OKUMA ZEVKİNİN TEMELİ İLKÖĞRETİM ÇAĞINDA ATILIR

 

     İlimizin merkezi bir noktasında bulunan İl Halk Kütüphanemiz her geçen gün hizmet kalitesini arttırmaya devam ediyor. Peki bizler bu kurumun hizmetlerinden yeterince yararlanıyor muyuz? Bu konuyla ilgili bilgisine başvurmak üzere İl Halk Kütüphanesi Müdürü M. Pınar Dengiz ile sıcak ve keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Dengiz bizlere konuyla ilgili şunları söyledi:
 
     “OKUMA ALIŞKANLIĞI HER YAŞTA KAZANILABİLİR!”
 
    “Okuma alışkanlığı küçük yaşlardan başlarsa kök salar ve ömür boyu sürer. Ancak okuma alışkanlığı sadece çocuklukta değil, her yaşta kazanılabilecek bir alışkanlıktır. Önemli olan kişinin okumanın ihtiyaç olduğunu fark etmesidir. Burada “Neler okumalıyız?” sorusu da akla gelebilir. Okuyucunun yaşı, sosyal durumu, eğitimi, kişisel özellikleri gibi bazı kriterler okunacak yayının seçimini etkiler. Ancak genel olarak yetişme çağındaki çocuklar ve gençler keyifli, resimli, akıcı bir dille yazılmış, tercihen biraz büyük puntolu, kaliteli kağıda basılmış ve kendilerine yakın hissettikleri konulardan oluşan kitapları tercih etmelidirler. Bu çağdaki okuyucularımız için seçilecek kitaplarda toplum değerlerimizi öğreten, içinde olumlu mesajlar bulunan, onların iyi bir birey olarak yetişmelerine katkı sağlayacak nitelikte kitaplar olmalıdır. Yetişkin çağdaki okuyucularımız ise boş zamanlarını değerlendirmelerine, bilgilerini arttırmaya yönelik her türlü kitabı seçebilirler. Ancak yetişkin çağdaki her birey mutlaka günlük gazeteleri okumalıdır. Gerek çocuklar, gerekse yetişkin çağdaki her birey özellikle hobi alanları ve kendi ilgi alanları doğrultusunda yayınlanan süreli yayınları (dergileri) takip etmelidir.
 
    'HER KİTAP İNSANI BAŞKA KİTAPLARA GÖTÜRÜR!'
 
    Okumaktan zevk almaya başlayan, okuma alışkanlığı edinmiş her kişinin okuduğu kitap onu başka kitaplara götürür. Böylelikle okuma yaşam boyu sürecek ve vazgeçilemez bir alışkanlığa dönüşür.
 
   'AİLELER VE OKUMA ALIŞKANLIĞI'
 
   Okuma ile ilgili ilk deneyimlerinde anne babanın ve yakın çevrenin tutumu gencin, çocuğun okuma alışkanlığı edinmesini olumlu ya da olumsuz yönde etkilemektedir.
  Okuma alışkanlığı kazanmış her ebeveyn çocuğuna önce masal, öykü kitapları okuyarak, kitap hediye ederek, kitapçılara ya da kütüphaneye götürerek, kitap okumasını önererek okuma alışkanlığı kazandırılabilir. Çocuk önce okuma eylemini anne, baba ve öğretmeninde yani yakın çevresinde görmelidir. Bunun yanı sıra özellikle anne baba yanlış davranışlar göstererek çocuğu kitaptan soğutabilir. Bu davranışlar, çocuğun okuma zevkini engellemek, okumayı denetim altına almak, çocuğun okumaktan zevk aldığı kitap ve dergileri saklamak, çocuğun istemediği ancak ebeveyn tarafından seçilen kitapları zorla okutmak, çocuğa sürekli olarak kitap okuması gerektiğini söyleyerek baskı yapmak, çocuğun okuma alışkanlığı kazanması konusunda lakayt ve ilgisiz olmak gibi özetlenebilir.
  Bu nedenle çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırmak isteyen her anne baba çocuğunu kütüphanemize üye yapmalıdır. Her yaş grubuna göre sınıflandırılmış bulunan kütüphanemiz koleksiyonundan yararlanmaları, gelip istedikleri kitabı seçmeleri çocuklarımızın bireysel gelişimleri için çok yararlı olacaktır.
 
     'OKUMA ZEVKİNİN TEMELİ İLKÖĞRETİM ÇAĞINDA ATILIR'
 
    Anaokulu ve yuva öğretmenleri ile anne-babalara çok küçük yaşlardaki çocuk ve öğrencilerine kitap okuma bilinci oluşturma, kitabı sevdirme konusunda büyük çaba harcamalıdırlar. Bu konuda onların sorumlulukları büyüktür. Bilecik halkı da her yaş grubu çocukları için kütüphanemizden kitap alabilirler. Ana sınıfı yaş grubundaki çocuklarımıza kitabı sevdirebilmek, ailede okuma bilinci oluşturabilmek için bu sene 3. kez yaptığımız “Anneler Okuyor, Çocuklar Anlatıyor Güzel Masal Anlatma Yarışması” düzenlemekteyiz. Bu yarışmaya olan ilgi göz önüne alındığında ilimizde gerek öğretmenlerimizin gerekse ailelerin son derece bilinçli olduğunu memnuniyetle söyleyebiliriz. Özellikle bu yaşta çocuğu olan ailelerin yeni gelen yayınlardan haberdar olmak için kütüphanemizle sıkı bir diyalog kurması gerekmektedir. Ayrıca tüm okuyucularımız kütüphanemize gelen yeni kitap ve süreli yayınlardan internet üzerinden Bilecik İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü'ne ait www.bilecikkutup.gov.tr adresinin duyurular kısmından ulaşarak haberdar olabilirler.
 
   'NEDEN OKUMUYORUZ?'
 
   Genel olarak okumayan bir toplumuz. Bu, 'Neden Okumuyoruz?' sorusunu aklımıza getiriyor. Neden okumuyoruz dediğimizde genellikle kitaplar pahalı, okul eğitiminde ve ailede okuma alışkanlığı yeterince verilmiyor, televizyon ve bilgisayar insanları kitap okumaktan uzaklaştırıyor, öğrencilerin ödevlerinin fazlalığı, geçim koşulları vs. gibi pek çok neden sayılabilir. 
      Tüm bu olumsuzlukları en aza indirgeyerek, ilimizde ulaşımı çok rahat olan, kent merkezindeki İl Halk Kütüphanemiz halkımıza ücretsiz ve son yayınları sunmaktadır. Kütüphanemiz 8.30 – 19.00 saatleri arası kesintisiz hizmet vermektedir. Cumartesi günleri yine 9.00 – 18.00 saatleri arası açık bulunmaktadır. Çalışan vatandaşlarımızın gerek hafta içi gerekse hafta sonu öğle arası tatillerinde veya akşam iş çıkışlarında kütüphanemizi kullanmaları mümkündür.
    Kütüphanemizde toplam 44593 adet kitap mevcuttur. 2012 yılının ilk 6 ayı içerisinde toplam 2650 adet yeni yayın kütüphanemiz raflarında yerini almış, siz değerli okuyucularımızın kullanımına sunulmuştur. Aileler çocukları ile birlikte kütüphanemize gelip, birlikte kitap seçip okumanın keyfini yaşamalıdırlar. Ayrıca görme engelli veya az gören vatandaşlarımızın kütüphanemiz kaynaklarını kullanmalarını sağlayacak makine ve teçhizatımız bulunmaktadır. İnternet Erişim Merkezimizde 30 adet bilgisayar ile internet hizmeti de vermekteyiz.
   Kütüphane hizmet binamız geçen iki sene içerisinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün de destekleri ile bakım onarımdan geçirilmiştir. Tüm bölüm ve hizmet alanlarımız çağdaş kütüphanecilik anlayışı doğrultusunda yeniden düzenlenmiştir. Kütüphanemize her gün düzenli olarak iki adet ulusal gazete ve tüm yerel gazeteler gelmektedir. 2012 yılı içerisinde toplam 125 adet süreli yayın takip edilmektedir.
   Kütüphanemiz genel istatistik verilerine baktığımızda çocuk bölümümüzde kız, yetişkin bölümümüzde de bayan okuyucuların en çok kitap aldığını görüyoruz. Kütüphanemiz koleksiyonunda en çok okunan ilk 10 kitap ise Zar Adam, Fısıltı, Öteki Kraliçe, Sır, Aşk Oyunu, Nixie'nin Şarkısı, Çığlık, Aşk ve Acı, Kalbim Bir Kez Sevdi ve Yanmış şeklinde sıralanabilir.”
 
    “TATİLE ÇIKMADAN ÖNCE KÜTÜPHANEMİZE UĞRAYIN!”
 
    'Yaz aylarının gelmesiyle birlikte pek çok kişi tatil planları yapmaktadır. Her yaştaki okuyucumuzun tatile çıkmadan önce kütüphanemize uğramasını, kitap okuma zevkini tatil keyiflerine ortak etmelerini diliyorum.” diyerek sözlerine son veren Kütüphane Müdürümüz Dengiz ile röportajımıza sonraki gün devam etmek üzere kütüphaneden ayrıldık. 
      Kütüphane ortamının sessizliği, binanın düzeni, bölümlerin ve rafların intizamla yerleştirilmiş olması, temizliği, okuyucu salonlarının doluluğu bizi gerçekten mutlu etti. Bu arada edindiğimiz bilgiye göre Türkiye'de ilk defa istatistik verilerini bilgisayar ortamında tutan kütüphanenin İl Halk Kütüphanemiz olduğunu öğrendik. Bu konuyla birlikte kitap, Okuma Alışkanlığı ve Bilecik İl Halk Kütüphanesi ile ilgili pek çok yeni konuda tekrar görüşmek üzere…
ZEYNEP KILBAHRİ


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir