RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENMEYE DİKKAT !!!

 

Delibaş Tez yaptığı açıklamada, bayramın ilk gününde kahvaltının kesinlikle atlanmaması gerektiğini belirtti. Delibaş Tez’in açıklaması şu şekilde:

“Ramazan ayı boyunca beslenme düzenimiz değişiyor. Bünyemiz yaklaşık 16 saat boyunca hiçbir besin almadan süren oruca alıştıktan sonra bayramla birlikte eski beslenme düzenimize geri dönüyor. Bir aylık Ramazan döneminden sonra yemek yemeye başlanması kişide, 'bir aydır yemiyorum artık yiyebilirim' gibi bir duygu uyandırabilir. Bunun sonucunda da yediği yemeklerin miktarlarında gereksiz artışlar söz konusu olur. Oruç sürecinde genelde günde 2 öğüne düşen öğün sayısı birden farklılaşınca midede hazımsızlık, gaz, bağırsak sistemi rahatsızlıkları vb. şikâyetlerin yaşanması ve kilo alımı kaçınılmaz olur. Bu rahatsızlıkların ve kilo alımının önüne geçebilmek için yemeklerinizi gün içinde dengeli bir biçimde dağıtmaya, sabahtan akşama doğru kalori alımını azaltmaya ve besin çeşitliliğini baz almaya yani sofranızda tüm besin gruplarını doğru miktarlarda bulundurmaya özen göstermelisiniz.

            Bayramda sağlıklı beslenme ilkelerine uyulmalı, öğün atlanmamalıdır. Mutlaka üç öğün yemek yenmeli, ara öğünlerden kaçınılmamalıdır. Özellikle bayramın ilk gününde Kahvaltı kesinlikle atlanmamalıdır çünkü bayram ziyaretine gittiğiniz yerde size sunulan birbirinden güzel ikramlara, aç karınla 'hayır' diyemezsiniz. Bu yüzden,

            Kahvaltınızda, tam buğday ekmeği, az yağlı beyaz peynir, zeytin, bol domates, salatalık, maydanoz, 5 adet zeytin ve açık şekersiz çay tüketilebilirsiniz, gideceğiniz ziyaretlerde tatlı tüketebileceğiniz için şeker ve şeker içerikli besinlerden kahvaltıda kaçınmanızda da fayda olacaktır.

            Ara öğünlere özen gösterin, her yemek arasında mutlaka bir meyve + 1 su bardağı süt veya yoğurt tüketin, kan şekerinizin hızla düşüp hızla yükselmesi gibi problemlerin yaşanmasını engelleyecektir.

            Öğlen yemeğinde ızgara veya fırında et yemekleri, salata, çorba, kepekli ekmek, yoğurt.

            Akşam yemeğinde de etli sebze yemekleri, salata, yoğurt, kepekli ekmek seçilebilir.

Ramazan Bayramı'nda dikkat edilecek diğer önemli hususlar;

l  Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verin. Mutlaka bol su tüketin, Bu ihtiyacınızı çay ya da benzeri sıvılarla karşılamayın.

l  Ramazan ayının ardından değişen beslenme düzenine yeterince dikkat etmezsek, vücudumuz hiç farkına varmadan 2-3 kilo birden alabilir. Hava ve beslenme düzeni değişiminin vücudumuzda çok fazla soruna yol açmaması için özellikle bayram boyunca koyu yeşil renkli sebzeleri bol bol tüketin.

l  Bayram ziyaretlerinde şerbetli ve şekerli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edin.

l  Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin.

l  Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar, diyetinizi kesinlikle bozmayın.Şeker hastaları bayramda öğün atlamayın ve tatlı ikramlarını kabul etmeyin.

l  Bayramda ziyaretinize gelen misafirlerinize ikramlarınızda ısrarcı olmayın gittiğinizde yerde de sunulan ikramlardan tadımlık tüketin veya hayır diyebilin.

l  Ayrıca; sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin artırılması anlamında günlük yürüyüşler yapın. Fiziksel aktivitenin bağırsak hareketlerini artırıcı, kan şekeri ve kolesterolünü azaltıcı, kilo kaybetmeye yardımcı olduğu da unutulmamalıdır.

               Ramazan Bayramınızı hayırlı ve sağlıklı geçirmeniz dileğiyle… 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. – – bence artık kaldırın haberi çünkü bayram bitti

    Cevapla