TÜRKÇE ÖĞRETMENİ YAZDIĞI KİTAPLARLA TARİHİ YERLERİ ÇOCUKLARA MACERALI BİR ŞEKİLDE ÖĞRETİYOR

featured

Sakarya’nın Pamukova ilçesindeki bir ortaokulda Türkçe öğretmenliği yapan Elif Alp, yayımlanan üçüncü kitabında Bilecik’in tarihi mekanlarını çocuklar için macera kitabı haline getirdi.

Pamukova Ertuğrul Gazi Okulu Türkçe öğretmeni Elif Alp, Bilecik’i konu alan “Senin Maceran 3:IYI Şifresinin Peşinde” adlı üçüncü kitabıyla çocuklara Ertuğrul Gazi ve Şeyh Edebali türbeleri ile Kuyulu Mescid gibi tarihi mekanlarda “IYI” şifresini bulmaya yönelik bir macera yaşatıyor.

7 yıldır Türkçe öğretmenliği yapan çocuk macera kitabı yazarı Alp, kitap yazma serüveninin yeni olduğunu söyledi.

Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerine daha çok faydalı olmak için macera kitabı yazmaya karar verdiğini anlatan Alp, “Uzaktan eğitim sürecinde evde bolca vaktimiz vardı. Bu da benim için pandemi sürecinin açıkçası olumlu süreci oldu. İlk kitabımda İznik Gölü’nde meydana çıkan tarihi 1600 yıllık Bazilika konu aldım. İlk kitabım, “Senin Maceran 1: Tılsımlı Kolyenin Peşinde.” İkinci kitabım ise Sakarya’nın Akçakaya köyünde Kral Diliporis’in kendi mezarının bulunduğu yeri şifrelediği Dikili Taş Anıtı’ndan esinlenerek bu eseri kaleme aldım. Onun da adı, “Senin Maceran 2: Gizemli Hazinenin Peşinde.”  diye konuştu.

Bir hafta önce yayımlanan üçüncü kitabında Bilecik’i konu aldığını belirten Alp, “Bilecik’te Şeyh Edebali ve Ertuğrul Gazi türbelerinde çocuklar yine maceralı bir şekilde ‘Kayı Şifresinin Peşinde’ kitabımla kayı ambleminin şifresinin peşine düşüyorlar. Kayının ne anlama geldiğini buluyorlar. Kitaplarımın ortak özelliği aslına bakarsanız okuyucunun aktif olduğu bir macera kitabı. Klasik bir kitap değil. Çocukların kendilerinin karar verdiği karara göre de sayfalar arasında geçiş yapılabilen bir macera kitabı.” dedi.

 “Kitap okumak çocuklar için eğlenceli hale geliyor”

Z kuşağının dijital ekranla büyüyen bir nesil olduğunu dile getiren Alp, “Bu sebeple de ben kitaplarımda çocukların kendi kararlarını verebileceği, karar verip kendi yoluna gidebileceği aktif bir macera kitabı yazdım. Kitaplarımda farklı olarak şifre bulma tekniği yaptım. Örnek olarak kayının şifresini buluyorlar. Amblemlerden şifreyi buluyorlar. Bu şekilde çocuklar için daha ilgi çekici dikkat çekici oluyor. Kitap okumak çocuklar için eğlenceli hale geliyor. Kitaplarımın aslında seri olmasının tek sebebi teknik olarak okuyucunun aktif olduğu kitap.” diye konuştu.

“Kendi değerlerimizi, kendi kahramanlarımızı çocuklardan uzak tutuyoruz” diyen Alp, şöyle konuştu:

“Çocuklarımız onları eğlenceli bir şekilde ya da onları kendilerine yakın bir kahraman olarak görmüyorlar. Bu kitapta ‘Uzaklarda bulduğumuz hayali kahramanları bırakıp gerçek kahramanlarımıza yönelelim.’ Çocuklarımız Batı’dan gelen gerçek olmayan kahramanları kendi kahramanları görüyorlar. Bende bu sebeple onların içinde macera yaşayacağı ve kendi kahramanlarımızı tohumdan çınar olan kahramanlarımızı dile getirdim. Bu zaten kitabımda geçiyor. 400 obadan cihan devleti kuran, bir tohumdan koca bir çınar ağacına getiren kahramanlarımız var. Bizim böyle kahramanlarımız var.”
Alp, kitaplarının yarı gerçek yarı kurgu olarak çocuk okurlara sunduğunu sözlerine ekledi.

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir