• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

OLİMPİYATLAR İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLADI

Olimpiyat Programı dahilinde gerçekleştirilen, “Ben de Spor Yapacağım” projesi kapsamında Bilecik İl Gençlik Hizmetler ve Spor Müdürlüğü’nde görevli 21 antrenör tarafından il merkezi ve ilçelerdeki okullarda öğrenci taraması yapılıyor. “Ben de Spor Yapacağım” projesi kapsamında özellikle 7 ve 11 yaş aralığındaki çocuklara yönelik çalışmalarda bulunuluyor. Çocukları kötü alışkanlıklardan korumak ve onlara spor yapma bilincini kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen projeyle ilginç sonuçlara ulaşıldığı öğrenildi. Öğrencilere dağıtılan bilgi formlarında “En sevdiğiniz sporcu?” sorusuna ağırlıklı olarak yabancı sporcuların isimlerinin yazıldığı belirtildi. Çocukların yerli sporcuları tanımamasının üzücü olduğu dile getirildi.

 

Olimpiyat halkalarının anlamını biliyor muyuz?

 

Olimpiyat halkalarını gördüğümüzde, olimpiyatı temsil ettiğini biliyoruz. Peki, bu halkaların ne anlama geldiğini biliyor muyuz? Bu gerçekleşen proje kapsamında bu bilincin de kazandırılması için çalışmalar yürütülüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Lütfi Doyuk, “Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak sportif anlamda bazı projeleri güncelleyip icra haline getiriyoruz. Bunlardan birisi “Hızlı Koşan Kızlar” projesi. İlimizde belli bir sayı yakalandı ve çeşitli müsabakalar ve seçimlerden sonra elit düzeyde çocuklarımız oluştu. Genel Müdürlüğümüz bazında da çeşitli projeler oluşuyor. Bu projelere de sahip çıkıyoruz. Bunlardan birisi 2016 ve 2020 Olimpiyatlarına Hazırlık Programı, öğrenci ve sporcu hazırlama programları.

 

21 antrenör okullarda tarama yapıyor

 

Şu aşamada “Ben de Spor Yapacağım” projesini uygulamaya koyduk. Arkadaşlarımız böyle bir çalışma düzenlediler. Bu çalışmalarımız 21 antrenörümüzün il merkezi ve ilçelerdeki okullarımızı taramasıyla gerçekleşiyor. Okullarda beden eğitimi öğretmenlerimiz ve okul idarecilerimizle görüşüyorlar. Çocuklarımıza bu taramalar sırasında formlar dağıtıyoruz. Bu bilgi formlarını bütün çocuklarımızın doldurması gerekiyor böylece spora tescillenmiş oluyorlar. Hangi branşı istiyorlarsa o branşı seçebiliyor çocuklarımız ilgilerine göre.

Projemizi Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü ile beraber yürütüyoruz. Şu an hedeflediğimiz kitle 7-11 yaş. Ama bunun yanında diğer yaş gruplarımız da gelebilirler tabi ki. Hedefimiz 10 bin 500 olan lisanslı sporcu sayımızı ikiye katlamak. Milli sporcu bazında bazı branşlarda hedefimize ulaştık. 

 

‘Çocuklarımızı spor anlamında en iyi yerlere getireceğiz’

 

Yaptığımız bu çalışmalarda işbirliğiyle çocuklarımızı spor anlamında en iyi yerlere getirmek için çalışacağız. Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan uzak tutmak istiyoruz. Yapılan bu çalışmalarda velilerimizi de bekliyoruz.”

Proje Koordinatörü Sevcan Akıncı da, çocukları spor yapmaya teşvik ederken aileleri de spor yapmaya beklediklerini söyledi. Çocukların yarım saatlerini bilgisayar başında geçiriyorsa yarım saatini de spor yaparak harcaması gerektiğine değinen Akıncı şöyle konuştu:

“Projemize ailelerimizi de dahil etmek istiyoruz. Öncelikle ailelerimizde olimpiyat bilincini oluşturabilmemiz gerekiyor. Aile bunu bilecek ki çocuğuna bunu anlatabilecek.

 

‘Bizim çocuklarımız kimi modelleyecek?’

 

Proje kapsamında çocuklarımıza bilgi formları dağıtıyoruz. Bu bilgi formlarında, çocuğun hangi spor dallarını sevdiğini öğrenebiliyoruz. Spora dayalı eksik bir tarafımız varsa eğitim programı yaparak kapatmaya çalışıyoruz.

Aileler olimpiyat kavramının ne olduğunu evde anlatmalılar. Gerçekten çocuklar olimpiyatın ne olduğunu biliyorlar mı? Hangi branşlar var olimpiyatta? Her şey ailenin içinde, biz aileye olimpiyat kültürünü sokmaya çalışıyoruz. Yaptığımız taramalar sırasında elde ettiğimiz ilginç verilerden biri, ‘En sevdiğiniz sporcu?’ sorusuna hiç yerli bir sporcumuzun adının yazılmamış olması. Çoğunluk yabancı sporcuların, özellikle futbolcuların adını yazmış. Projenin 4’te 1’indeyiz, ilk verilerde görüyoruz ki sadece yabancı isimler yazılmış. Küçük yaşta özenmeleri lazım çocuklarımızın. Bir çocuğun kimi örnek alması gerektiğini küçük yaşta öğrenmesi lazım. Modellemedir bu, çocuk modeller. Peki bizim çocuğumuz kimi modelleyecek? Spor yapacaksa kimi modelleyecek?

 

‘Yarım saat bilgisayarda oynuyorsa yarım saat sahalarda oynasın’

 

Yapılan taramalarda çocuklarımızın 2-4 saatini bilgisayar ve televizyon başında geçirdiğini gördük. Aileler çocuklarının spor yapacak zamanı olmadığını, ders çalışmalarına engel olduğunu söylüyorlar. Ama çocuklarımız 2 saati bilgisayar başında geçiriyorlar hem de araştırma yapmak için değil oyun oynamak için. Bu çocuklar gelip sahada oyun oynasınlar. Bilgisayar oynamasın demiyorum ama yarım saatini bilgisayar başında geçirip yarım saatini de sahalarda spor yaparak geçirmesi gerektiğini düşünüyorum. Her çocuk haftada 2 ya da 3 gün 1 saat sahalarda spor yapmakla hiçbir zarara uğramaz aksine ciddi anlamda kazanımı olur.

Hiç spor yapmak istemeyen çocuklar var. Bunlar bizim için çok önemlidir. Bu konuda da yine iş velilere düşüyor. Çünkü bizim kemik sistemimizi ayakta tutan kaslardır. İnsanın kasları ne kadar daha dirayetli kuvvetliyse ona göre hasta olmaz. Bunun da bilinmesi gerekir. Vücudu kemiklerle birlikte kaslar taşır.”

Proje kapsamında okullardaki taramalar devam edecek. ZEYNEP KILBAHRİ

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir