• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

Milli Mücadele’de Bilecik

Bilecik bölgesinin; Frigler, Hititler, Romalılar, Persler, Bizanslılar ve Selçukludan sonra da son sahibinin ise 600 sene hüküm sürmüş 22 milyon m2’ye ulaşmış olan Osmanlı Devleti gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölge olduğunu söyledi. En önemli özelliğinin ise 2.Abdülhamit zamanında yaptırılan demiryolu olduğunu belirten Bilgin, Anadolu’ya İstanbul ve Bursa’dan gidecek olan herkesin Bilecik üzerindeki yoldan geçmek zorunda olduğunu kaydetti. Ulaşım ağı bakımından çok önemli bir konumda olduğu için milli mücadele içerisinde de ayrı bir yere sahip olduğunu ifade etti.

 

“Ertuğrul Gazi için Bilecik’e sancaklık verildi”

 

Bilecik’in Tanzimat döneminde Eskişehir’e bağlı olan bir yerken 2.Abdülhamit, atası olan Ertuğrul Gazi Hazretleri’nden dolayı 1885 yılında Bilecik’e sancaklık verildiği ifadelerine yer veren” bu bölgenin insanı sadece milli mücadele döneminde değil aynı zamanda 1. Dünya Savaşı sırasında da Osmanlı Devleti’nin genel seferberlik ilan etmesiyle birlikte gerekli desteği vermiştir. Özellikle Çanakkale Savaşı’nın kazanılmasından sonraki süreçte 1916 Mart ayından itibaren bölgeden birçok Bilecik askerinin sevk edilip Arap yarım adasına gönderildiğini görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Bilgin’in pek bilinmese de dediği, Bilecik içerisinde yaşayan Müslümanlarla Ermeni’lerin çok iyi ilişkilerde bulunduğunu hatta Birinci Dünya Savaşı sırasındaki Ermenilere yönelik yapılan tehcir kararı sırasında bazı Bileciklilerin Ermeni komşularını kendi evlerinde sakladıklarını da belirtti.

 

Atatürk Milli Mücadeleyi Bilecik’ten Yönetiyor”

 

Bilecik’in ilk işgalinin Yunanlılar tarafından yapıldığını bilen çoğunluğa rağmen 1918 yılının Kasım ayında işlek demiryollarına sahip olması nedeniyle Bilecik’i ilk işgal edenlerin İngilizler olduğunu dile getiren Bilgin, İngilizlerle beraber Hintli Müslümanların da işgal içerisinde yer aldıklarını fakat Hintli Müslümanların Bilecik halkına hiçbir şekilde eziyet etmediğinden bahsetti. Bilgin “Milli mücadele döneminde Bilecik halkının büyük bir duyarlılık göstermiş, Mustafa Kemal Atatürk’e olan inançlarından ötürü,  milli mücadeleye katılacaklarını belirtmişlerdir. 5 Eylül 1919 tarihinde yanınızdayız içerikli bir telgraf göndermişlerdir. Belki çoğumuz bilmiyor ama Atatürk de milli mücadeleyi Bilecik’ten yönetiyor. Çünkü İzmir’in işgaliyle birlikte Yunalıların bu cephede olması ve maşa olarak kullanılıyor olması sebebiyle bölgeye Bekir Sami Bey’i gönderiyor. Bilecik’te Sivas Kongresi’nin akabinde bir toplantı yapılmasını istiyor. Ali Fuat Cebesoy, Bekir Sami Bey, Bolu ve İzmit Kaymakamı Kumandan Asım Bey 14 Ekim 1919 tarihinde Bilecik’te bir toplantı yapıyorlar ve bu toplantının neticesinde Kuzeybatı cephesinin ilk ordu birlikleri bu bölgede kuruluyor.”

 

Bilecik Görüşmeleri

 

İstanbul hükümeti ve Mustafa Kemal arasında 5 Aralık 1920’de Bilecik istasyon amirliğinde yapılan ve tarihe  “Bilecik görüşmeleri” olarak geçecek görüşmeler yapılıyor. Mustafa Kemal’in görüşmeler için Bilecik’i seçmesinin sebebi, hem işgalden kurtarılmış bir bölge olması, İstanbul ve Ankara’ya aynı mesafede olması. Görüşmelerde,  İstanbul Hükümeti’nin Sevr Anlaşmasını öne sürmesi sebebiyle Mustafa Kemal tarafından kabul edilmiyor ve Sait Paşa Hükümeti’ni alıkoyarak Ankara’ya götürüyor.

 

İşgalden kurtuluş

 

Bilecik’in 13 ay boyunca işgal atında kalmasından sonra 10 Ocak günü 1. İnönü Muharebesiyle beraber Türk Kuvvetleri Bilecik’e girerek büyük zafer kazanılıyor.”

Programın akabinde Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Bilgin'e, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin amblemi bulunan tabak hediye etti. BETÜL SÖNMEZER


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir