MÜMİN’İN MİRACI NAMAZ

 

            Hz. Muhammed(asv) tebliğinde çok çeşitli engel ve işkencelere maruz kalıp, amcası Abu Talip ve eşi Hz. Hatice validemiz vefat edince sebepler planında sahipsiz kalmıştı. Cenabı Hak Elçisini huzuruna almış bir takım ayetleri ( hakikatleri: Cemalullah, Cennet ve Cehennem gibi) göstermiştir.

            Efendiler efendisi Hz. Muhammed(sav) Huzura çıkınca mahlukatın; kulluklarını, ibadetlerini, namaz, niyazlarını ve bütün duaları, senâları, malî ve bedenî ibâdetleri Allah'a aittir mealinde “Et-tahiyyatu lillahi ve's-salâvatu ve't-tayyibâtu” der. Cenabı Hak; “es-selâmu aleyke eyyuhen-nebiyyu ve rahmetullahi ve berekâtuhu” mealen: Ey Peygamber! Selâm sana. Allah'ın rahmet ve bereketi senin üzerine olsun. Peygamber efendimiz: “es-selâmu aleyna ve alâ ıbâdi'llahi's-salihin” mealen: Selâm ve esenlik bize ve Allah'ın salih kullarının üzerine olsun der. Bu hediye selamet ve esenlik dileme manzarasına melekler: “Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluh” mealen: şehâdet ederiz ki, Allah'tan başka bir ilâh yoktur. Muhammed O'nun kulu ve resulüdür. Mührünü koyarlar.

            Gökler ötesi bu buluşma ve konuşma selam ve bereketi bizler namazımızda her iki rekâtında yaşıyoruz. Yeter ki bu şuur Allahın teftiş ve takdirine sunulan bir namazı kapsasın.

            Namaz güzel hoş hayatın kaynağı ama her gün beş defa bitmediğinden usanç veriyor diyen şeytana Üstat Bediüzzaman: Her gün her gün yemek yersin. Su içersin. Havayı günde 23 bin defa teneffüs edersin bunlar sana usanç verir mi? Vermez çünkü maddi yaşam bunlara bağlı kaldığından usanç değil belki lezzet verir. Aynen öylede namaz manevi hayatın canı olduğundan farkına varan usanç şöyle dursun lezzet alır. Cevabını verir. El hak doğru söylemiş.

            Namazın aksatılmadan ruhuna uygun yerine getirebilmek için yaratıcı bize sabır kuvveti vermiştir. Üstat; sabır’ın üç çeşit olduğunu anlatılır. Birincisi: masiyete, günahlara, haramlara girmeme konusunda gösterilecek sabır. İkincisi: müsübetlere, hastalıklara, iflaslara ölüm ve kayıplar karşısında isyana girmeme sabrı. Üçüncüsü: taatların, ibadetlerin, namaz ve niyazların yerine getirilmesinde gösterilecek metanet.     

            Namaz heyecanı taşımalı. Gönülden yerine getirilmeli. Kuranı kerim; Namazı zayi edenlerin şehvetlerine takılanlar olduğu belirtiliyor.

            Karakteri inşa eden namazdır. Namazı karakter haline getirenler İslam’ın ilkleri Peygamber efendimizin arkadaşları sahabelerdir. Onlar Allah’tan gelen her emri sorgulamadan hayata geçiriyorlardı. Onlarla bizler arasında bir karıç mesafe var desek yanılmayız zannediyoruz. Çünkü bizler konuştuğumuzun kdv’si bile hayatımızda yok. Ağızla Kalp arasında bir karış olduğundan biz ağzımızda imanı meseleleri döndürürken sahabeler kalplerine indirip yaşıyorlardı.

            Namaz kılarken ağlayan insana bayılırım, diyen namazı yaşayandır. Rabbim herkese yaşatsın. Namazlaşan insanlara ne mutlu..

            Doğumunun 1442. yılında rahmetle anıp anlamaya çalıştığımız rahmet ve şefkat peygamberi Hz. Muhammed (asv) namazla kendimizi bulmamıza vesile olduğu için mevcudat adedince salât ve selam kendine, âline ve ashabına olsun. Rabbin şefaatine nail eylesin.        

                                                                                                                 Aydın OSMANOĞLU



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir