• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

ÖĞRENCİLER AÇIKTA MI KALACAK?

 

Bilecik Üniversitesi’nin büyümesi ile doğru orantılı olarak artan öğrenci sayısı barınma sorununu da beraberinde getirdi.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, yurtlarda güçlendirme çalışması yapacak. Tadilat sonrası sadece 350 öğrenci açığı kalacak. Fakat bu rakamın dışında 1200 ilave öğrencinin gelmesi muhtemel. Etaplar halinde yapılması gereken bina güçlendirme çalışması esnasında öğrenciler barınma konusunda büyük sıkıntı yaşayacak.
Problemin çözümü için tüm kamu kurum ve kuruluşlarının misafirhane ve yurtlarının açıkta kalacak öğrencilere tahsis edilmesi planlanıyor. Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı kullanılmayan okulların, bir takım bakım ve onarım çalışması sonrası yurt haline getirilmesi gündemde. Bu tedbirlerin yetersiz kalması durumunda ilimizde özel yurt ve apartlarda patlama olması bekleniyor. Fakat şuan apartlar için en az 500 TL isteniyor olması durumu iyice düşündürücü hale getiriyor.
Tadilat için açılan ihalenin iptal edilmesi gibi bir şansın da yok. Depreme karşı güçlendirilecek olan yurtlar Eylül-Aralık ayları arasında yeni gelecek öğrencilerin dışarıda kalmasına neden olacak.
Yetkililer ihaleyi üstlenen firmadan blok bazlı çalışmasını ve fazla personel ile daha hızlı şekilde çalışmasını talep edecek. Oluşacak bu sıkıntı yurtta kalan öğrencilerin odalarda en az 8 kişi kalmasına neden olacak.
4900 öğrencinin olduğu Bilecik Üniversitesi’nde 1200 kişi yurtta kalıyor. Bu oran Türkiye ortalamasının da üzerinde. Buna neden olan faktör ise apart ve yurt sayısının azlığı. İlimiz gelişen ve büyüyen üniversiteye ayak uyduramamış durumda. Kafa karıştıran bu sorunun çözümü için yetkililer bir yol bulmaya çalışıyorlar.
 
2011 YILI KAMU YATIRIMLARININ TEMMUZ DÖNEMİ İTİBARİYLE GENEL DEĞERLENDİRMESİ
 
İl Koordinasyon Kuruluna başkanlık eden Metin Çınar toplantının başlangıcında yapmış olduğu konuşmasında şu bilgileri aktardı:
Yatırımcı kurum ve kuruluşlardan alınan izleme raporları değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucuna göre ilimizde 2011 yılında kamu kurum ve kuruluşları tarafından 390 proje ve alt proje yürütülmektedir. Bunların proje tutarı toplamı 1.521.435.000 TL’dir. 2011 yılında öngürülen toplam ödenek ise 123.100.000 TL’dir. Dönem sonuna kadar bu ödeneğin 38.853.000 TL’si harcanarak ortalama yüzde 32 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.
Sektörler itibariyle değerlendirme yapıldığında ulaştırma sektörü birinci sırada gelmekte ve toplam yatırım ödeneklerinin yüzde 37’sini oluşturmaktadır. Yatırım ödenekleri içinde diğer kamu hizmetleri sektörünün payı yüzde 33, eğitim sektörünün payı yüzde 17, tarım sektörünün payı yüzde 9 olduğu görülmektedir. Geriye kalan yüzde 4’lük pay sağlık ve enerji sektörüne ayrılmıştır.
Yatırımcı kurum ve kuruluşlar itibariyle değerlendirme yapıldığında birinci sırada gelen Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü toplam yatırım ödeneklerinin yüzde 28’ine sahiptir. Yüzde 14’lük oranla Bilecik Üniversitesi 2. sırada, yüzde 13’lük oranla İl Özel İdaresi 3. sırada, yüzde 6’lık oranla TCDD 1. Bölge Müdürlüğü 4. sırada, yüzde 5’lik oranla Köydes 5. sırada, yüzde 4.7’lik oranla DSİ 3. Bölge Müdürlüğü 6. sırada gelmektedir. Geriye kalan 29.03’lük oran, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına aittir.
Projelerin fiziki olarak gerçekleşme durumu değerlendirildiğinde; dönem sonu itibariyle biten proje sayısı 59, devam eden proje sayısı 174, ihale aşamasındaki proje sayısı 27, başlanmayan proje sayısı 130’dur.
 

Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir