TRAFİK NEDİR?

 

Yapılan açıklamada Bilecik İl Emniyet Müdürlüğü’nü tanıtmak ve vatandaşları görev alanlarına giren konularda aydınlatmak amacıyla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele, Bölge Trafik Denetleme, Trafik Tescil ve Denetleme ile Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlükleri’ni ilgilendiren konularla ilgili yazılı basın açıklaması yapıldı.

Yapılan açıklamalardan Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün görev alanı ile ilgili yapılan açıklamada şunlar aktarıldı:

“İnsanların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleri Trafik olarak adlandırılır. Trafik sadece içerisinde akışın yönlendirildiği bir yollar sistemi değil, aynı zamanda toplumun bireylerinin bir başka biçimde etkileşim de bulunmasıdır.

Günümüzde hızla artan taşıt sayısıyla birlikte, trafik sorunu da artmıştır. Ülkemizde her yıl binlerce insan trafik kazalarıyla hayatını kaybetmektedir. Trafik canavarıyla mücadele etmenin tek yolu, trafik kurallarına uymaktır. Bilgisiz ve cahil insanlar, trafik kurallarına uymayarak ölen insan sayısının artmasına sebep olmaktadır. Bundan dolayıdır ki, insanların trafik konusunda bilinçlendirilmesine çok ihtiyaç vardır.

Trafik işaretleri: Trafiği düzenleme amacı ile kullanılan işaret levhaları, ışıklı ve sesli işaretler, yer işaretlemeleridir. T

rafik işaret Levhası: Sabit veya taşınabilir bir mesnet üzerine yerleştirilmiş ve üzerindeki sembol, renk ve yazı ile özel bir talimatın aktarılmasını sağlayan trafik tertibatıdır. Trafiğin karayolu üzerinde akabilmesi, alışılagelmiş yaşam faaliyetinin belli bir sistem, düzen, güvenlik içinde devam edebilmesi için ihtiyacın zorunlu kılması karşısında trafik işaretleri doğmuş, gün geçtikçe de gelişmektedir.

Trafik işaretleri, yolu kullananlara, yol ve çevresinin genel karakteristikleri hakkında yetkililerce gerekli görülen ikaz ve tavsiyelerin yazı ve semboller halinde mesajlarla aktarılmasını sağlar. Yolu kullananlar; trafik işaretlerine uyarak güzergâhlarını seçerler, yönlerini değiştirirler ve herhangi bir tehlikeye karşı önceden kendilerini hazırlarlar. Bu yönleri ile trafik işaretleri yolun bir parçası, en önemli işleme unsuru ve yolu kullananlar için hayati öneme haiz birer güvenlik elemanıdırlar.

Trafik kuralları, yaya ve sürücülerin uymaları gereken kurallardır. Günümüzde, özellikle büyük kentlerde insan ve araç sayısı çoğalmıştır. Yollar kalabalıktır. Yaya ve sürücülerin bir yere gidip gelirken birbirlerine zarar vermeden yol almaları, ancak bu kurallara uymalarına bağlıdır.

Trafik kurallarına uyulmadığı zaman neler olduğunu hepimiz biliriz. Bu tür haberleri her gün gazetelerden okumakta, televizyonlarımızda izlemekteyiz. Trafik kurallarını hiçe saymak hem kendi hayatımızı hem de başkalarının hayatını tehlikeye atar. Bunu yapan kişiler kendilerinin ve başkalarının yaşam hakkına saygısızlık etmiş olurlar. Trafik kurallarına uymamak insanların yaralanmalarına, sakat kalmalarına, maddi zarara uğramalarına, hatta ölmelerine neden olur.

Sürücü ve yolcuların emniyet kemeri kullanımını alışkanlık haline getirmeleri ve araca bindiklerinde ilk iş olarak emniyet kemerlerini takmaları gerekmektedir. Sürücülerin uykusuz ve alkollü olarak araç kullanmamaya, aşırı hız yapmamaya dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca yapılan araştırmalar cep telefonu kullanımının da kazalarda önemli etken olduğunu göstermektedir.

Trafik kazaları sadece ülkemizin sorunu değil, tüm dünyanın sorunudur. Aslında Hiçbir ülke trafik sorununu tamamen ortadan kaldırabilmiş veya halledebilmiş durumda değildir. Ancak alınan önlemlerle bu sorun en aza indirilebilmiştir. Alt yapısı tam olarak yapılmış bir ülkede, insanlara mevcut alt yapının nasıl kullanılacağını, trafik işaretlerinin ne anlama geldiği, trafikte insanların birbirini sevmesi ve trafiği kullanan diğer kişilere saygı göstermesi gerektiği bilincinin verilmesi gerekmektedir. Bu da ancak eğitimle mümkündür. Ailede başlaması gereken bu eğitim; ilk, orta, lise ve üniversitelerde devam ettirilmelidir. Bu eğitimlerde özellikle yaşamın her alanında olduğu gibi trafikte de birçok kuralların olduğu, bu kuralların diğer alanlarda uygulanmaması halinde sadece kargaşa yaşanacağı, ancak trafikte kuralsızlığın ölüm getireceği vurgulanmalıdır

Trafiğin ana unsurları olan alt yapı, eğitim ve denetimin aynı anda uygulanması halinde trafik sorunu ve trafikte kaybettiklerimizi en aza indirebiliriz. Trafiği kullanan insanlarımıza, trafik kurallarını ve trafikte birbirlerine saygı göstermelerini öğretmeden, sadece denetim ve ceza yazarak trafik sorununu halledemeyiz. İnsanlarımıza trafik kurallarına uymanın ve trafikte hoşgörülü olmanın çağdaşlık gereği olduğu bilincini uyandırmalıyız. Trafik sorununun az da olsa önüne geçebilmek için üç ana unsurun bir arada ve eş zamanlı olarak yürürlüğe girmesi gerekmektedir. Bunlar: Alt yapı, eğitim ve denetimdir.

Bunları kısaca açacak olursak; trafikte meydana gelen kazaların azaltılabilmesi için trafik yoğunluğuna ve yolu kullanan unsurlara uygun alt yapı yapılması gerekir. Tüm önlemlere rağmen yine de trafikte kural ihlalleri olmaktadır. İnsanoğlu kendince çeşitli mazeretler bularak bir anlık dikkatsizlik sonucu da olsa trafik kurallarını ihlal etmektedir. Bütün önlemlere rağmen meydana gelen trafik kazalarını ve kural ihlallerini asgariye indirebilmek için, etkin denetim ve günün koşullarına göre caydırıcı cezai müeyyidelerin uygulanması da gerekmektedir. Tüm bu bahsedilenlerin uygulanabilmesi için, toplumun trafik konusunda bilinçlendirilerek eğitilmesi şarttır. Ancak o zaman güvenli bir trafikten bahsedebiliriz.

Trafik kazalarında aşırı hız, alkol alımı, tehlikeli araç kullanmanın yanında uykusuzluk da önemli bir nedendir. Trafikte kısa süreli ve geçici yararlar sağlayan uygulamalar yerine, kalıcı bir çözüm için kaza nedeni olan insanın, trafik sorununu kendi kafasında çözüme kavuşturması gerekmektedir. Güvenli bir trafik ortamı; eğitim, denetim, ilkyardım, acil müdahale, kurtarma faaliyetleri ve mühendislik hizmetleri gibi fiziki tedbirlerin en üst seviyede alınmasının yanı sıra, sivil toplum örgütleri ve basın yayın kuruluşlarının bu konuya sağladıkları katkı ve yararlarla oluşturulabilir. Toplumsal duyarlılığın sağlanması için vatandaşlık bilincinin artırılması, sorumluluğun üstlenilmesi ve paylaşılması gerekmektedir.

Ülkemizde eksik olan, insanların trafik kurallarını ve işaretlerini yeterince dikkate almamalarıdır. Bununla birlikte insanlarımızın araç ve sürücü, çevre ve yol unsurlarının bir yolculuğu nasıl etkileyebileceği hakkında gereken basiret ve erdemden yoksun davranmalarıdır. Bu eksikliğin giderilmesi halinde birçok trafik aksaklığının ve kazasının önleneceği açıktır Bunun için yeni bir trafik işareti yapıp bunu her araç kullanıcısının aracına asmak gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde kuralların tekrar hatırlanması daha etkili olabilecektir

Unutmayalım ki; uygar insan, toplumsal kurallara uyan, her bakımdan kendini geliştiren, başkalarının haklarına saygı duyan insandır. Uygar insan, kimseye zarar vermez, sabırlı olmasını bilir, trafik kurallarına uyar, uymayanları uyarır.”

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir