“TARLA İŞÇİLERİ ZOR ŞARTLAR ALTINDA ÇALIŞIYOR”

Osmaneli tarımcısı zor durumda

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde kışlık sebze hasadında çalışan kadın işçiler, kışın tüm zorluklarına rağmen soğuk kar, yağmur çamur demeden ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

İlçede sabahın erken saatlerinde tarlalara giden kadın işçiler, ıspanak, karnabahar, brokoli, lahana ve pırasa gibi sebzeleri, kış şartlarında yaşadıkları tüm olumsuzlukları, vücutlarına ve dizlerine kadar geçirdikleri naylonlarla en aza indirip toplamaya çalışıyor.

Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, kadın işçilerin, zor şartlar altında çalışarak ailelerinin geçimine katkı sağladıklarını söyledi.

“Kadın işçilerin sosyal güvenceleri yok”

Tarlada çalışan kadın işçilerin sosyal güvencelerinin bulunmadığını ve yetkililerden destek beklediklerini belirten Ünver, "Bölgemizin toprak ve hava yapısı çok önemli. Bugün hasat yapılıyor. Başta Marmara Bölgesi olmak üzere çevre illerin ıspanak, karnabahar, brokoli, lahana ve pırasa gibi sebze ihtiyacının önemli kısmını karşılıyoruz. Yaklaşık günlük 200-250 kadın işçiye kış sezonunda istihdam sağlıyoruz. Kış ürünleri eylülden haziran ayına kadar devam ediyor" diye konuştu.

Tarım işçisi Tülay Özmen de yaz, kış tarlada çalıştıklarını belirterek, yazın sıcağının kışın da soğuğun işlerini zorlaştırdığını ancak ekmek parası için bu mücadeleyi verdiklerini anlattı.

 ''Naylon bebek gibi çalışıyoruz"

Nurcan Karataş da eşinin asgari ücretle çalıştığını ve ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntı çektiklerini anlatarak, "Kış boyu böyle işlerde çalışıyorum. Bu iş olmaza ya temizliğe gideriz ya okullarda çalışacağız. Naylonların içinde naylon bebek gibi çalışıyoruz. Bu da bizim hayatımız" dedi.           

Özlem Demir ise kış tarımının zorluğuna dikkati çekerek, "Biz kışın soğuğunda alnımızdan ter akıtarak, ekmeğimizi topraktan çıkarıyoruz. Yağmur yağarken de çalışıyoruz kar düşerken aşırı soğukta da. Karları süpürerek, tepesinden ıspanak çıkarıyoruz" ifadesini kullandı.

"Bazen soğuktan ellerimizi bile hissetmiyoruz"

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde kışlık sebze üretimi yapan çiftçiler de zor şartlar altında ekmek parası için tarımda çalışıyor.

Yenişehir Yolören Mahallesinde lahana üretimi yapan çiftçi Tarık Çavdar, kışın üretimin yaza oranla zor olduğunu vurgulayarak, kendilerini üzen durumun soğukta çalışmak değil aracıların kendilerinden fazla kazanması olduğunu söyledi.

Tarım işçisi Fadime Kaygısız ise sabah erken saatlerde sıfırın altında 10 dereceden daha soğuk hava şartlarında, tamamen buzla kaplı tarlada ıspanak topladıklarını belirterek, "Bazen soğuktan ellerimizi bile hissetmiyoruz ama yapacak bir şey yok. Soğuk ve çamurla mücadele ederek ıspanağı topluyoruz. Ancak fiyatlar yeterli değil. Bir kadının günlük yevmiyesi 40 lira. Yaklaşık 8-9 saat soğukta ve çamurda çalışmanın zorluğunu kimse bilemez" değerlendirmesini yaptı.

Ayşe Ayla da tarım kesiminde kadın olmanın zorluğuna dikkati çekerek, "Ekmek parası için yazın güneş altında kışın da buz içinde çalışmak zorundayız. Buna rağmen kazancımız çok düşük ve hiçbir sosyal güvencemiz yok" ifadesini kullandı.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ilçelerinde kışlık ürünlerden karnabahar, pırasa, brokoli, lahana gibi ürünlerin ekildiğini belirterek, "Kışlık ürünlerin işçiliği çok zor ve kazanılan para üreticiyi tatmin etmiyor. Ispanak tarlada 1,5 lira ancak pazarda 4 lira. Lahana tarlada 70 kuruş pazarda 3 lira. Ürünü toplayan kadınlarımız soğukta çamurda çok zor şartlarda çalışıyorlar. Ancak hiçbir sosyal güvenceleri yok kazançları da günde 40 lira" diye konuştu.

"Sabah ezanından yatsıya kadar, belirli bir çalışma süresi yok"

Balıkesir'de yaklaşık 30 yıldır çiftçilikle uğraşan Adalet Yahşi (50), kışın soğuk havada tarlada çalışmanın çok zahmetli olduğunu bazı günler aşırı yağışlar olduğundan dolayı tarlaya giremedikleri söyledi. 

Özelikle karlı havalarda ve don olayının görüldüğü dönemlerde hasadın çok güçleştiğini vurgulayan Yahşi, şunları kaydetti: 

"Kışın çalışmak, toprağı işlemek zor. 40 lira yevmiye karşılığında yapılıyor bu işler. Sabah ezanından yatsıya kadar, belirli bir çalışma süresi yok. O gün ayaz varsa soğukta, az yağmur varsa ıslanarak iş yapıyoruz. Yani karda, kırağı oluyor, don oluyor çalışmak çok zor. Özellikle yağmur olduğu zaman tarla çamur oluyor giremiyoruz. Bu dönemde hasat ediliyor ürünler."

Kendi toprağında çiftçilik yapan Osman Yahşi ise (29) kış da olsa topladıkları ürün para ederse mutlu olduklarını, çektikleri çileyi unuttuklarını söyledi.

Balıkesir'in Kepsut ilçesinde tarımdan geçimini sağlayan Cevdet Dönmez (42), ıspanağı kar da çamur da olsa toplamak zorunda olduklarını belirterek, "Hava sıcaklığı şu anda sıfırın altında 8 derece ancak biz topluyoruz. Sabah geldik önce bir kenarda ateş yaktık. Ellerimizi biraz ısıtıp tarlaya giriyoruz. Mahsulü toplarken özellikle eller ve ayaklar çok üşüyor. Yakmış olduğumuz ateşe ara ara gelip ısıtıyoruz. Biz tarımcı insanız, çiftçiyiz. Biz vatandaşın sofralarına ürünleri göndermek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Çanakkale'de kış tarımı

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, kış tarımında meyve ve ağaç budamalarının yapılması gerektiğini söyledi. 
Hububat ekiminin de genelde kışa girerken yapılabilmesi için arazilerin sürüldüğünü aktaran Özkurnaz, "Kış tarımında özellikle sebze üretimi önemlidir. Lahana, pırasa, soğan ve maydanoz kış tarımının önemli ürünleridir. Çiftçimizin soğukta zorluk yaşasa da gerek alet ve ekipman gerekse emeğinin gücüyle bu çalışmalarını yapıyor" diye konuştu. 
Özkurnaz, çiftçilerinin 80 milyonluk ülkeyi aç bırakmamak, mağdur etmemek için her türlü şartta kutsal görevini yerine getirdiğini bildirdi. 
Çanakkale'de çiftçilik yapan Ferdi Özdemir ise kışın yapılan tarım çok zor olduğuna işaret ederek, "Herkes evinde otururken, biz geliyoruz millet yesin, içsin diye uğraşıyoruz, mücadele veriyoruz. Kış olduğu için kar altından mahsul toplamak zorunda kalıyoruz. Zor oluyor biraz ama mecburuz. Tarımcılık gerçekten zor bir meslek" dedi. 
Özdemir'in eşi Gülsüm Özdemir de kış şartlarında tarımın oldukça zor ve güç yapıldığını kaydetti.AA

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir