• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

SERALARDAN GELEN KOMİSYON RAPORLARI MECLİSİ GERDİ

Gündemde ilk olarak görüşülen, aşırı kar yağışı nedeniyle köylerde bulunan seraların %80 – %95 arasında oluşan zayiatının Plan ve Bütçe Komisyonu, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu ile Araştırma ve Geliştirme Komisyonlarının incelemeleri sonrasındaki raporları meclisi gerdi.  

 

 Gelen raporlar kabul edildi

Gündemin ilk maddesinde Plan ve Bütçe Komisyonu, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu ile Araştırma ve Geliştirme Komisyon’larından gelen ilimiz genelinde aşırı kar yağışı nedeniyle köylerimizde bulunan seralarda %80 – %95 arasında oluşan zayiatın komisyon marifetiyle incelenmesi talebi hakkında raporlar görüşüldü. Bu önemli konu meclis üyeleri arasında tartışmalara neden oldu.

 

Konu hakkında Bozüyük Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi Oğuz Sertler’in raporları okumasından sonra söz alan Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Ak Parti Gölpazarı İl Genel Meclisi Üyesi Ali Şenel; konunun tarım olmasıyla tarımın bir alanı olan seranın hem aş hem iş olduğunu, burada büyük zararlar olduğunu belirterek  tedbirli olma babında seraların projelendirilmesi , vatandaşların seraları bundan sonra rastgele gece kondu yapar gibi yapmamasına dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek şunları aktardı:

 

Şenel: “Merdiven altı üretim şekline değil de kayıtlı üretim yapmasına da çok yarar var”

“Biz yapılan yanlışlara değindik raporumuzda. Bundan sonra yanlışlar yapılmaması için tedbirli olma babında seraların projelendirilmesi rastgele vatandaşımızın gece kondu yapar gibi yapmamasına dikkat etmesi artı yine diyorum çiftçilerimize de dedik merdiven altı üretim şekline değil de kayıtlı üretim yapmasına da çok yarar var her yönden artı afetler olabiliyor, oldu nitekim de. Özellikle kayıttan kaçma değil bu konudaki mevzuata uygun TARSİM kanununa uygun bir şekilde çalışıp biliyorsunuz TARSİM’de sigorta primlerinin yarısı %50 devlet destekli . Çiftçimize özellikle bu konunun anlatılması gerekiyor. Yine gördüğümüz hatalarda yaparken göze bile hoş gelmiyor bilhassa Çaltı tarafında, rastgele seralar kurulmuş, üst üste, birbirine bitişik. Uzmanların tavsiyesi en azından iki seranın arasına belli bir mesafenin verilmesi artı işçilik ve malzemeden kesinlikle geri durulmaması. En iyi işçilik en iyi malzeme ile yapıldığı an kayıpların az olacağı. İlave etmek istediğim sonuç olarak Özel İdaremiz, İl Genel Meclisimiz bu konuyu biliyor. Vatandaşımızın yararına şekilde en iyi, en kolay yoldan Ziraat bankasının bu konuda uzman olduğunu hepimiz biliyoruz. Buralara yönlendirilmesi gerekiyor. Çiftçimizin şu anda beklediği bu. Çalışılırken uzman kişilerce en azından danışman insanlarımız var oralarda. Onların fikirleri doğrultusunda yapılması lazım. Daha kötüsünden Allah korusun. İnşallah bir an önce bu çiftçilerimizin hem aşına hem işine yardımcı oluruz.”

 

Özütürk: “Hala daha afet kapsamına alınmadı”

Şenel’in bu açıklamalarından sonra MHP Söğüt İl Genel Meclis Üyesi Tevfik Özütürk Tarım İl Müdürlüğü’nün hemen çalışmalarına başladığını, bir hafta içerisinde tespitleri yapıp raporunu tuttuğunu ve Bakanlığa gönderdiğini ancak Bakanlığın bir ay zaman geçmesine rağmen raporunu hazırlayıp, Bakanlar Kurulu’na gönderip hala daha bakanlık kurulundan afet kapsamına alınmadığını ifade etti.  Özütürk  “Bakanlıkların bu tür afetler için yedek akçeleri bulunur, özel ödenekleri bulunur. Bu ödenekler bizim çiftçimize ödensin.” diyerek iktidara büyük görevler düştüğünü söyledi.

Özütürk’ün bu sözlerinden sonra İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım ise çalışmaların yapıldığını, gerekli talimatların verildiğini belirterek “zamanında her şeye müdahale edilir” dedi.

 

CHP Gölpazarı İl Genel Meclisi Üyesi Turgay Yılmaz ise komisyonların afet yerine gittiklerini, raporlarını hazırladıklarını belirterek sadece Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Üyelerine teşekkür etti.

 

Yılmaz: “Sadece yeni yapılacaklara tavsiyede bulunmuşlar”

“Gerçekten komisyon olarak hasar tespit yapma çalışmaları için gitmiş bu arkadaşlarımız ve burada çiftçimize ne gibi destek verileceğini açıklamışlar, nerelere müracaat yapıldığını, nerelerden yardım istendiğini, afet bölümüne alınması için acilen konu olarak bunları anlatmışlar, teşekkür ediyorum. Diğer iki komisyon sadece AR-GE ve Tarım ve Hayvancılık Komisyonu da yeni yapılacak seralar için arkadaşlara tavsiye niteliğinde yüksek ve sağlam zeminleri oturtularak yapılması diye bir tavsiyede bulunmuşlar. Bizim komisyonlarımızın amacı yeni yapılacak seralara değil hasar gören afet bölgesindeki insanlara ne kadar kısa zamanda nasıl tutulacağı. Burada şu şu şu yasalar yürürlükte, çiftçi kayıt sistemine girilmediğinden dolayı, şundan bundan belirli bahaneler yapılmış. Bizim amacımız bahaneler üretmek değil, bizim amacımız eğer komisyonsa burada komisyon yerinde bu arkadaşların ne kadar kısa sürede ne kadar zamanda ve ne kadar miktarda yardım yapılacağıydı. Bu arkadaşlar bunları unutmuşlar, sadece yeni yapılacaklara tavsiyede bulunmuşlar.

 

“Tarım İl Müdürlüğü niye bunları kayıt altında almamış?”

Bir de çiftçi kayıt sistemi diye bir şey söyleniyor. Çiftçi kayıt sistemine eğer bu arkadaşlar girmediyse bu Tarım İl Müdürlüğünün ayıbıdır.  Tarım İl Müdürlüğü bunlar şemsiyeli bir seyyar satıcı değil, bunların hepsinin seraları bugün açılıp yarın kapanacak, Tarım İl Müdürlüğü geldiği zaman kapatacak pozisyonda değil bunlar. Dolayısıyla Tarım İl Müdürlüğü buralarda kayıtlara alınıyor, afet olduğu zaman siz bizim kaydımız içerisinde değilsiniz anlamına geliyor bu. Bu üzüntü verici konular. Bu arkadaşların seraları olduğu yerde duruyor. Tarım İl Müdürlüğü niye bunları kayıt altında almamış? Bu arkadaşlara acilen parasal destek verilmesi, afet fonundan para çıkarılması önemlidir.” dedi.

 

Çelik: “Biz yerel meclis olduğumuza göre kendi konumuza eğilelim”

Yılmaz’dan sonra söz alan Ak Parti Merkez İl Genel Meclis Üyesi H. Hüseyin Çelik ise “Burası yerel parlamento. Tabi ki yöremizde ki konuların en güzel şekilde burada olan bir afetten sonraki durumunu tartışıyoruz. Gayet de güzel. Burada bizim yetkili olmadığımız, Türkiye’nin genel politikası ile ilgili konuları tartışmanın, onlarla zaman geçirmenin hiç de bir anlamı yok. Biz yerel meclis olduğumuza göre kendi konumuza eğilelim. Bu afetten sonra hemen yapılacak şeyler var ki zaten onlar tespit edilmiş, gerek komisyonumuzca bizim, gerek ilin tarımla ilgili birimleri, vilayetimizde siyasi çevreler bütün, siyasi partilerde o yöreye gittiler, durumu gördüler acilen yapılması gerekenler yazıldı, çizildi, ilgili bakanlıklara gönderildi. Önümüzdeki günlerde hemşehrilerimizle, çiftçilerimizle görüşlerimizde insanlarımızı biraz ileriye yönelik neler yapabiliriz diye konuşmamız, kendilerine yardımcı olmamız lazım.” ifadeleri kullandı.

 

Turhan: “Defolu su boruları kullanıldı”

CHP Merkez İl Genel Meclisi Üyesi Hikmet Turhan ise standartlara uygun malzeme kullanılması gerektiğini ve böyle bir şeyle karşılaşılırsa tekrar ah vah demeye gerek olmaz diye düşündüğünü belirterek seralar yapılırken defolu su boruları kullanıldığını söyledi.

 

Şenel: “söz alan arkadaşlar bana göre sapla samanı karıştırdı”

Daha sonra tekrar söz alan Ak Parti Gölpazarı İl Genel Meclisi Üyesi Ali Şenel “söz alan arkadaşlar bana göre sapla samanı karıştırdı” diyerek şöyle devam etti:

 “Bu konuyla ilgili meclisimizde üç komisyon görevlendirildi. Buradaki komisyonu  savunma babında demiyorum. Niye üç tane komisyon görevlendirildi. Bir tanesi işin teknik boyutuna, tarımsal boyutuna denildi, bir tanesi parasal, finans açısından ilgilensin, meclis bilgilendirilsin denildi, Plan Bütçe’ye havale edildi. Plan Bütçe Komisyonu raporu da doğrudur, bu konuya değinilmiş. Tarım Komisyonu raporunda diyor ki böyle böyle bir hata var. Bu hatalara düşülmemesi için şu noktalara değinilmek gerekir diyor. Bunda ben bir hata görmüyorum” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

Zeki Uyanık: “Bundan sonra top Ankara’da”

Meclisin gerilmesinden sonra söz alan MHP Bozüyük İl Genel Meclisi Üyesi Zeki Uyanık da meclis üyelerince ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini bundan sonra Ankara’nın elinden gelen gayreti göstereceğini belirterek şunları aktardı:

“Bir afet yaşadık. Bu afetin yaşanması noktasında meclis olarak komisyonlarımıza görev verdik. Herkes görevini yerine getirdi mi? Bilecik İl Özel İdaresi bünyesinde bulunan İl Genel Meclisinin de belli bir görevleri var. Afet kapsamı içerisinde bazı komisyon raporlarında yazıldığı gibi Ak Parti İl Başkanıdır, milletvekillerimizdir, Sayın Bahattin Şeker’de yörede incelemeler yaptı. Biz İl Genel Meclisi üyeleriyiz. Üzerimize düşeni ve uzanabildiğimiz yerlere kadar hepimiz elimizden gelen gayreti gösterdik ama arkadaşımızın biri ulusal siyaset üzerinden öbürü ona cevap verirken başka bir şey üzerinden verdiğinde biz meclisimizin genel kuralları içerisinde üzerimize düşen görevleri veya sorumluluğumuzda olanların dışına taşıyoruz. Biz İl Genel Meclisi olarak arkadaşlarımla beraber üzerimize düşen görevi hepimiz yaptık. Bundan sonra top Ankara’da. Afet kapsamına alınması kapsamında Ankara elinden gelen gayreti gösterecek. Gösterir göstermez bu ayrı bir şey. Haziran’da seçimler var. Vatandaş sandıkta gerekeni yapar.  Mevlana’ya sormuşlar.  İlim biliyorsun, kitap yazıyorsun, şunu yapıyorsun, bunu yapıyorsun. En iyi neyi bilirsin demişler. Mevlana düşünmeden cevap vermiş. Haddimi bilirim demiş”

 

Yılmaz: “Sapla samanı ayıracak kadar da aklımız yerinde”

Uyanık’tan sonra konuşan CHP Gölpazarı İl Genel Meclisi Üyesi Turgay Yılmaz ise hiçbir toplumu, hiçbir bir kesimi suçlamadıklarını ama buradaki komisyonların görevinin yeni yapılacak çalışmalara tavsiye niteliği olmadığını belirterek şöyle devam etti:

“ Komisyon afet pozisyonunda bir hasar olmuşsa komisyonlar o afetin zararlarını en az zarar şekline nasıl düşürülebilir, ne gibi imkanlara yaratılarak onların ellerinden tutulur, budur. Benim söylemek istediğim diğer arkadaşları rencide etmek anlamında değil. Burada sadece çiftçilerimize yarayışlı raporu hazırlayan Plan Bütçe Komisyonudur dedim. Sapla samanı ayıracak kadar da aklımız yerinde. Burada çiftçiye acilen kim yardım edebilir, hangi konularda yardım edebilir. Bir komisyonun raporu çiftçinin her türlü sorunlarını dile getirir. Ben bunu anlatmak istedim.”

Meclis üyelerini geren bu konuşmalardan sonra gündem maddesinin raporları oylamaya sunularak oy birliği ile kabul edildi.

 

Komisyon raporu kabul edildi

Birleşimin bir diğer maddesinde Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu’nun “Kış şartlarından dolayı milli eğitime bağlı okul binaları, spor salonları ve pansiyonlarda meydana gelen hasarların komisyon marifetiyle incelenmesi talebi hakkında gelen rapor görüşüldü.  

Komisyon raporunu okuduktan sonra raporda bir şerh olduğunu belirten Komisyon Başkanı Oğuz Sertler; MHP Söğüt İl Genel Meclisi Üyesi Tevfik Özütürk’ün şerhinin olduğunu ifade etti.

 

Sertler’in bu açıklamasından sonra söz alan Özütürk ise “Eğitim Komisyonu şahsıma haber vermeden çalışmalar yapmış, bunun burada bir daha olmaması temennisinde bulunuyorum. Böyle bir şey olması gerçekten yanlış. İnşallah hiçbir komisyon başkanı arkadaşımız böyle bir şey yapmaz.” diyerek tepkisini belirtti.

Daha sonra oylanan rapor oy birliğiyle kabul edildi.

 

“Bir dahaki ay çalışmalarını yapacaklar”

Şubat ayının ve birleşimin son gündem maddesinde Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’ndan “Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin ilimiz Söğüt ilçesi Dudaş köyü sınırları içerisinde bulunan İR. 83624 maden ruhsat numaralı sahada IV. grup maden (altın) ocağı açıp işletmek üzere işyeri açma ve çalışma ruhsatı talebi hakkında komisyondan gelen rapor görüşüldü.

Raporda mevsim itibariyle arazinin kar ve çamurla kaplı olmasından dolayı bölgeye gidilmiş olmasına rağmen, yerinde inceleme imkanı bulunmadığından komisyonun gerekli çalışmaları yapamadığı belirtildi.

Komisyon raporu meclis üyelerince oylanarak komisyonun bir dahaki ay çalışmalarını yapmasına oy birliği ile karar verdi. 

Toplantı 2 Mart Pazartesi günü saat 10.30’da görüşülmek üzere sona erdi.

CANER ALKAN


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir