Prof. Dr. Azmi Özcan “Bilecik ve çevresinden öğreneceğimiz çok şey var”

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan

“Sempozyumun en önemli mesajları umut ve insani değerler”

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Bilecik Belediyesi ortaklığında Bilecik Belediyesi Şeyh EdebaliKültür ve Kongre Merkezi'nde Uluslararası Tarihte ve Günümüzde Bilecik ve Çevresi Sempozyumu Açılış Töreni gerçekleştirildi.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan programın akabinde Bilecik Belediyesi Mehter Takımı tarafından bir gösteri düzenlendi. Gösterinin ardından ise açılış konuşmalarına geçildi.

Açılış konuşmalarının ilkini gerçekleştiren Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Bilecik ve çevresi sempozyumunun verdiği en önemli mesajlar arasında  bölgede kalan umutlara ve insani değerlere sahip çıkmak gerekliliğinin önemi olduğunu ifade etti.  Özcan ayrıca  konuşmasında“Kainatın merkezine insan olmanın onurunu, şerefini koyabilirsek o zaman Bilecik ve çevresinden öğrenecek çok şeyimiz var” ifadelerine yer verdi. 

 

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkan Vekili Merdan Hürmeydan

“Birliğimiz bugün itibariyle arasında Türk Dünyası'nın en etkin otoriteleri arasına girmiştir”

Özcan’ın ardından ise sözü Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkan Vekili Merdan Hürmeydan  aldı. Birliğin kuruluşundan ve Türk Dünyasının önemine değinen Hürmeydan şu ifadelerde bulundu:

"2005 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye kelimesini kullanma izni alarak "Türkiye Mühendisler Birliği" tüzel kişiliğine kavuşmuştur. Ardından da 2010 yılında Astana'da düzenlediğimiz Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayında T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev'in talimatları ile "Türk Dünyası" unvanını kullanmak konusunda görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiştir

“Yolumuz Ak – Yoldaşımız Hak olsun"

  Teşkilatımızın paydaşları ve bize destek veren Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk Dünyası Belediyeler Birliği, İpekyolu Üniversiteler Birliği , Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfına ve ismini unuttuğum Türk dünyası sevdalılarına teşekkürlerimizi ifade ediyorum. Ev sahipliğinden dolayı Belediye Başkanımız ve ekibine, bu sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen başta Şeyh Edebali Rektörümüz ve çalışanlarına teşekkür ediyor, sempozyumun verimli geçmesini ,hayırlı olmasını dileyerek, "Yolumuz Ak – Yoldaşımız Hak olsun" duası ile hepinize sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz

 

Bilecik Belediye Başklanı Selim Yağcı

“Amacımız Bilecik’in Cumhuriyetin 100. Yılında şahlanışın toprakları olmasıdır”

 

Bilecik Belediye Başklanı Selim Yağcı ise kuruluşun ve kurtuluşun şehri olarak nitelediği Bilecik’in Cumhuriyet’in 100. Yılında bir şahlanışa geçeceğini belirtti.

Yağcı şöyle konuştu:

“Selim Yağcı “Bilecik, tarih olarak çok eski zamanlara dayanan, Milattan Önce 4000 yılına kadar dayanan bir yerleşim biriminin adıdır. Bilecik esas kimliğini ve kişiliğini, toprağının değerini belki asrı saadetten sonra kurulan en mükemmel yönetim şekillerinden birisi olan Osmanlı Devleti’nin kurulduğu topraklar olması ve Osmanlı Devleti gibi bir devlet yapısının 400 çadırdan dünyanın dört bir yanına 600 yılı aşkın hak ve adalet dağıtacak noktasına gelecek çınarın beslendiği topraklar olması Bilecik’e ayrı bir anlam ve değer kazandırmıştır. Aynı zamanda Bilecik kurtuluşun topraklarıdır. Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda yapılan amansız mücadelelerin topraklarıdır. Şimdi amacımız, hedefimiz, gayretimiz, Cumhuriyetimizin 100. yılında yeni Türkiye yolunda şahlanışın da toprakları olmasıdır. Bunun için çaba gösteriyoruz"

Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan

“Dünya tarihindeki en güçlü devlet bu topraklarda doğdu”

 

Milletimizi büyük bir çınar ağacına benzetebiliriz. Bunun kökleri ve toprağı tarih unsuru olarak ele alınabilir. Su ve azot bugünü, güneş ise geleceğini ifade eder. Geleceksiz, topraksız ve susuz ağacın olmadığı gibi tarihsiz bir milletin de düşeceği durum kurumaktan başka bir şey değildir. Bu bakımdan Bilecik ve yöresi büyük bir tarihin doğduğu bölgedir. Bunun altını bir kez daha heyecanla çiziyorum. Osmanlı İmparatorluğu sıradan bir devlet değildir. İngiliz düşünür  Arnold Toynbee’nin dediğine göre gelmiş geçmiş en büyük üç devletten birisi. Dünya ve Türk tarihinde  çok büyük imparatorluklar var  ama bunların siyasi hakimiyet ve askeri güç olarak en doruk noktasına çıkan Osmanlı Devleti’dir. O devletin doğduğu topraklar, bu topraklar"

Bilecik Milletvekili Halil Eldemir

“Ertuğrul Gazi’nin misyonunu bilmezsek Kıbrıs’a götürdüğümüz suyun önemini bilemeyiz”

Bilecik Milletvekili Halil Eldemir ise konuşmasında geçmişte yaşanan olayları bilmenin geleceğe yansıtılacak düşünüşlere yön vereceğinin vurgusunu yaptı. “Eğer biz tarihimizde  Söğüt’teki Kuyulu Mescit’in misyonunu bilmezsek, Ertuğrul Gazi’nin misyonunu bilmezsek şu anda Kıbrıs’a götürdüğümüz suyun önemini anlayamayız” diyen Eldemir şöyle konuştu:

“Kuruluşun ve kurtuluşun beşiği Bilecik’e hakim olmak, bizim medeniyetimizce de bir taraftan hadimi olmak gerçekten çok önemli bir görev. Bu vazifeyi yapan zevat her zaman kendisine ışık tutacak birtakım kaynaklar arar. Bu kaynaklar da tarihte ve günümüzde Bilecik’in durumunu bilmekten geçer. Bunlar da bu hizmetleri yapanlara her zaman ışık tutacaktır.

Az önce salona girerken Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği bir takım vizyon projelerini gördüm. Aklıma şöyle bir şey geldi; Eğer biz tarihimizde  Söğüt’teki Kuyulu Mescit’in misyonunu bilmezsek, Ertuğrul Gazi’nin misyonunu bilmezsek şu anda Kıbrıs’a götürdüğümüz suyun önemini anlayamayız. Bunun için geçmişte yapılanları bilmek, tarihi bilmek gerçekten mühim."

Vali Nayir’den Türk tarihçilerine sitem

Son olarak konuşan Vali Ahmet Hamdi Nayir ise tarihin yapılması kadar yazılmasının da önemli olduğunun altını çizdi. Türkler, göz kamaştıran tarih yapmışlardır ama aynı ölçüde  maalesef tarih yazamamışlardır.” şeklinde bir sitem gerçekleştiren Nayir şöyle konuştu:

“Miletlerin sahip olduğu kendilerini güçlü mkılan kaynakları vardır. Bu kaynaklardan en önemlilerinden birisi tarihidir. Hepinizin bildiği gibi tarihleri milletler yapar,  şahıslar yazıp değerlendirir. Tarih yazmak da yapmak kadar önemli bir husustur. Ne güzel ki ecdadımız kendisiyle övünebileceğimiz bir tarih mirası bırakmışlardır bizlere. Türkler, göz kamaştıran tarih yapmışlardır ama aynı ölçüde  tarih yazamamışlardır maalesef. Çoğu zaman geçmişimizi yabancı kaynaklardan öğrenmek zorunda kalmışızdır. Gelecek tasavvuru tarih bilinciyle oluşur. Tarih bilincine de ulaşmak için tarih bilgisine mutlaka ihtiyaç vardır. Geçmiş insan için yazılmaz, gelecek insanlar için yazılmaktadır. Tarihini bilmeyen milletler yok olmaya mahkûmdurlar. Dünü olmayanın yarınından da bir şey beklemek mümkün değildir. Doğru bir tarih, doğru bir gelecek demektir. Geleceğimize hizmet etmek üzere belediyemizin ve üniversitemizin ev sahipliğinde Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’nin desteğiyle yapılan bu önemli sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar Kıta aşan projeler sergisi, Bilecik Belediyesi Bilecik Tarihi Fotoğrafları Sergisi ve Bilecik Belediyesi Bilecik Tarihi Fotoğrafları Sergisini gezdi.

 

 

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir