• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

Stajını yaptığı köye vefa borcunu böyle ödedi

18 Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü öğretim görevlisi Ergün Arda (46) , AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite öğretim gördüğü sırada 20 yıl önce Bilecik'in Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık köyünde toprak üzerine staj yaptığını anlattı. 

Arda, staj yaptığı sırada çömlek ustası Selim Çolak ile tanıştığını dile getirerek, diğer ustalarla da görüşerek öğrencilerinin dahil olduğu projeyle büyük bir küp yapma hayalini Kınık köyünde gerçekleştirmeye karar verdiklerini aktardı. Geçen yıl temmuz ayında başladıkları çalışmayı bir yılda tamamladıklarını bildiren Arda, şöyle konuştu:

"Yapmak istediğimiz küpün boyutları hakkında net bir şey planlamamıştık. 'Büyük olsun',  'üç tane yapalım', 'üç metre boyunda olsun' diye düşündük ve bunu hayal ettik, planladık. Özel bir reçete hazırladık. Köyde kullanılan 'helezon' diye bilinen çamuru fitil haline getirerek, havasını alıp çıkartan makinelerden geçirip üst üste yuvarlak çemberler oluşturarak ve fitilleri birbirine geçirerek küpü inşa etmeye başladık. Ben, üniversite öğrencisi ve ustalarla çalışmaya başladık. Hayalimizi gerçekleştirdik. Tamamen köyün kendi imkanlarıyla geleneksel bir yöntemle ve geleneksel pişirim tekniğiyle küpü pişirip köy meydanına koymak istiyoruz."

"Türkiye'nin en büyük tek parça küpü, Bilecik Pazaryeri Kınık köyündedir diyerek köyün reklamının yapılmasını arzu ediyorum" ifadesini kullanan Arda, "Çömlekçilik zanaatının ölmemesini istiyorum" dedi. 

 

“Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurmayı düşünüyoruz”

 

Arda, yekpare küpü yaparken rekor için kimseyi davet etmediklerini ve mütevazi davrandıklarını belirterek, ustaların, Türkiye'nin en büyük yekpare küpü olduğunu ifade etti.

Çanakkale'de seramikten at başlı testinin bulunduğunu ancak sonradan eklendiğine dikkati çeken Arda, Avanos'da da böyle bir küpün olduğunu, ona da ekleme yapıldığını vurguladı. 

Yaptıkları küpün, Türkiye'nin tek yekpare küpü olduğunu belirten Arda, şöyle devam etti:

"Böyle bir çalışmanın ortaya çıkacağını bilseydik, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için buraya bir denetçi de çağırırdık. Böylece uluslararası ve dünya çapında da Kınık köyünü tanıtmış olurduk ama bundan vazgeçmiş değiliz. Burada çok şey öğrendik… Yaparken ve uygularken. Bildiğiniz gibi teori uygulamadan sonra gelir. Biz uygulayarak buradaki problemlerimizi tamamen çözmüş, kavramış, öğrenmiş olduk. Yaparken öğrendik bir anlamda. Önümüzdeki süreçte rekorlar kitabına girmesi için başvuru da bulunmayı düşünüyoruz. 3,5 veya 4 metre hedefleyerek Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi amaçlıyoruz. Yeni baştan bir adet yapacağız. Bunun için başvuruda bulunamayız. Onun için geç kaldık. Denetçi olması lazımdı burada. Yeni bir küp yapıp rekorlar kitabına girmek için denetçi davet etmemiz gerekiyor. Yani projeyi sunmamız gerekiyor. Denetçinin gözetiminde imal edip, pişirip, çatlamadan, kırmadan sağlam yekpare olarak teslim ettiğimizde o zaman rekor kırmış olacağız. Evet şu an bizim böyle bir iddiamız var. Bu Türkiye'nin en büyük yekpare küpü. Bu küp de Bilecik'in Pazaryeri ilçesinin Kınık köyünde."

 

“Vefa borcumu ödüyorum”

 

Arda, 20 yıl önce staj yaptığı Kınık köyünü zaman zaman ziyaret ettiğini anlatarak, "Bu küpü yaparak bir çeşit vefa borcumu ödemiş olduğumu hissediyorum. Kınık çömlekçiliğinin Türkiye'de ve dünyada devam etmesi için bir abidevi çalışma yaptık. Fakat farkında olmadan da Türkiye'nin en büyük yekpare küpünü yapmışız. Açıkçası böyle bir çalışmayı akademisyen olarak gerçekleştiriyor olmak, buradaki ustalarla çalışıyor olmak, benim için çok keyifli. Küçük de olsa bir katkı sağlayabiliyorsam ne mutlu bana" diye konuştu.

 

“İki ton çamur kullanıldı”

 

Çömlek ustası  Selim Çolak da küpü yapım projesi ve yapılışı hakkında bilgi vererek, yaptıkları işin Türkiye'de yekpare küp olarak ortaya çıktığını söyledi.

Avrupa'da şu anda bilindiği kadarıyla tek parça bir küpün olmadığını ifade eden Çolak, "Ağırlığı yaklaşık 1,5 ton civarında. İki tona yakın çamur ve iki tona yakın odun kullanarak 3,5 metre uzunluğunda ve 175 santimetre çapında yekpare küpü yaptık. Yaparken heybetli bir küpün meydana çıkacağını bilmediğimiz için hocamız ve arkadaşlarımız işin farkında değildik ama sonra dedik ki gelecekte daha büyüğünü yapalım, Guinness Rekorlar Kitabı'na girme projesini hazırlayalım. Bunun için de biraz sıkıntılarımız var. Herhalde bize de destek veren biri çıkar" dedi. AA


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir