• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

“Toplumsal Farkındalık Ortaya Çıkarmak İstiyoruz”

 

Bilecik’te de Vali Halil İbrahim Akpınar’ın eşi Dr. Nihal Akpınar himayesinde yürütülen proje ile ilgili Dr. Akpınar, toplumsal farkındalık ortaya çıkarmak istediklerini bu sebeple gönül elçilerinin sayısını artırmaya çalıştıklarını ifade etti.

                Toplantı İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Gönül Günaydın Çabukoğlu’nun sunumu ile başlayıp İl Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammet Akgül ile yardımcısı Hatice Çelik’in sunumu ile devam etti. Sunumların ardından konuşan Dr. Akpınar, gönüllülük kavramının yıllardır içimizde olan bir şey olduğunu belirtti ve Türk halkının yardımseverliği ile meşhur olduğunu aktardı ve şöyle devam etti:

 

“Herkes yardım yapmaya çalışıyor”

 

“Aslında yardımseverlik yapan bir sürü insan var. Esasında zaten yardımseverlik hepimizin mayasında var, herkes kararınca bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ama tabi ki saygıdeğer Başbakanımızın eşleri bir proje kapsamında bir şeyler yapalım demişler. Zaten bir şeyler yapılıyor, ‘Bunu biraz daha yaygınlaştırıp, biraz daha arttırabilir miyiz?’ çabasındalar. Öncelikle ‘Koruyucu Aile’ programından başlamak istediler.

 

‘Çocukların kendilerine sahip çıkacak aileye ihtiyaçları var’

 

70 milyonluk bir ülkede tüm Türkiye’de neredeyse 14 bin civarında çocuğumuz yetiştirme yurtlarında kalıyor. Bu aslında milyonluk bir ülke için bir ayıp diye düşünüyorum. Çocuk sahibi olamayan veya emekli olan belli bir yaşın üzerinde koca koca evlerde zaman geçiren bir sürü insanımız var. Anne-baba sevgisinden yoksun çocuklarımız varken, bunların o yuvalarda o kadar o şekilde kalmalarına duyarsız kalınması hepimizin ayıbı. Gerçekten bu yük hepimize düşüyor aslında. Biliyorsunuz biz Müslüman bir ülkeyiz. Bize dokunmayan yılan yaşasın diye yaşayamıyoruz. Etrafımıza karşı duyarlı olmamız gerekiyor. Yurtlarda kalan çocuklara aslında devletimiz her türlü imkanı veriyor. Devletimiz hatta çocuk başına 2 bin TL civarı para harcıyor. Her türlü imkanlar seferber ediliyor. İmkanlar çok güzel. Fakat o çocukların kendilerine sahip çıkacak bir anne-babaya ihtiyacı var. Yani 15-20 kişinin bir anne-baba dediği kişiden ziyade kendilerine sahip çıkabilecek belki sadece kendisinin anne-baba diyebileceği, kendisinin benimseyebileceği bir anne-babaya ihtiyacı var. Bir rol model almaları gerekiyor. Yetişkinliği sırasında bunu göremezlerse ileride evlendikleri zaman bir takım sıkıntılarla karşılaşabiliyorlar. Evlilik hayatını çekip çevirmeyi bilemiyorlar. Bunlar hayata atılıyor, devlet iş imkanı da sağlıyor ama kazandıkları parayı nasıl harcayacaklarını bilemiyorlar. Kendileri çocuk sahibi oldukları zaman onu nasıl seveceğini bile bilemiyor çünkü öyle bir şeyi görmemiş. Onun için öncelikle kişilere bunu duyurmak lazım.

 

‘Biz duyarsızlaşmaya başladıkça yetimhanelerin sayısı arttı’

 

Eskiden akraba çocukları, yetim çocukları mutlaka mahalleli tarafında sahiplenilirdi, bakılırdı. Ama zamanla bizler çekirdek aileye doğru döndük, sayılarımız azaldı. Anne-baba-çocuktan oluştuk. Babaanneler, anneanneler köşeye itildi. Olan bu arada yetim ve gariban çocuklarımıza oldu. Bunlara da biraz duyarsız kalmaya başladık. Bu apartman hayatı ile birlikte biraz bencillik de başladı. Herkes biraz daha duyarsızlaşmaya başladı. Tabi ki bununla birlikte yetimhanelerin de sayısı arttı. Yurtlarda kalan bu çocukların hepsi annesiz-babasız değil. Bir kısmı çeşitli nedenlerle kalıyor. Bazısı sadece babasını veya annesini kaybediyor ama çeşitli nedenlerle anne-babası bakamıyor. İstismara uğrayan çocuklarımız olabiliyor. Bunlara bakmak yaralarını sarmak hepimizin borcu diye düşünüyorum.

 

‘Toplumsal farkındalık ortaya çıkarmak istiyoruz’

 

Devletimiz koruyucu olmak isteyen ailelere bir miktar para verecek. Bilecik’te aileler genellikle asgari ücretle çalışıyor. Ama çocuğun herhangi bir masrafı olmayacağı için kişiler çok rahatlıkla bakabilir diye düşünüyorum. Bunları öncelikle duyurmak lazım. Biliyorsunuz toplumda duyarlılığımız mevcut zaten var, sadece bunu biraz artırmamız lazım. Yabancı ülkelere baktığımız zaman bu duyarlılığın biraz daha gelişmiş olduğunu bazen görebiliyoruz. Bazen bakıyoruz yabancı ülkelerden çocuk alan aileler var. Bir toplumsal farkındalık ortaya çıkarmak istiyoruz. Sizlerle bunun için bir araya gelmek istedik. Öncelikli hedefimiz bu. Tabi esasında öncelikli hedefimiz toplumun yararına bir şeyler yapabilmek. Onun için gönül elçilerimizin sayısı artsın istiyoruz.”

 

Dr. Akpınar, üniversite öğrencilerini de unutmadı

Üniversitede çeşitli zorluklar yaşayarak okuyan öğrencilere de yardımlar yapılabileceğini belirten Dr. Akpınar, “Bir de üniversite öğrencilerimiz içinde biraz duyarlılık oluşturalım. Çünkü çoğunun anne-babası asgari ücretle çalışıyor. Çoğu çok zor koşullar altında okuyor. Bir kısmı 100-200 TL burs ancak alabiliyor. Eğer apartmanlarımızda varsa, onların en azından bir öğün bir kap yemeğini apartman sakinleri anlaşıp paylaşabilir. Yalnız yaşayan hanımlarımız veya çocukları evden çıkmış olan annelerimiz bir iki çocuğu paylaşıp belki onlara sıcak barınma sağlayabilir. Parasal destek sağlamasına da gerek yok. En azından doyurabilir, o da ailesinden gelen harçlıkla kendi ihtiyaçlarını giderebilir. Bunu toplumsal duyarlılık olarak duyurmak istedim. Hepinizi inşallah gönül elçisi olarak görürüz. Bilecik olarak güzel şeyler yaparız diye düşünüyorum. Zaten yapılıyor buna inanıyorum ama inşallah daha farklı daha güzel şeyler olur.” dedi.

                Konuşmaların ardından Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammet Akgül’e yapımı tamamlanan “Kadın Konukevi”nin anahtarını teslim etti. ZEYNEP KILBAHRİ

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir