SMMMO 22. GENEL KURULUNU YAPTI

featured

Bilecik Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) 22. Genel Kurulunu geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi.

Yapılan genel kurula tek listeyle girilirken, kongre sonucunda odanın mevcut başkanı  Süleyman Kıral’ın devam etmesine karar verildi. Kongrenin ardından ise yönetim şu isimlerden oluştu:

S2

YÖNETİM KURULU

ASİL ÜYE: Süleyman Kıral, Levent Meriç, Hasan Cinit, Mustafa Öztürk, İbrahim Karagöz

YEDEK ÜYE:Müjdat Şensoy, Ahmet Can, Ziyaettin Özyavuz, M. Necmettin Küçüksolak, Recep Girgin

DİSİPLİN KURULU

ASİL ÜYE: Kazım Çelik, Müjdat Er, Emin Yücel, Abdullah Makinacı, Ahmet Poyraz

Yedek Üye: Erkan Erol, Ali Dedeoğlu, Emine Duman, Sefa Karagöz, Eylem Özdemir

Denetleme Kurulu

Asil Üye: Ertuğrul Açıkgöz, Fahri Durap, Yıldız Y. Havadar

Yedek Üye: Metin Eroğlu, Murat Çoban, Servet Taş,

Üst Birlik Delege

Asil Üye: Süleyman Kıral, Hseyin Şensoy, Ünal Çora, Necmettin Şahan, Yıldırım Çelik

Yedek Üye: Murat İlhan, Adnan Öztürk, Muharrem Ünsal, Meryem Gezer, Kemal Kara

Kongrede konuşan Başkan Kıral, bugüne kadar mesleği için çaba göstermiş bütün meslektaşlarına teşekkür etti ve yapılan faaliyetlerden bahsetti. Oda üyelerinin farklı siyasi görüşleri olsa da siyaseti mesleklerine karıştırmadıklarını vurgulayan Kıral, “Biz işimizi yaptık. Siyaseti siyasetçilere bıraktık” dedi.

SMMO2

Kıral  şöyle konuştu:

Bu güne kadar, oda başkanlığı yapmış, kurullarda görev almış, mesleğimiz için mücadele etmiş, ve bu uğurda emeği geçen tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyor, sağlıklı uzun bir yaşam diliyorum.  Vefat eden meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet geride kalanlarına da sabırlar diliyorum.

Yasamız gereği genel kurullarımız üç yılda bir yapılmakta olup, seçimlerde  iki dönem kuralı ve nısbi temsil sistemi uygulanmaktadır. Yönetim kurulu başkanı iki dönem üst üste seçilmiş ise iki dönem bitmeden yeniden aday olamaz hükmü yer almaktadır. Sizler şahsımı odamız başkanlığına tekrar layık görüp seçerseniz, bu dönem bizim için de son dönem olacaktır.

Değerli arkadaşlar, bu güne kadarki çalışmalarımızda hiç bir zaman ben olmadık, daima biz olduk. Her işlem ve konuyu kurullarımızda konuşup, tartışıp, her kararımızı da oy birliği ile aldık. Çalışmalarımız sırasında işbirliği içinde her konuda yardımcı olan, yönetim kurulumuzda görev alan arkadaşlarıma huzurlarınızda  ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Hepinizin bildiği gibi yönetim kurulu olarak göreve geldiğimiz günden bugüne kadar her ilçemize gittik.

Bir çok yönetim kurulu toplantılarımızı, ve yıl sonu işlemleri toplantılarımızı, ilçelerimizde  yaptık. Bunu yaparken de keyif aldık. Bizler üyelerimizle her zaman bir arada olmak, her türlü dert ve sıkıntılarımızı karşılıklı konuşmak, problemleri birlikte çözmek için buradayız.

Bu görüş ve düşüncemiz hep vardı ve aynen devam etmektedir. Talep olduğunda, koşullar el verdiğinde, imkanlar oluştuğunda, destek verildiğinde, bundan sonra da aynı şekilde her ilçede toplanmayı, meslektaşlarımıza destek vermeyi, her zaman hep birlikteliğimizi gösterip varlığımızı hissettirmeyi düşünüyor ve bunu da gelenek haline getirmek istiyoruz.

Değerli arkadaşlar, yönetim kurulu olarak görevdeki ilk sınavımızı 2014 yılı mart ayının ilk haftasında Anadolu Odaları Platform toplantısını  Bilecik  odamızda yaparak verdik. Eskişehir, Ankara, Çankırı, Konya, Aksaray, Yozgat, Kırıkkale, Kırşehir, Erzurum, Niğde, Sivas, Karaman, Kayseri, Nevşehir’den oluşan  15 odanın, oda başkan ve kurullarının katılımı ile gerçekleşen platform toplantısından alnımızın akıyla çıktık ve katılım sağlayan odalarımızın teşekkür ve takdirlerini gördük. 3 aylık dönemler halinde her dönem değişik ilde yapılan bu platformlara odamızı temsilen bizler de katıldık. Hem ilimizin hem odamızın sesini oralarda duyurduk.

Valiliğimizin yaptığı davetlere, resmi ve dini bayramlara hep katıldık ve odamızı her fırsatta temsil ettik.

Doğaldır ki her şahsın siyasi görüşü vardır, olmalıdır da,  odamız üyelerinin ve kurul üyelerimizin de siyasi görüşleri vardır, ancak biz  bu güne kadar odamıza siyaset sokmadık. Siyasi tartışmalara girmedik, siyasi söylemler yapmadık, her yıl  1 Mart’ta Muhasebeciler Haftasında basın bildirisi okuduk, çeşitli defalar basın açıklamasında ve yerel basında yazılar yazdık, mesleğimizle ilgili taleplerimizi, yanlışları, olması gerekenleri hep haykırdık,  ancak yine de odamızı siyasete bulaştırmadık. Her görüş ve düşünceden olan meslektaşlarımız ile sadece mesleğimiz yararına olacakları tartıştık. Siyaseti de siyasilere bıraktık.”

Kıral ayrıca meslek içerisinde yaşanan sorunlara da değinerek  taleplerini şu şekilde dile getirdi:

“Dördüncü dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılmalıdır.

1 ve 2 No’lu KDV beyannameleri ile muhtasar beyannameler birleştirilmelidir.

BA-BS formları geçici vergi dönemlerine göre düzenlenerek verilmelidir.

BA-BS formları başta olmak üzere düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir.

BA bildirim formlarının sisteme yüklenmesi sırasında özellikle sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği raporla tespit edilen vergi mükellefleri konusunda meslek mensuplarını uyarıcı bir sistem kurulmalıdır. Böylece ilgili mükelleflere ait faturaların henüz vergi kaybına yol açmadan kayda alınması engellenmiş olacaktır.

e-beyanname şifresi yalnızca meslek mensuplarına verilmelidir.

Uzlaşma komisyonlarında odalarımızın görevlendireceği meslek mensubu bulundurulmalıdır.

Damga vergisi çağdaş bir vergi olmaktan uzaklaşmış olup, meslek mensuplarının sözleşme yaparak çalışmalarını teşvik etmek amacıyla mesleki hizmet sözleşmeleri damga vergisinden istisna edilmelidir.

Serbest meslek faaliyetlerinde kdv %18’den %8’e indirilmelidir.

Mesleki faaliyette KDV’yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır.

Serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir.

Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır.

Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmelidir.

Serbest meslek giderleri genişletilerek yeniden düzenlenmelidir.

Meslek mensupları sözleşme imzaladığı mükelleflerinin kanuni defter bilgilerini her yıl Noterler Birliği’nin sistemine girdiğinden ayrıca bu bilgilerin bir kez daha “internet vergi dairesi” sistemine girilmesi ciddi bir iş gücü kaybına neden olmaktadır. Bu bilgilerin Türkiye Noterler Birliği’nin sisteminden alınması gerekmektedir.

Kurumlar arası işbirliğine gidilerek devlet kurumları tarafından mükerrer bilgiler istenmemeli, TÜİK, SGK, Ticaret Sicili ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve diğer kurumlar ile GİB arasında işbirliği etkin olarak sağlanmalıdır. Bilgiye ihtiyaç varsa meslek mensubunun zamanının etkin ve verimli kullanılması teminen verilenlerin tek bir merkezde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır.

Meslek mensuplarımız 4/b kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar. 4/b kapsamındaki sigortalılar için en önemli dezavantajlardan birisi emeklilik için 9000 gün prim gün sayısının istenmesidir. Halbuki bu süre 4/a kapsamında sigortalı sayılanlar için 7200 gündür. Sosyal güvenlikte eşitlik ve tek çatı ilkesi doğrultusunda bu ayrımın kaldırılması gerekmektedir.

Ayrıca 4/b kapsamında olan sigortalılar için de aylık 100 TL prim indirimi düzenlemesi yapılmalıdır.

Sorunlarımızın çözümü için:

Hükümetin ve ilgili kurum-kuruluşların haklı taleplerimize cevap vermesini bekliyoruz.

Milletvekillerimizin sesimizi duymasını, TBMM’nin beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi değerlendirmesini istiyoruz.

Değerli arkadaşlar, bu gün gündem gereği faaliyet ve hesap raporlarımız okunup sizlerin ibrasına sunulacaktır. Raporlarımız her yıl ocak ayı sonuna kadar hazırlanıp odamızın internet sitesine konulmakta ve şeffaf olarak yayımlanmaktadır. Sitemize zaman zaman girip görmüş ve incelemişsinizdir.

Sizler adına odamızı yönetirken, her türlü israftan uzak durup, harcamalarımızı tasarruf ilkeleri doğrultusunda titizlikle yaptık, bunu özellikte belirmek istiyorum. Aşkla şevkle ve severek odamızın şanına yakışır şekilde temsil etme gayretinde olduk.

Bu gün yönetimimizin son günü yarın yapılacak seçim ile yeniden kurullar oluşacak ve seçilenler yine odamızı en iyi temsil etme gayreti içinde olacaklardır.

Yarın yapılacak seçimlerde yönetim kuruluna 5 asil 5 yedek, disiplin kuruluna 5 asil 5 yedek, denetim kuruluna 3 asil 3 yedek, üst birlik delegesi 5 asil 5 yedek toplam 35 meslektaşımız seçilecek, oda üye sayımız çalışan listesine kayıtlı 75, çalışmayan listemize kayıtlı 70 toplam 145 kayıtlı üyemiz bulunmaktadır. Bu kurullarda görev alacak meslektaşlarımızın mali müşavir olarak faaliyette olmaları gerekmektedir. Dolayısıyla toplam üye sayımızın ¼ ü bu kurullara yazılmaktadır.

Ayrıca genel kuruldan sonra oluşacak etik kurul ve haksız rekabet kurularına 5 asil 5 yedek toplam 20 üye daha görevlendirilecektir.  Bu dönem ayrıca danışma meclisi, sosyal etkinlik kurulu, mevzuat komisyonu ve hatta TESMER gibi kurul ve komisyonları da oluşturmayı bu kurullara da 5 asil 5 yedek den toplam 40 üye yazıldığında 35+20+40=95 üyemiz tüm kurullarda asil ve yedek olarak  görev almış olacaktır.

Odamıza kayıtlı üyelerimizden yaklaşık 30 adedi il dışında olduğu bir kısmının da fiilen bu iş yapmadığı göz önüne alınırsa  neredeyse faal olan  üyelerimizin tamamına yakını asil ve yedek üyeliklerde görev almış olacaktır. Bu kurullarımızı oluşturmayı planladığımız isimleri belirlerken bayanlar için pozitif ayrımcılık yaparak hemen hemen bayan üyelerimizin tamamına yakını listelerde yer alacaktır. Bu konuyu da sizlere açıklamak istedim.

Değerli arkadaşlar; katılımınız ile bizleri mutlu ettiniz, hepinize ayrı, ayrı teşekkür ediyorum. Bu gün yapılan 22. genel kurulumuzun, yarın yapılacak seçimimizin mesleğimize, meslektaşlarımıza, odamıza, ilimize, ülkemize hayırlar getirmesini diliyor, sizleri şahsım ve kurul üyelerim adına saygı,sevgi ve hürmet ile selamlıyorum. Bu güne kadar verdiğiniz ve vereceğiniz destekleriniz için de ayrıca teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız, sağ olun, var olun.

Son bir not: Perşembe ve Cuma günü TÜRMOB genel başkanımız sayın nail sanlı ve TÜRMOB genel saymanımız sayın ülkü sönmez telefon ile aradılar. Yoğun programları nedeniyle çok istedikleri halde genel kurulumuza katılamayacaklarını  ancak gönüllerinin bizimle birlikte olduğunu belirtip, özellikle genel kurula katılan meslektaşlarımıza selamlarını iletmemi istediler, genel kurulumuzun hayırlı olması temennisinde bulundular. genel kurul ve sizler adına kendilerine teşekkürlerimizi ilettim.”

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir