıklardan, inşaat sektöründeki değişik alanlarda yararlanma yöntemiyle ilgili çeşitli çalışmalar yapılmakta, sanayideki bazı uygulamaları olduğu da bilinmektedir. Fakülte laboratuvarımızda özellikle mermer endüstrisinin atıkları olan mermer tozlarının, beton ve zemin iyileştirme teknolojisinde değerlendirilmesi üzerine çalışmalar yürütmekteyiz. Bu konuyla ilgili dünya genelinde ve ülkemizde birçok bilim adamı çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmaları da referans alarak Bilecik bölgesinde 120'nin üzerinde bulunan mermer tesislerinin atıklarının ekonomiye kazandırılmasına dönük olarak akademisyen arkadaşlarımızla bir çalışma programı yürütmekteyiz. Bu kapsamda da betonda kullanımı olarak kendinden yerleşen beton karışımlarında filler malzeme olarak mermer kesim atığının değerlendirilmesi üzerine bir çalışma yapıyoruz. Bunun dışında zemin iyileştirmesinde özellikle zayıf zeminlerde yollardaki çökmelerin engellenmesi açısından kullanılabilecek bir malzeme olarak mermer tozlarını araştırmaktayız."
– ''Ülkeye faydalı bir çalışma olacağını düşünmekteyiz''
Şu ana kadar projelerden olumlu kazanımlar elde edildiğini vurgulayan Karakurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunların ulusal anlamda yaygınlaştırılması halinde ekonomiye, ülkeye faydalı bir çalışma olacağını düşünmekteyiz. Bu çalışmalar sonucu betonda dayanımların yükseldiği ve boşluk doldurma özelliği neticesinde gerek zeminde gerekse betonda olumlu sonuçlar elde ettiğimizi gözlemledik. Dünyada bununla ilgili örnekler bulunmakta. Çeşitli alanlarda mermer tozu değerlendirilmeye çalışılıyor. Mesela, beton agregası, filler malzeme olarak yapay mermer üretiminde, Çin, mesela bu konuda çalışmalar yürütmekte, bu tozların kullanımı açısından. Bilecikbölgesi olarak mermer, çimento, madencilik sektöründe teşvik alan bir bölge olduğu için mermer yoğun bir endüstrimiz var. 'Bilecik beji kesimatı olan bu ürünleri nasıl değerlendirebiliriz?' sorusundan yola çıkarak daha önce yapılmış çalışmaları da referans alarak bu çalışmaları yürütmekteyiz."
Bilecik'te faaliyet gösteren firmaların mermer tozu atıklarını depolardan temin ettiklerini anlatan Karakurt, atık malzemeleri kuruttuktan sonra topaklanmış parçacıkları ayrıştırıp eleyerek istenen tane boyutunda beton ve zemin iyileştirilmesinde yapılan karışımlarda kullandıklarını bildirdi.
– TÜBİTAK destekli proje 
Karakurt, mermer atıkların değerlendirilmesiyle ilgili bir projeyle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) başvurduklarını, destek aldıklarını dile getirdi.
Aynı bölümde görevli Yrd. Doç. Dr. Nazile Ural ise yürüttüğü TÜBİTAK projesinde bir bedel ödeyerek elde edilebilecek çimento, kireç gibi katkı malzemelerinin yanı sıra mermer tozunu kullanarak maliyeti daha düşük bir zemin iyileştirme çalışması yapabildiklerini aktardı.
Bu işlemin, zeminin dayanımını artırdığını bildiren Ural, "Belki yüzde olarak düşük bir katkı oluyor. Yüzde 5-10 civarında bir mermer tozu zemini iyileştirebiliyor ama bunun yol malzemelerinde tonlarca malzeme kullanımı yapılacağını düşünürsek büyük bir bedele tekabül edebilmektedir" ifadesini kullandı. AA
 

Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir