“TARIMA AYRILAN BU PAYIN ÇOK DÜŞÜK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Yıldız: “İhtiyaçlar sınırsız ama karşılayabilme imkanlarının sınırlı olduğunun farkındayım. Ben buraya Hakkari’den gelmiştim. Hakkari’de 3.3 Trilyon gibi eski rakamlarla Özel İdare’den pay alarak bazı projeler yapmıştık, güzel projeler yapmıştık. Burada bu imkanı sağlamanızın imkansız olduğunu biliyorum, onun bilincindeyim ama tarıma ayrılan bu payın da çok düşük olduğunu düşünüyorum. Çünkü il olarak bir tarım iliyiz ve tarıma verilen her türlü  destek hepimizi ilgilendiriyor.” dedi.

 

25 Kasım Çarşamba günü yapılan 18. birleşimde İl Özel İdaresi 2016 Mali Yılı taslak bütçesinde teklif edilen Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen rapor görüşüldü.

Gündem maddesi hakkında Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Ertuğrul Torun Meclis Üyelerine bilgi verdi. Torun Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğünün 2016 yılı bütçe ödeneğinin 1.368.500,00 TL olarak komisyonca uygun görüldüğünü belirtti. Torun, Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü bütçesi altında bulunan 750 bin TL'lik ödeneğin de Tarımsal Hizmetler de kullanılmak üzere ayrıldığını söyledi.

 

Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız ise söz alarak tarıma ayrılan bu payın çok düşük olduğunu belirtti. İl olarak bir tarım ili olduğumuzu ve tarıma verilen her türlü desteğin hepimizi ilgilendirdiğini vurgulayan Yıldız “Çünkü hepimiz aynı anda üreticiyiz ve aynı anda mutlaka tüketiciyiz.” dedi ve şunları ifade etti:

“Bu payın da çok düşük olduğunu düşünüyorum”

“İhtiyaçlar sınırsız ama karşılayabilme imkanlarının sınırlı olduğunun farkındayım. Ben buraya Hakkari’den gelmiştim. Hakkari’de 3.3 Trilyon gibi eski rakamlarla Özel İdare’den pay alarak bazı projeler yapmıştık, güzel projeler yapmıştık. Burada bu imkanı sağlamanızın imkansız olduğunu biliyorum, onun bilincindeyim ama tarıma ayrılan bu payın da çok düşük olduğunu düşünüyorum. Çünkü il olarak bir tarım iliyiz ve tarıma verilen her türlü  destek hepimizi ilgilendiriyor. Çünkü hepimiz aynı anda üreticiyiz ve aynı anda mutlaka tüketiciyiz. Yaşamak için yemek, yemek için yaşamak gerekir. Ve neticede her türlü pozisyonda da gıda tüketimi söz konusudur ve ilimiz üretim çeşidi çok olan, potansiyeli olan bir il. Dolayısıyla alternatiflere yönelmeye çalışıyoruz. Özellikle de buğday üretiminde çok çeşit var. Bu çeşidi azaltmak istiyoruz. Daha kaliteli ve sertifikalı tohumu ilimize yaygınlaştırıp çeşit sayısını azaltarak daha iyi fiyat etmesini sağlamak istiyoruz. Bunun için bu sene vermiş olduğunuz 150 Bin Lira buğday için ben teşekkür ediyorum ama zamanlaması itibariyle çok sıkışık bir zamana denk geldiğinden 222 tohum gibi bir miktarı temin etmek çok kolay olmadı.

“300 Bin Lira civarında bir katkınızı bekliyorum”

Dolayısıyla da istediğimiz çeşidi temin edemedik işin açığını söylemek gerekir. Dolayısıyla önceden bunu planlamak gerekiyor ve ben bu konuda bir 300 Bin Lira civarında bir katkınızı bekliyorum. Özellikle buğday için ve bu çeşit sayısını azaltarak daha kaliteli bir çeşidi yaygınlaştırmak adına.

“%50 çiftçi katkılı diye çıkartmamanızı istiyorum”

Bir de şunu özellikle belirtmek istiyorum. Mutlaka kararı çıkarırken %50 çiftçi katkılı diye çıkartmamanızı çünkü taleplere göre biz bunu %70-80 çiftçi katkılı yapabiliriz projeleri. Bu bizi bağlıyor. Örnek diyorum. Pazartesi günü bahsedilmişti burada bilmiyorum. 10 Bin Lira’dan ceviz fidanının pazarlığını yapmışız ama şu anda 14 liranın altında ceviz fidanı alamıyor vatandaşımız bireysel olarak. Bir defa bunu yapmakla 4 Lira bir fidandan kazanç sağlanmış oldu ama %50 diye kendimizi bağladığımızda 35 Bin talep var fakat bu %50’den dolayı biz ancak bunun 20 küsür Bin adedini alabiliyoruz ama bunu %70 vatandaş katkılı olsaydı 35-40 Bin ceviz fidanı alma şansımız olurdu. Taşın altına vatandaş elini sokarsa daha da sahip çıkar ona. Zaten avantajlı oluyor toplu aldığımız için. Bu konuda da alınan kararlarda %50 ibaresini kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Teşekkür ediyorum.

“O tarafta pozitif kayırma oluyor”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız'ın bu sözlerine İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant iseBizim bütçemizde ben de Siirt’te görev yaptım. Özellikle Güneydoğu’da güzel paralar geliyor Özel İdarelere kendi bütçesinin dışında. Bir de nüfus fazla olduğu için bütçeleri de bizden fazla. O tarafta pozitif kayırma oluyor. Az gelişmiş bölgelere ödenekler biraz daha fazla gidiyor. Güneydoğu’da harcadığımız ödenekler Tarıma harcamak bir devlet politikası. Çünkü köylüyü yerinden kımıldatmak istemiyorlar.” diyerek cevap verdi.

 

Nalbant sözlerine şöyle devam etti:  “Biz de yaklaşık 1,5 – 2 Trilyon fıstık ekibine harcıyorduk Siirt’te. Ama yinede 1 Trilyon harcıyorlarmıştı Hakkari’de. Biz burada 750 Bin Lira para verdik ama 750 Bin Lira parayı hepsini tarıma kullandırmıyoruz. Ne yapıyoruz? Enerji nakil hatları yapıyoruz. Ne yapıyoruz? Tarım makineleri alıyoruz, hal binaları, kanaletler yapıyoruz. Bunlar da bizim tarıma harcamalarımızdır. Sadece 350-400 Bin Lirasını tarıma kullandırıyoruz. Bunu da açıklama gereği duydum.”

 

Konuşmalardan sonra komisyondan gelen rapor oy birliğiyle kabul edildi. Birleşim bir dahaki toplantıda görüşülmek üzere sona erdi.

 

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir