Sınav Dershanesi Sınav Lisesi oluyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershanelerin özel okula dönüşüm programı kapsamında 1 Eylül 2015 tarihinde dershanelerin kapısına kilit vurulacak. Yaklaşık bir yıl süre daha çalışma hakkı bulunan dershanelerden bazıları dönüşüme girdi. Dönüşüm kararı alan dershanelerden biri de Bilecik Sınav Dershanesi oldu. Bilecik Sınav Dershanesi önümüzdeki yıldan itibaren "Bilecik Sınav Lisesi" adında  4 yıllık eğitim veren bir Temel Lise formatıyla eğitim vermeye devam edecek."ifadelerinde bulundu.

"Bilecik'teki lise açığını kapatmak istiyoruz"

Lise olma kararını nasıl verdiklerini anlatan Kol, " Dönüşme kararı aldıktan sonra  Bilecik'in okul ihtiyacı konusunda bir değerlendirmede bulunduk. Bilecik'i inceledik, değerlendirdik. Bu konuda ne yapılabilir dedik. İlde bir tane ortaöğretim düzeyinde özel okulumuz var. Ama biliyorsunuz Bilecik'in ekonomik durumu da belli. İnsanların bir çoğu  öğrencisini lise düzeyine kadar getiriyor.Dershanemize gelen öğrenciler de genelde üniversite sınavlarına yaklaşan 10, 11 ve 12. sınıflar oluyor. Biz buradan yola çıkarak lise olmaya karar verdik. Bir de  madem ki özel okul oluyoruz, Fen Lisesiyle yarışmayı değil, daha iyi olmayı hedefliyoruz. Bugün Fen Lisesi'nden de öğrenci geliyor bize. Okullaşmamızla birlikte öğrencileri 9. sınıftan itibaren yetiştirmeye başlayacağız. Vereceğimiz kaliteli eğitimle, Fen Lisesi'nden çok daha başarılı,  Türkiye'de iyi üniversitelere yerleştiren bir okul olma hedefiyle liseye karar verdik. 

"Fiyatlar 6 ile 7 bin TL  arasında değişebilir"

Dönüşen dershanelerin en merak edilen yanlarından biri de belirlenecek fiyatlar konusunda. Bugün Bilecik'teki özel okulların fiyatlarının 6-7 bin TL arasında olduğunu öne süren Kol, Bilecik dışında ise bu rakamın 20 bin TL'ye kadar çıktığını belirtti. Bilecik'in gelir düzeyinde bir fiyat aralığı belirlediklerini dile getiren Kol, fiyatların yaklaşık 6 ile 7 bin TL arasında değişebileceğini ifade etti. Ayrıca fiyatlarla ilgili devlet tarafından da  velilere teşvik amaçlı bir kolaylık sağlanacağını belirten Kol, "Devletin, bu konuda  velilere 3 bin TL şeklinde bir teşviki var. Tabi bu rakam herkese çıkacak diye bir şey yok. Bilecik'e verilmiş belli bir sayı var. Geçmişte  bu sayı  259'du,şimdi ise  bu sayının 300 ile 500 arasında olması bekleniyor. Destekten faydalanmak isteyen veliler okullara gelerek kaydını yaptırdıktan sonra başvuru yapabiliyor. Daha sonrasında ise ailenin maddi durumu gibi bazı incelemeler yapılıyor. Bu teşvik Bilecik'te birçok insana çıkabilir. Çünkü gelir düzeyi çok fazla üst düzeyde olan bir yer değil. Teşvik çıkan kişilere devlet 3 bin TL verecek. Biz bu sene dershane fiyatlarını 3 bin 500 den başlattık. Biz de bu rakamın teşvik artı dershane ücreti yani 6-7 bin TL arasında bir rakam olacağını düşünüyoruz. Fiyatları çok fazla yüksek tutmuyoruz" dedi.

"Kontenjanı bakanlık belirleyecek"

Dershaneyi okul sistemine getirmek için ayrı bir düzenlemeye gideceklerini belirten Kol, Milli Eğitim Bakanlığının standartlar yönergesine uyarak çağın gerektirdiği eğitim şartlarını uygulayacaklarını ifade etti. Okul kontenjanının da bakanlıktan gönderilecek müfettişler tarafından, belirli ölçümler sonucunda verileceğini aktaran Kol, şu anda bir kontenjan sayısı veremeyeceklerini dile getirdi.

"Onay gelmesiyle birlikte kayıtlara başlayacağız"

Milli Eğitim Bakanlığından onay gelmeden kendilerinin de öğrenci kabulü yapamayacaklarını belirten Kol, "

Biz  Sınav Genel Merkezi ile Franchising anlaşmasını yaptığımız için konuşuyorum. Şimdi sokağa çıkıp da biz özel okul olduk öğrenci kaydettiririz diyemem. Çünkü tam olarak bakanlıktan onay gelmeden biz bunu yapamayız ama her şeyimiz hazır bir şekilde şu an. Bunların devamında dershanedeki derslerimizi de aksatmadan farklı düzenlemeleri yapacağız. Okulumuza laboratuar yapmayı düşünüyoruz. Diğer ihtiyaçların da yavaş yavaş tanzimine başlayacağız. Müracaat sonunda da Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelecek kişiler bizi inceleyecek. Öğrenci tespiti metrekareye göre hesaplanıyor. Bugün dershanemiz en az bir oturum için 300'ün üzerinde bir talebe çok rahat cevap verebilecek durumda."dedi.

"Okul+dershane sistemiyle daha çok başarı sağlayacağız"

Bilecik Sınav Lisesi'nde de devlet okullarında olduğu gibi sınavlar olacağını aktaran Kol, sınavların sonucunda öğrencinin kendisini Türkiye çapında değerlendirme imkanı da bulacağını ifade etti. Hedeflerinin öğrencileri özellikle üniversiteye yönelik olarak hazırlamak olduğunun altını çizen Kol, "6 gün eğitim yapacağız, 54 saat dersimiz olacak. Normal okullarda öğrenciler derslerinden sonra dershaneye geliyordu. Burada öyle bir ikililik yaşanmayacak. Dershane mantığıyla birebir ve etütler devam edecek. Bu sistem şu ana kadar Ankara'da genel merkezin kolejinde yapılan bir sistem. Denenmiş olan bir sistem okul+dershane. Ankara'daki Sınav Koleji'ne giden hiç bir öğrenci dershaneye gitmedi. İhtiyaç duymadı.

Sadece 12. sınıflarla denenmiş olan bir sistemde çok büyük başarılar edildi. Biz de normal 40 saat eğitim müfredatı vereceğiz ama 10 ile 15 saat daha fazla da YGS, LYS dersleri  vereceğiz. Biz de bu sistemi burada uygulamaya çalışacağız."dedi.

Yasal olmayan hiçbir kuruluşa  öğrencinizi emanet etmeyin"

Bileciklileri özellikle danışmanlık gibi yasal olmayan kuruluşlar konusunda uyaran Kol, "Bazı kuruluşlar bir şeyleri yapamayacaklarını anlamaya başlayınca fiyatları çok geriye çekmeye başladı. Yanılıp da yarın ayrılamama durumu olduğu zaman çok sıkıntı olabilir. Danışman adı altında yetiştireceğiz falan denilebilir. Danışmanlık da yasal değil. Bu anlamda da Bilecik halkını uyarmak gerekir diye düşünüyorum."ifadelerinde bulundu. Kol,  velilerin gerekli araştırmaları yapmadan öğrencileri bazı kurumlara emanet etmesinin çok yanlış bir davranış  olduğunu vurgulayarak " Böyle durumlarda veliler hem paralarını kaptırıyor, hem de öğrenciler açıkta kalıyor."dedi.

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir