Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu: “Yerel olmadan evrensel olunamaz”

 

Bilecik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen “Tarih ve Kültür Sohbetleri”nin bu haftaki konuğu İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu'ydu. Prof. Dr. Fazlıoğlu, “Türkistan'dan Anadolu'ya Türk Felsefe-Bilim Tarihi'nin Seyir Defteri” konulu konferans verdi. 
Prof. Dr. Fazlıoğlu, Türklerin İslam Dünyası'na girdikleri zaman siyasi parçalanmışlık ve entelektüel parçalanmışlığı bir arada bulduklarını söyledi. Türklerin İslam Medeniyeti'ne büyük katkısının olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fazlıoğlu, düzenleyici bir zihniyete ve hızlı olma yeteneğine sahip bir topluluk olduklarını belirtti. Devlet fikrini İslam Dünyası'na katanların Türkler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Fazlıoğlu konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Size bazı İslam ve Türk tarihindeki ilim adamlarının ya da filozoflarının adı sayın desem, hepiniz Batılıların size öğrettiklerini sayabilirsiniz. Çünkü biz kendimizi batıya etkimiz oranında biliyoruz. 
Kavram son derece önemli bir şeydir. Tanımlarınız son derece önemlidir. Bu kavramlar dışarıya atılmış ağlar gibidir. Eğer ağınız zayıfsa dünyayı zayıf idrak edersiniz. Onun için Türkçe idrakimizi geliştirmemiz lazım. İngilizce olmaz, İngilizce eğitim hainliktir, özellikle sosyal bilimlerde. Türk Matematiği diyemezsiniz, Türkler tarafından katkıda bulunulmuş olabilir ama öyle ifade edilmez. Ama Türk Dili, Türk Dili'dir. Türk düşüncesi, düşüncenin kendisi Türk'tür. Dolayısıyla Türkçe dışında yapılamaz. Ben 3 sene İngilizce ders verdim. İngilizceye odaklanmaktan hiçbir şey anlatamadım. Türkçe konuşurken yaratıcılığımızda artıyor. Türkçe düşünmek zorundayız, Türkçe idrakimizi, kavramsal mekanizmalarımızı geliştirmek zorundayız. Kavramsal şemalarınız zayıfsa idrakiniz düşük olur. 
Dede Efendiyi dinlemesini bilmeyen Mozart'ı dinledim diyemez. Yerel olmadan evrensel olunamaz.  
Nazar manzarayı yaratır. Manzara size verilmez, sizin nazarınız onu yaratır. Bu nazarda duracağınız nokta çok önemlidir. Bizim noktamız kayık. Biz İngilizlerin, Fransızların, Rusların durduğu noktadan bakıyoruz. Noktamızı değiştirdiğimiz an nazar farklılaşacaktır. Manzara da ona göre yeni bir şekil alacaktır diye düşünüyorum.”
Konuşmasının ardından Vali Halil İbrahim Akpınar tarafından, Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu'na üzerinde Bilecik Üniversitesi'nin ambleminin bulunduğu tabak hediye edildi.     
Etkinliğe Vali Halil İbrahim Akpınar, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Cumhuriyet Savcısı Levent Taşkoparan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
ZEYNEP KILBAHRİ
 


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir