Okul Servis Şoförlerine Eğitim Verildi

 

Trafik kuralları ile ilgili bilgide verilerek eğitim zenginleştirildi.

                Atatürk İlkokulu Salonu’nda dün sabah 9.30’da yapılan eğitim, Bilecik Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde görevli Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Aykut Günlü, Psikolojik Danışman Emrah Ulutaş ve İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Lütfi Dilmen’in sunumları ile gerçekleştirildi. Eğitim sırasında Bilecik Merkez’de taşımalı sistemle okula giden 545 ilkokul ve ortaokul, 412 ortaöğretim öğrencisi ve 70 engelli öğrencinin bulunduğu belirtildi.

                Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde görevli olan Günlü ve Ulutaş’ın sunumuyla başlayan eğitimde, ilkokul, ortaokul ve lise dönemindeki öğrencilerin düşünce yapılarından, sergileyebilecekleri davranışlardan söz edildi. Öğrencilerin servislerde uyması gereken kuralların, öğrencilerle beraber belirlenmesi halinde kolaylık yaşanacağı aktarıldı. Sunumda şunlar aktarıldı:

“İlkokul çağındaki çocuklar, sosyal çevresini inşa etme aşamasında oluyor. Aileden ilk kez ayrılıp farklı bir ortama giriyor. Servislerimizde taşırken okul ve okul dışında eve giderken mümkün olduğunca onların servis içinde birbirleriyle iletişim kurmalarına, nasıl hal ve hareketler sergilediğine dikkat edelim.

                Servis içerisinde uyulacak kuralları birlikte belirleyin. Böyle olduğu zaman kabul edilebilirlik oranı daha yüksek olur. Kurallara uymadığı zaman ‘Bunları beraber koymuştuk ama sen uymadın. Madem neden böyle bir şey yaptık?’ diyebilirsiniz.

                Lise dönemindeki öğrenciler çok daha hareketli olabiliyor çünkü ergenlik dönemindeler, bazıları da ergenlik dönemini tamamlamak üzereler. Bu yüzden onlar ilkokul ve ortaokul çocuklarına göre daha bireysel olma çabası içerisindeler. Bu sebeple zaman zaman ani çıkışlar yapabilmekteler. Öğrencilerin gelişim özelliklerini göz önünde bulundurarak hareket edersek hata yapma olasılığımız ve sorun yaşama durumumuz en aza inecektir. Çocuğun arkadaşları arasında bir adı vardır, sizde öyle hitap ederseniz arkadaşlarıyla aranızda bir fark kalmayacak. O zaman söylediğinizin etkisi de azalacak.”

“Eşya taşımıyoruz, can taşıyoruz”

Sunumun ardından bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman servis şoförlerine hitaben “’Siz bunları bilmiyorsunuz, biz size öğretiyoruz.’ mantığında değiliz. Önemli olan ‘mış’ gibi yapmak değildir, ‘Sürücülerin eğitimi yapılmış, tamam’ değil. Hayır, bizim böyle bir durumumuz yok. Bizim size bir takım söyleyeceklerimiz var, sizin de bize bir takım söyleyecekleriniz var. Böylece en iyiyi, en güzeli bulacağız.

Bizim için en önde gelen güvendir. Ben bindiğim arabadaki şoföre güvenmek isterim. İyi şoför, kurallara uyan değildir. Elbette iyi şoför kurallara uyar ama iyi şoför, iyi şoför karşıdakinin hatalarını da görüp onu tolere edebilen, bir kazayı önleyebilendir. Biz eşya taşımıyoruz, insan taşıyoruz, evlat taşıyoruz. Sizin çocuğunuzu bir başkası taşıyor olabilir, sizde bir başkasınınkini taşıyor olabilirsiniz. Can taşıyoruz, onun için bunun güvenli olması çok önemli.”

Servislerde çalan müziklere de değinen Şişman, kültürümüzü yansıtan, insan olma bilincini yerleştiren eserler çalınmasına dikkat edilmesini istedi. Müzik konusunda çocukların görüşlerinin de alınabileceğini belirtti. Sigara içme konusunda da dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Şişman, çocuklara kötü örnek olunabileceğini kaydetti.

                Şişman’ın ardından İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Lütfi Dilmen servis şoförlerinin trafik konusunda nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili bir sunum yaptı. ZEYNEP KILBAHRİ

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir