TARIMSAL NÜFUS GENÇLEŞİYOR

Bilecik Gıda Tarım Hayvancılık il Müdürlüğü ve Bilecik Ziraat Odası Başkanlığı, Gölpazarı Ziraat Odası Başkanlığı, Pazaryeri Ziraat Odası Başkanlığı, Osmaneli Ziraat Odası Başkanlığı arasında Tarımsal Nüfus Gençleşiyor’ projesi protokolü imzalandı.

Bilecik Ziraat Odası’nda gerçekleştirilen imza töreninde konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, “10 Haziran 2013 tarihinde Türkiye Ziraat Odaları Birliği Türkiye İş-Kur Genel Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolüne istinaden bir tarafta Bilecik Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü idare ile diğer tarafta Bilecik Gıda Tarım Hayvancılık il Müdürlüğü ve Bilecik Ziraat Odası Başkanlığı, Gölpazarı Ziraat Odası Başkanlığı, Pazaryeri Ziraat Odası Başkanlığı, Osmaneli Ziraat Odası Başkanlığı arasında Süt sığırı yetiştiriciliği, Kiraz yetiştiriciliği, Seracılık, Organik tarım, Şeftali yetiştiriciliği, Kavun yetiştiriciliği, Meyve ağaçlarında budama ve Arı yetiştiriciliği konusunda iş birliği yöntemi ile düzenlenecek mesleki eğitim kurslarında 300 kişilik “Çiftçilerimiz Gençleşiyor” projesi protokolü imza törenine hoşgeldiniz.”ifadelerinde bulundu.

“insanlar doğduğu yerde doysun”

Sevinen’in ardından konuşan İŞKUR İl Müdürü Ayhan Tozan ise projenin asıl amacının köyden kente olan göçlerin engellenerek, insanların doğduğu yerde doymasını sağlamak olduğunu vurguladı. Tozan şöyle konuştu:

Biliyorsunuz köylerden kentlere büyük bir göç oluşumu başladı. Bizim “Çiftçilerimiz Gençleşiyor” projesi kapsamında esas amacımız insanlarımızı doğduğu yerde doyurmak. Buralarda kendi gelirlerini kazansınlar, hayatlarını idame ettirsinler, aynı zamanda da geçimlerini sağlasınlar ve para kazansınlar. Bunun için bilinçli üretim yapsınlar.

Öncelik kadınlarda

 Bu eğitimlerden bilhassa kadın çiftçilerimize öncelik tanıyoruz. Çünkü tarlada çalışanlar daima onlar. Onlar olduğu için bilinçli olarak yapıyorlar. Örneğin yararlı ve zararlı böcekleri birbirinden ayırabiliyorlar. Tarlalarına hangi bitkiyi, ağacı dikerlerse böcek gelmeyeceğini biliyorlar. Biz de bu proje kapsamında çiftçilerimize günlük 20 lira ücret ödeyeceğiz. Projemizin herkese hayırlı olmasını dilerim.”

“Sadece üretimi değil eğitimi de önemsiyoruz”

Son olarak söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız,  bakanlık olarak sadece üretim yapmayı değil, üretimi yapacak çiftçiyi de bilinçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. Protokol çerçevesinde eğitici kişilerin profesyonel kişiler olması gerektiğini belirten Yıldız şöyle konuştu:

“Eğitimleri yaparken paydaşlarımız olan Ziraat Odalarıyla, diğer birliklerimizle birlikte hareket ediyoruz. Bunlardan birisi de İŞKUR. İnsanlarımıza iş imkanı sağlamak amacıyla böyle bir protokol imzalandı.Bu protokolün sorumluluğu içerisinde eğitimi verecek personelin temini bizim için önemli. Fakat bakanlık olarak eğitimi verecek olan personelin sadece o konunun uzmanı olması yetmiyor, bildiği konuları karşısındaki insanların seviyesine inerek veya çıkarak konusunu çok iyi aktarabilmeli ve  ayrıca o bilgiyi onlara çok iyi aktarabilmek için mutlaka uzman olan arkadaşlarımızın iletişim ve sunuş tekniklerini çok iyi bilmesi ve anlaması gerekiyor.

“Eğitimcilerin profesyonel olması çok önemli”

 Bazen şöyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kalabiliyoruz; örneğin bu protokol çerçevesinde herhangi bir konuda bir eğitim talep edildiğinde o konuyla ilgili bahsettiğim gerekçelerden dolayı uzmanımız olmayabiliyor. Mühendis dediğiniz zaman mühendisin tarlacısı var, bahçecisi var, bitki korumacısı var. Hepsi aynı şeyden anlamıyor. Tıpkı doktorlukta olduğu gibi. Dolayısıyla biz bu konuda talepleri elimizde mevcut olan ve bu konunun uzmanı olan personellerimiz tarafından verdirmeye çalışıyoruz. Bunun dışında biz mutlaka çiftçimizi eğitiyoruz ama bu protokol dahilinde mutlaka uzman olması şartı var bizim bakanlığımızda. Dolayısıyla bu eğitimlerin Bilecik çiftçimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Ziraat Odalarının buradaki en büyük fonksiyonu çiftçilerin temin edilmesi, çiftçilerin ve eğiticilerin kurs alanına ulaştırılması,  eğitim alanının tespiti ve gerekli araç ve gereçleri temin etmek. İnşallah hayırlı uğurlu olur temennisiyle imzalarımızı atıyoruz.”

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir