SANÇİM ÇİMENTONUN EK YATIRIMINA KÖYLÜ KARŞI ÇIKTI

 

Toplu İmzaları Verdiler, Top Çevre Müdürlüğünde

Bilecik merkeze bağlı Taşçılar köyü sınırları içinde bulunan Sançim Çimento fabrikasına ait Entegre Çimento Fabrikası ve Maden Sahaları Kapasite Artışının ek yatırım yapılmasına köylüler karşı çıktı.

 

Geçtiğimiz Salı günü Taşçılar köy kahvesinde gerçekleşen ÇED Raporu toplantısında hararet yüksekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilisi Harun Yıldırım konuyla ilgili sunumunu bitirmeden köylüler araya girerek sunumu bitirmesini istediler. Yıllarca bu tür lafları dinlediklerini, ama bir icraat göremediklerini söyleyen köylüler bu sefer İl Müdürü Akat ile karşılıklı tartışmalara başladılar. Biranda gerilen ortamı Çevre ve Şehircilik il müdürü Murat Akat yumuşatmaya çalışsa da köylüler tepkilerini daha da sertleştirerek bu kez il müdürü Murat Akat’a yüklendiler.

 

“Biz Çevre Müdürünü Hiçbir gün Bu Köyde Görmedik”

Köylüler adı geçen fabrikanın 8 yıldır faaliyette olduğunu, köy olarak çok mağdur olduklarını, ancak bugüne kadar Çevre Müdürünü ve müdürlükten hiçbir yetkiliyi köyde göremediklerini ifade ettiler. Tarım arazilerinin zarar gördüğünü belirten köylüler, yolları fabrikanın araçlarının bozduğunu da söyleyerek, tozdan kurtulamadıklarını kaydettiler. İlk kez Araröz ile yollarının bugün sulandığını anlatan köylüler yıllar önce bu fabrikanın köylerine kurulmasında karar verenlerin doğru karar vermediklerini, ileride torunlarının kendilerinden hesap soracaklarını vurguladılar.

 

Çevre Müdürü Murat Akat; “Boş Boş Konuşmakla Olmaz”!..

Köylüler tarafından daha önceden imzalanan dosyalar Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat’ın  bir vatandaşa “Boş boş konuşmakla olmaz” demesine vatandaş,” Nasıl boş konuşuyorum. Ben köylüyüm. Siz geleceğiniz diye bu köy ilk defa yıkandı. Bizim fikrimizi almak istiyorsanız, biz istemiyoruz.” diyerek tepkisini gösterdi.

 

Köylülerin tepkisinden sonra Çukurören Köyü Muhtarı, Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen de köylülere destek çıkarak “Bu yatırım biz 2006 yılında Bilecik’e geldiğinde en fazla karşı çıkan köyü Çukurören köyüydü. Bugün ki olumsuzlukları anlattık o gün ama bazıları anlamadı, ne oldu şu anda gördüler? Ondan sonra tepki göstermeye başladılar.” ifadelerini kullandı ve şunları söyledi:

 

Çukurören Köyü Muhtarı Ahmet Sevinen: “Üç katına çıkarsa bizim köy komple yıkılır”

“ Bugün bu ÇED raporu keşke İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarımız da burada. Bu ilin siyasetçileri. Bu yapılan yatırım, bu ilimize yapılan yatırım. Keşke mutabakatla bu işler yapılsaydı. Bayrama kalmış birkaç gün burada ÇED toplantısı yapılıyor. Niye bayramdan sonraya kalmadı, niye ocak ile fabrikayı birleştirdiniz? Ocak benim köyüm hudutları içerisinde. Fabrika Taşçılar Köyü hudutları içerisinde. Şu anda ocak maden sahası acayip bir şekilde patlatma yapıyor. Bunu devletin Jandarması nezaretinde yapıyor ama üç şiddetinde mi, beş şiddetinde mi yapıyor bizim elimizde ölçer aleti yok. Bunun üç katına çıkarsa patlatma yapıldığında bizim köyümüzde deprem etkisi yaratıyor. Üç katına çıkarsa bizim köy komple yıkılır. Bu ÇED niye maden sahası benim köyümde yapılmadı? Fabrikada Taşçılar köyünde yapılsaydı. Daha önce de ÇED toplantısı yapıldı burada ve tutanaklara yazılmasını istiyorum bunun. Tutanakların da bu ÇED’e dahil kaç tane köy muhtarı varsa hepsine verilmesini istiyorum. ÇED raporu da dahil. 2005 yılında yapılan ÇED raporunda, ÇED toplantısında burada 2 sayfalık A4 kağıdına yazılır ama ÇED raporu ben çıkartırdım bu kadar(eliyle gösteriyor). Benim köyümden bir tane vatandaşım su alacağınız mı diye sordum. Dediler ki bize günde 5 ton su lazım. Su lazım değil, suyu alacağız dediler. Ama şu anda Taşçıların hudutları içerisinde ama akarı benim köyümde, benim köyüm sebze suluyor buradan. Buradan su aldılar.

 

“Temiz suyu alıyor, pis suyu bize gönderiyor”

Ben itiraz ettiğimde ÇED raporunu çıkarttırdım, günlük 550 ton su dediler. Bundan bir yıl önce yine su artışına çıktılar. Bunlar yapılırken, sonuçta yapılan yatırım ilimize yapılan yatırım, faydalı olunacaksa herkes faydalı olacak ama zarar görecekse herkes zarar görecek. Şu anda suyu bize doğru akıyor. Bizim köyümüze zararı bu. Temiz suyu alıyor, pis suyu bize gönderiyor. Bunlar önlem alınacak çok büyük yatırımlar değil. Mevcut olan taş ocağı da, fabrika da güzelleştirilsin, yenisi ondan sonra gelsin bu insanların hiçbirisi karşı çıkmaz. Ben bu düşüncedeyim. ÇED raporundan da, tutanaktan da muhtarlık olarak talep ediyorum.”

 

Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat, köylülerin imzalarını toplu olarak aldıklarını, bağlama tutanaklarının birkaç gün içinde müdürlükten isteyen herkesin temin edebileceğini açıkladı.

 

“Taşçılar Köyü Muhtarı Yasin Demir: Kapalı olması gerekir ama bunlar kapalı değil. Oradan bir çok toz doğaya gidiyor”

Son olarak Taşçılar Köyü Muhtarı Yasin Demir ise toplantı bitmesinin ardından “Bu gibi toplantılarda sözlü sataşmalar tabi ki olacak. Kimisi ister, kimisi istemez. Rahatsızlıklar var. Bu rahatsızlıkların önlemi alınsın. Fabrikanın sahasında kılinger depoları var. Bunun normalde kapalı olması gerekir. Ama bunlar kapalı değil. Oradan bir çok toz doğaya gidiyor. Filtreler bazen arıza yapıyor. Bu arızalarda toz kaçabiliyor. Yolu yapmadılar. Yolu asfalt yapsalar bu toz ortadan kalkacak,. Bunlar olmadı. Çukurören Köyü’nde, Bayırköy’de patlatma yapıyorlar. Bu patlamanın şiddetiyle camlar bile kırılabiliyor. Bunlar belki kanunun verdiği dozdadır ama uygulaması doğru mudur bilenmiyorum. Ben Taşçılar Muhtarı olarak kılinger sahasının kapatılmasını istiyorum. Yola asfalt yapılmasını istiyorum.” ifadelerini kullandı. Köylüler Muhtar Demir’in bu konuşmalarına tepki göstererek sözlü sataşmalarda bulundular. Jandarmanın güvenlik tedbirleri arasında geçen toplantı olaysız sona erdi.

 

Yapılan ÇED Raporu toplantısına İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım, Bilecik merkez İl Genel Meclis Üyeleri H.Hüseyin Çelik, Hikmet Turhan ve Mehmet Yılmaz, Ziraat Odası Başkanı ve Çukurören köyü muhtarı Ahmet Sevinen, Taşçılar ve Çukurören’li köylüler, çevre köylerden gelen köylüler, Fabrika yetkilileri ile Resmi dairelerden gelen görevliler katıldılar.

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 17 Temmuz 2015, 00:00

    tarım alanı – Taşçılar Beyce köy arazileri buğday arpa veayçiçeçeği tarımı bakımından ilimizde eniyi verimi aln yerlerden birisidir. il tarım md sorulabilir çimento sektörünün vahşi bir sektör olduğunu görüyoruz bu ileve yapılmamalıdır illa yapılacaksa çukurören arazisindeki dümrekler vaya eğri kollar mevkilerine kaydırılmalıdır. bunun için çukurören taşçılar köyleri ile görüşülmelidir iş sahası ile insanlara ekmek veriliyor deniyorsa taşçılar ve çukurören de de sanırım insanlar yaşıyor. onların yaşam hakkı korunmalı diye düşünüyoruz.onoun için çed toplantısı yapılsa kimse gelmeyebilir muhtarlık gerekli izahatları yapsa yeter diye düşünüyoruz

    Cevapla
  2. ağlan kemaliye süvey kanalı sel çamur çevre katliam yolu – ağlan kemaliye yeni yol yapımı varki tam belgesellik, süveyş su kanalı gibi yazıklar olmuş onca devrilen kesilen asırlık meşe ağaçlarına bir köy yolu geçişi için 200 metre enlemesine yer açılması anlaşılır değil, 20 metreyi bulan derinlikler kazarak kilometrelerce yolu götürmek kimin aklına gelmiş, seller göçükler çamur kanalı su kanalına benzemiş yoldan çok hele birde yolun son bitirilmemiş kısmıysa tam bir bulmaca plansız hesapsız ölçümsüz yapsalar bu kadar yanlış olmaz kasıt var kasıt var bunda diyor insan. kim izin vermiş bu şekline? kim denetliyor bunu? bu ne çevre katliamı bu ne kaynak israfı sonuçta yapılmakta olan bu yol bir işe yaramaması büyük ihtimal ikide bir çamur su kanalı mağdurları göçükler seller gelsin çarçur kaynaklar tekrar yol düzenle düzelt düzenle düzelt olmadı şurdaki ormanıda katliyamlıyak… yazık çok yazık.

    Cevapla