MHP meclis üyeleri hamamın peşini bırakmıyor

Ak Parti il genel meclisi üyeleri tarafından satışına karar verilen hamamın tarihi özelliği olup olmadığını araştırdıklarını belirten Yılmaz, yaptıkları resmi yazışmalar ve incelemelerin ardından hamamın 200 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu öğrendiklerini belirtti.

"İl başkanlığı kongresi 15 Şubat'ta"

Açıklamasına yaklaşan kongre tarihlerini belirterek başlayan Yılmaz, şu ifadelerde bulundu:

"Malumunuz üzere biz parti olarak bir kongre sürecine girdik. Nasipse 10 Aralık 2014 Çarşamba günü Yenipazar kongremiz var. 12 Aralık 2014 Cuma günü İnhisar kongremiz var. 14 Aralık 2014 Pazar günü Osmaneli. 20 Aralık 2014 Cumartesi günü Pazaryeri. 21 Aralık 2014 Pazar günü Gölpazarı. 04 Ocak 2015 Pazar günü Söğüt. 11 Ocak 2014 Pazar günü Bozüyük. 18 Ocak 2015 Pazar günü merkez ilçe kongremiz var. Bu arada bir boşluk verelim dedik. Başkan arkadaşlarımızın rahat çalışması açısından. Adaylarımızın da bazıları çıktı ortaya ama tam da net değil. İl başkanlığı için de ilçe kongreleri bittikten 15 gün sonra bir arada tolerans bırakalım dedik. 15 Şubat 2015'te il başkanlığı kongresini nasipse yapacağız.

Kongrelerle ilgili tarihler bu şekilde. İnşallah hayırlı olur. Bu temenniyle yola çıktık. Malumunuz üzere ben 2 buçuk, 3 aylık geçici bir süreyle görev aldım. Daha önce basın açıklaması da yaptık. Benim görevim nasipse il kongresinden sonra gelen değerli, bir arkadaşa devretmek. Kongreden delegasyon kime karar verirse, nasip kimeyse o çıkacak. Şimdiden hayırlı olsun diliyorum. Aday olan arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum. İlçelerimize, ilimiz olarak arkadaşlara başarılar diliyorum."

"Kanyonda bir çelişki var"

Kongre açıklamasının ardından MHP teşkilatının gündeminde olan diğer bir konu da Yenipazar'da bulunan

Harmankaya Kanyonu oldu. Bir yandan kanyonda bulunan taş ocaklarına bir yandan da kanyon için para aktarılmasını çelişkili bulduklarını ifade eden Yılmaz şöyle konuştu:

Malumunuz üzere bizim bir kanyon meselemiz var. Yenipazar'da bulunan Harmankaya Kanyonu meselesi. Bununla ilgili hala orada çalışan iki, üç tane taş ocağı var. İl genel meclisinde komisyon olarak da buralara gittik. Yenipazar İl Genel Meclisi Üyesi Osman Varolu kardeşimiz zaten sürekli orada. Bununla ilgili bir terslik görüyoruz. Bunun için de Milliyetçi Hareket Partisi grubu olarak son gelen karara mecliste şerh koyduk. Bir taraftan taş ocakları çalışıyor, bir taraftan da kanyona para aktarılıyor. Birinin buna dur demesi lazım. Hem taş ocağı çalışacak hem kanyona para aktarılacak. Burada bir çelişki var. Onun için de biz şerh koyduk.

Bununla ilgili Çevre  ne karar verir bilmiyoruz. Bir taraftan da ekonomik yönleri de var bu işin. Taş ocaklarının çalışması lazım ama burada bir çelişki görüyoruz biz. Onun için şerh koyduk. Niye? Taş ocakları kanyonun dibine gelmiş. Birkaç ay veya birkaç sene sonra taşlar kanyonun içine yuvarlanmaya başlayacak belki. Bunun için biz şerh koyduk grup olarak.

 

 

 

Son olarak da hamam meselesine değinen Yılmaz, hamamın tarihi özelliği olup olmadığını araştırdıklarını ve bu araştırmalar sonucunda da hamamın yaklaşık 200 yıllık bir tarihi özelliği olduğunu öğrendiklerini açıkladı.

Eskişehir, Bursa ve Bilecik'te bulunan Tarih ve Kültür Koruma Müdürlükleri'yle yaptıkları resmi yazışmaları da basın mensuplarıyla paylaşan Yılmaz'ın açıklaması şu şekilde oldu:

" Tabi Ak Parti grubunun sayısal üstünlüğü fazla olduğu için onların kararı geçiyor. Bilecik'te de malumuz üzere son günlerde hamam meselesi var. Bu da gündeme oturdu. Bununla ilgili de Osman kardeşim hamamla çok fazla uğraştığı için biz grup olarak Osman kardeşimize bir görev verdik. Dedik ki, bu işleri sen takip et. Bir araştıralım bu hamamın tarihi nedir, ne değildir şeklinde bir araştırma yaptık. Osman kardeşim bir iki yere dilekçelerini gönderdi. Bursa Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden gelen yazı. Bilecik İl Kültür Varlıkları'ndan gelen yazı. Osman kardeşim Bilecik il merkezinde bulunan şehir hamamının tarihi özelliği olup olmadığını, yapılış tarihinin araştırılıp tarafıma yazılı olarak bilgi verilmesini arz ve talep ederim demiş Osman kardeşimiz. Bunu da Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü almış ilgili yazınız ekinde bulunan dilekçenizde ilgili merkez ilçenizde bulunan şehir hamamıyla ilgili tarihi özelliği olup olmadığı konusunda bilgi verilmesi istenmektedir. Söz konusu hamamda müdürlüğümüz uzmanlarınca gerekli incelemeler yerinde yapılmış olup hazırlanan uzman raporu yazımızın ekinde sunulmuştur. Yazımız ekinde bulunan raporun Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden Osman Varolu'ya geldi. İl genel mesclisine Osman Bey'in adresine gelmiş bu yazı. İl Kültür Müdürlüğü bir çalışma yapmış burada arkadaşlar. Teknik personel göndermiş. Bir inceleme yapmış şehir hamamımızda. Bununla ilgili bir rapor tutmuşlar. Müze Müdürlüğü Bilecik, "

"Şehir hamamı korunması gereken taşınmaz olarak değerlendirilebilir"

 

İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nün 19.11.2014 tarih ve 2327 sayılı yazısı gereği Bilecik merkezde yer alan şehir hamamıyla ilgili tarihi özelliği olup olmadığı konusunda kurum görüşü istenilmiş olup gerekli incelemeler tarafımızdan 19.11.2014 tarihinde gidilerek yerinde yapılmıştır. Bahse konu taşınmaz soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşmakta ve kubbeli hamamlar grubuna girmektedir. Hamam kare mekanlı olup, köşelerde halvet hücreleriyle orta kısımda mermerden göbek yer almaktadır. Yığma taş olan yapı günümüzde tamamıyla beton sıva ile sıvanmıştır. Kubbe üzerinde yer alan pencere gözleri yuvarlak yıldızvari formda yapılmıştır. Mimari tekniği bakımdan 19. yüzyıl sonuna denk gelmektedir. 2863 sayılı Kültür Varlıkları ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunun 6. maddesinin A bendinde yer alan korunması gereken tabiat varlıkları ile ilgili 19. yüzyıl sonuna kadar yapılmış olan taşınmazlar korunması gerekli taşınmaz kültür tabiat varlıkları kapsamında yer almaktadır. Bu nedenle şehir hamamının da korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı kapsamında değerlendirilebileceği görüş ve kanaatindeyiz. Taşınmazla ilgili tarafımızca hazırlanan uzman raporunun Eskişehir Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü'ne ilgili dilekçe sahibine iletilmesi hususunu arz ederiz" şeklinde Osman kardeşimin dilekçesine istinaden. Ayrıca Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden de bir yazı istenmiş. Bununla ilgili yazı da geldi. "İlgi 14.11.2014 tarihli ilgili yazınıza cevap. Bilecik ili merkezde bulunan hamamın tarihi özelliğinin olup olmadığının ve yapılış tarihinin  tarafımızca yazılı olarak bildirilmesi yazınızda talep edilmiştir. Hamam, özel mülkiyette olup, baki alan olarak da bilinmektedir. Bilecik merkezde az sayıda bulunan hamamlardan nadir örneklerindendir. Hamam, Edebali Vadisi'nde bulunan Emirler Hamamı ile aynı dönemde yapıldığı söylenmektedir. Kaynaklarda hamamın yapım tarihi kesin olarak bilinmemekteyse de yaklaşık 200 yıllık olduğu tahmin edilmektedir. Yunan işgaliyle yıkılan hamamdan günümüze ulaşan kalıntılardan hamamın sıcaklık, ılıklık, soyunmalık, su deposu ve küthamdan meydana geldiği anlaşılmıştır. Bilecik Müze Müdürlüğü denetiminde yapılan kazı çalışmalarında hamamın iç mekanı temizlendikten sonra soyunmalık kısmı da ortaya çıkmış ve ahşap olan örtüsünün Yunan işgalinde yakıldığı anlaşılmıştır. Mülkiyeti idaremizce ait olmayan hamamın kapsamlı bir restorasyona ihtiyacı bulunmaktadır. Bilgilerinize" demiş."

"Şehirdeki tek hamam yıkılırsa gelen misafir ne yapacak?"

Ayrıca şehir merkezinde bulunan tek hamamın da yıkılmasının turizm konusunda da sıkıntı yaratacağını belirten Yılmaz şu ifadelerde bulundu:

"Biz malumunuz üzere il genel meclisinde komisyonumuz var. Ben de bu komisyondayım. Biz buraya geldik. Bu hamamı inceledik. Daha sonra bu mecliste görüşüldü. Biz, komisyonda da şerh koyduk. Bu şehirde bir tane hamam var. Bu şehirde 14 bin tane öğrenci olduğu söyleniyor. Bunun askeri var, gelen misafiri var. Turizm kenti olacağız. Tursit gelsin. Katma değer sağlasın deniyor ama buraya gelen insan belki karavanda yatacak. Belki arabasında yatacak. Herkes otele gidecek diye bir şey yok. Bu insanların da bir hamama ihtiyacı olacak. Bu vatandaş hamama ihtiyacı olduğu zaman nereye gidecek? Hamam yok. 4-5 yıldızlı otellerden bahsediliyor. Bugün o otellerde kişi başı 150-200 TL'den aşağı değil konaklaması. Hamam yıkılmadan buraya hamam yapılsın. Bu hamam da restore edilsin. Tarihi özelliği var burada. Ben bu gelen yazıların bağlayıcı olacağı kanaatindeyim. Onun için bir basın açıklaması gereğinde bulunduk."

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir