“Türkiye İçin Atılım Yapma Zamanı”

 

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, krizleri fırsata dönüştürmek gerektiğini ve Türkiye’nin atılım yapma zamanı olduğunu söyledi. Toplantı sırasında bütün konuşmacılar Bilecik’in sanayiciler için çok uygun bir il olduğunu söyleyerek yatırımcıları Bilecik’e davet ettiler.

 

“İlimizde üretim yapan sanayicilerin ihracat kayıtları bulunduğu ile yansıtılmalı”

 

Gerçekleşen toplantıda ilk olarak Bilecik Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD) Başkanı Yusuf Subaşı konuştu. Subaşı konuşmasında, “Ülkemizin en küçük illerinden biri olan Bilecik, Türkiye ihracatında aslında önemli bir yerdedir. Bölgemizde bulunan sanayi tesisleri merkezlerinin diğer illerde olması vesilesiyle vergilendirmelerdeki resmi kayıtlarda ilimiz adına yansıtılmamaktadır. Bilecik Valiliği’nin yaptığı araştırmada ihracatımız geçtiğimiz ay itibariyle 1 milyar 200 milyon doların üzerindedir. Bu sebeple ilimizde üretim yapan sanayicilerin ihracat kayıtlarının bir şekilde bulunduğu ile yansıtılması gerektiğine inanıyorum. Bilecik İstanbul’un arka bahçesi ilan edilmişti. Biz de buradan İstanbul ve çevresinde bulunan sanayicilere sesleniyoruz. Diyoruz ki, ilimizde 6 adet organize sanayi bölgesi var. Bunların bazılarının yarısından çoğu boş. Bilecik Merkez’de 2 OSB olup üçüncü organize sanayiyi kurma çalışmaları İl Özel İdaresi ve Belediye Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Yatırıma çok elverişli olan bölgemiz İstanbul’a ulaşımda otoban, hızlı tren, hemen yakınımızda Bursa-Yenişehir havalimanı, Gemlik’te serbest bölge ve limanların oluşu yatırımcılar için çok avantajlı olma özelliğini taşımaktadır.” dedi.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdal Erşan, “Bilecik, nüfus ve yüzölçümü olarak Türkiye’nin en küçük illerinden biri olmasına rağmen ekonomik gelişmişlik açısından Türkiye’nin 10 ili arasında olan bir il. Bilecik, ihracatın kaliteli yaşamın ta kendisi olduğunu bilen, bu felsefeyi benimsemiş bir il. Bu organizasyonun Bilecik sanayicilerinin, ihracatçılarının moral ve motivasyonunun artmasında çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum.  Açıklanacak rakamlara inşallah Bilecik ili uğurlu gelir. İhracatımız artarak devam eder.” dedi.

 

“Nüfusumuz küçük olabilir ama nüfuzumuz büyük”

 

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı Bilecik’in nüfus olarak küçük ama nüfuz olarak büyük bir il olduğunu söyledi. Başkan Yağcı, “Bilecik taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek kuruluş ve kurtuluşun beşiği çok önemli bir il. Nüfusumuz küçük olabilir ama nüfuzumuzun büyük olduğunu biliyor ve bu nüfuzun büyüklüğünün sorumluluğunu Bilecik’te yaşayanlar olarak her zaman üzerimizde taşıyoruz. Bilecik tarihte de, bugünde de devletten aldığından her zaman daha fazlasını veren toprakların adıdır. Bilecik birlik ve beraberlik hamurunun karıldığı, kardeşlik duygularının yeşerdiği toprakların adıdır. Bizler Bilecik’te yaşayanlar olarak gerçekten çalışkan ve ülkenin birliğine, beraberliğine, gelişmesine her zaman üst derecede katkı sağlayan insanlarız. İşte Bilecik’e referanslarımıza şöyle bir baktığımızda gerçekten Bilecik kuruluşun beşiği diyoruz. Osmanlı Devleti’nin filizlerinin yeşerdiği Ulu Çınar’ın köklerinin olduğu topraklar. Öyle bereketli topraklar ki burada yeşeren çınar dünyanın dört bir yanında 600 yılı aşkın hak ve adalet dağıtmış. Ve gerçekten Bilecik coğrafi anlamda baktığımızda da karayolları güzergahı noktasında ülkemizin çok önemli karayolu güzergahında olan, tren güzergahları noktasında ülkemizin en büyük iki şehri İstanbul ve Ankara’yı birbirine bağlayan bir akstadır. Yine Bilecik limanlara yakınlığı noktasında aslında güzergah olarak yakın olan ama bu zamana kadar maalesef yol eksikliğiyle bu yakınlığı hissettiremeyen önemli bir coğrafyada olan ildir.

 

‘Bilecik yapılanı anında ekranında gösteren bir il’

 

Bilecik tropikal iklim kuşağı haricinde her türlü meyvenin sebzenin yetiştiği önemli bir ildir. Bilecik son yıllara kadar bu özellik ve güzelliklerini istenilen oranda sergileyememiş olan bir il. Ama son 10 yıl içerisinde özellikle yapılan karayolu yatırımları, hızlı tren yatırımları ve 2007 yılında kurulan üniversitemizle birlikte belediyemizin yapmış olduğu şehircilik alanındaki çok önemli alt yapı ve sosyal hayatı rahatlatacak projelerle birlikte yılda 150-160 civarında olan İstanbul satıhları Bilecik Belediye Başkanlığı olarak bugün bin 500-bin 700’lerde İstanbul sathı verir durumda olan, hareketliliği olan ve yapılanı anında ekranda gösteren bir il. Onun için bizler Bilecik’te geleceğe her zaman ümitle bakıyoruz. Türkiye sanayicilerine, iş adamlarına ‘Bilecik’te 1 koyarsanız 10 değil bin alırsınız’ diyoruz onları Bilecik’e davet ediyoruz.

 

‘Sanayicimiz bizim can damarımızdır’

 

Bizler Bilecik yöneticileri olarak her zaman şunu biliyoruz, sanayicilerimiz şehrin gerçek sahipleri. Ben belediye başkanıyım. Belediye başkanı olarak ikametgahımı 1 saat içerisinde alabilirim. Ama sanayicimizin işini gücünü buradan nakletmesi mümkün değil. Onun için Bilecik’imizde sanayicimiz bizim can damarımız, göz bebeğimiz onlarla gurur duyuyoruz.”

 

“Bilecik Türkiye’nin önde gelen illerinden bir tanesi”

 

Vali Halil İbrahim Akpınar sözlerine 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı kutlayarak başladı. Vali Akpınar, “Tüm işçi ve emekçi kardeşlerimin bayramını kutluyorum. Üretimin dostça, güvenli ve sağlıklı bir ortamda yapıldığı, karşılığının hakça bölüşüldüğü bir dünya diliyorum. Tüm işverenlerimizi de bu vesileyle işçi sağlığı, iş güvenliği konularında daha gayretli olmaya, iş kazalarını asgari seviyeye indirecek tedbirleri almaya davet ediyorum.

Bilecik ili sanayi, üretim ve ihracat bakımından Türkiye’nin önemli illerinden bir tanesi. Nüfus ve yüzölçümü bakımından son sıralarda olmasına rağmen üretim, ihracat, istihdam rakamları ve yüzdelere tekabül eden kısmıyla Türkiye’nin önde gelen illerinden bir tanesi.

 

‘İstanbul’da satılacak küçük bir arsayla Bilecik’te fabrika kurulabilir’

 

İlimizde 6 tane organize sanayi bölgesi var. Merkezde Belediye’yle birlikte 3üncü OSB’yi kurmak için de çalışıyoruz. Yaklaşık 8 bin 500 dönümlük bir alanda kamulaştırma ve planlama çalışmalarımız devam ediyor. İstanbul’dan çevre illere gidecek olan sanayi için Bilecik iyi bir durak olacak. İstanbul’da satacakları küçük bir arsayla burada fabrika kurmaları dahi mümkün olacak. Çünkü Bilecik’teki OSB’lerde m2 fiyatları 10-15 TL gibi rakamlarla başlıyor. En pahalı olduğu yerde 60 TL. Bunların bir kısmının da altyapıları tamamen bitmiş vaziyette, elektrikleri, suları, doğalgazları, diğer altyapıların hizmetleri tamamlanmış vaziyette. Dolayısıyla yatırım yapacak yer arayan sanayicilerimizi Bilecik ilimize davet ediyoruz. Burası hem sanayi için uygun ulaşım yönünden çok uygun konumda. Ankara, İstanbul, İzmir bu şehirlerimizin arasında ulaşım yönünden İstanbul’a hızlı tren başladığında 1 saat 15 dakikalık bir mesafede olacak. Yani Kadıköy’den Küçükçekmece’ye gitmek Kadıköy’den Bilecik’e gelmekten daha uzun bir zaman alacak. Burası daha avantajlı bir hal alacak. İnşallah sanayicileri ilimize bekliyoruz. Burası hem yetişmiş iş gücü çevresi, altyapı hizmetleri vs. ile hem sanayiciye hem de halkımıza en güzel şekilde hizmet verecek bir ilimiz.”

Son konuşmacı olan TİM Başkanı Büyükekşi de 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı kutlayarak sözlerine başladı. Büyükekşi konuşmasında şunları aktardı:

“Bu açıklamayı burada yapmamızın sebebi Bilecik’in potansiyelini Türkiye’nin gündemine getirmek istememiz. Bilecik’te 6 tane organize sanayi bölgesi olması, bu organize bölgesinde önemli boyutlar olması açısından çok önemli.

 

‘İhracatçılarımızı Bilecik’e fabrika kurmaya davet ediyorum’

 

Ben buradan tüm Türkiye’ye çağrıda bulunuyorum. Gerçekten İstanbul, Ankara ve Bursa’ya bu kadar yakın bir mesafede olan bir il bulmak ve hele hele teşvikte 3üncü bölge olması ve organize sanayi bölgelerine yatırım yapan sanayicilerimiz 4üncü bölge teşviklerinden 12 yıl boyunca faydalanacak olmasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Gerek ulaşım imkanlarıyla gerek karayolu, gerek limana çok yakın olması, demiryolunun çok kısa zamanda ulaşacak olması. Bu yüzden ben ihracatçılarımızı burada fabrikalarını oluşturmak adına yatırıma davet ediyorum. Burada sanayi toplumu oluşması çok önemli. Bilecik ilimizin çok büyük bir ihracat potansiyeli var. Onu değerlendirmekte Türkiye’nin ekonomisi açısından son derece önemli.

İhracat demek üretim demek, ihracat demek istihdam demek, ihracat demek sürdürülebilir büyümeyi sağlamak demek. Çünkü hep bakıyoruz dünyada gelişmiş ülkeler ihracata dayalı bir üretim politikasıyla belli bir yere gelmişler. İnşallah biz de ihracat yaparak Türkiye’yi daha önemli noktalara taşıyacağız. Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümünde koyduğumuz önemli hedefler var. Özellikle ihracatımızı 500 milyar dolara çıkarma hedefimiz var. Bu olayda da bundan sonraki adımda mutlaka firmaların burada direksiyonu ellerine alması gerekiyor. Biz 2023 için 500 milyar dolar ihracat hedefini koyarken bunun stratejisini oluşturduk. Bundan sonra firmalarımızla oturup bir strateji çalışması yapmamız gerekiyor.

 

‘Bir ülkede yaşanan olumlu ya da olumsuz gelişme anında bize de yansıyor’

 

Küreselleşmenin giderek yoğunlaşması dünya genelinde ekonomik entegrasyonu da beraberinde getiriyor. Kelebek etkisi misali bizden binlerce kilometre uzaktaki bir ülkede yaşanan olumlu ya da olumsuz bir gelişme anında bize de yansıyor. Dış ticaret ile ilgili gelişmeler biraz da içinde yaşadığımız dünyanın iklimi belirliyor. Uluslararası finansal sistemde göreceli istikrar artıyor, ülkeler büyümeye yönelik olarak piyasalarını canlandırmaya çalışıyorlar. Ama bu istikrar arayışı büyüme ve istihdam rakamlarına maalesef henüz yansımış değil.

 

Küresel ekonomi yavaşlıyor

 

Dünya ekonomisi genelinde 2013 büyüme beklentisi yüzde 2,8’den yüzde 2,6’ya çekilmiş durumda. Son açıklanan veriler ekonomik dalgalanmada yavaşlama yönünde endişenin devam ettiği gözleniyor. Euro bölgesinde resesyon ise devam ediyor. Dünya ticaret örgütü 2013 yılında dünya ticaret hacminde tekrar aşağı doğru bir iniş olduğunu bize gösteriyor.”

Emtia fiyatları hakkında da bilgi veren Büyükekşi konuşmasına şöyle devam etti:

“Petrol fiyatları son 4 yıl içerisinde zirve seviyesinden yüzde 14, altın fiyatları yüzde 17, pamuk fiyatları %45 gerilemiş durumda. Brent petrol fiyatı 100 doların altına indi. Altın fiyatlarında da önemli bir gerileme yaşandı.

 

Avrupa birliği için toparlanma beklenenden uzun sürecek

 

Küresel talebin zayıf olması, dünya ticaretindeki durağanlığın en önemli sebebi. Avrupa Birliği için toparlanma beklenenden de uzun süreceğe benziyor. Biz ihracatçılar ana pazarımız olan AB’deki bu düşüşe adapte olduk. Ancak toparlanmanın uzun sürmesi ihracatımızın büyümesini de olumsuz etkiliyor. Dünyadaki bu olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye ihracat artışında ön sıralardaki yerini koruyor. Türkiye 2013 yılının ilk çeyreğinde ihracatta yakaladığı %5lik büyüme ile dünyada 4. sırada yer alıyor.

 

Türkiye için atılım yapma zamanı

 

Her kriz zamanı aynı zamanda fırsatları da içinde barındırıyor. Gelişmiş ekonomilerle aramızdaki farkı kapatmak için bugünler bizim için önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları değerlendirebilmemiz için ihracata dayalı büyüme tempomuzu korumamız gerekiyor.

Türkiye olarak küresel ekonomiye entegre olmaktan, rekabet etmekten korkmuyoruz. Tam tersine, kapalı pazarlara girmek için kapıları zorluyoruz. Rekabete inanıyoruz. Ticarete inanıyoruz.”

Konuşmasına Nisan ayı ihracat rakamlarını açıklayarak devam eden Büyükekşi, “Nisan ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre % 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar oldu.

İlk ayda ihracatımız % 5 artarak 48 milyar 943 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık ihracatımız ise % 11 artışla 153 milyar 485 milyon dolar oldu.

Nisan ayında en fazla ihracatı 1 milyar 769 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz yaparken, 1 milyar 432 milyon dolar ile kimya sektörümüz ikinci, 1 milyar 327 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz üçüncü sırada yer aldı.

İller bazında baktığımızda, en fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracatını en fazla artıran il % 19 ile Gaziantep oldu. Gaziantep’i % 15 artışla Denizli ve % 14 artışla Bursa takip etti. Nisan ayında Adana’nın ihracatı % 5, İstanbul ihracatı % 4, İzmir’in ihracatı % 3 artış kaydetti. Ankara’nın ihracatı % 2, Kocaeli’nin ihracatı % 4, Hatay’ın ihracatı % 5, Manisa’nın ihracatı % 20 düşüş kaydetti.

Nisan ayında AB pazarındaki ihracat artışımız sürdü. AB’ye ihracatımız Nisan ayında % 3 yükseldi. Nisan ayında BDT ülkelerine ve Afrika ülkelerine ihracatımız % 14 artarken, Kuzey Amerika’ya % 12 ihracat artışı yakaladık.

Ülke bazında baktığımız zaman ön plana çıkan ülkeler ise şunlar oldu:

Libya’ya ihracatımız % 49, Türkmenistan’a ihracatımız % 47, Cezayir’e ihracatımız % 33, Hollanda’ya % 30, Fas’a % 28, Ukrayna’ya % 25, Çin’e % 21, Irak’a % 15, İtalya’ya % 13 ve Rusya’ya % 8 artış gösterdi.

Suriye ihracatımız ise Nisan ayında % 56, ilk 4 ayda ise % 15 artış gösterdi.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bilecik’te 2012 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren şirketlere plaket takdimi gerçekleştirildi. Bu şirketlerden 1. Sırada yer alan Midal Kablo San. ve Tic. A.Ş. adına Firma Genel Müdürü Yalın Zeybek’e plaket takdim edildi. 2. sırada yer alan SNT Toprak Ürünleri San. Tic. A.Ş. adına Çiğdem Çulpan’a, 3. sırada yer alan Ektaş Tarım Ürünleri Ticaret A.Ş. adına Firma Genel Müdürü Ali Rıza Menemenlioğlu’na, 4. sırada yer alan Federal Mermer Maden Tic. ve San. A.Ş. adına İsmail Kurt’a ve 5. sırada yer alan Gökyar Mermer Tic. Ltd. Şti. adına Atilla Keleş’e plaket takdim edildi.

Program sonunda TİM Başkanı Büyükekşi tarafından Vali Akpınar’a, Başkan Yağcı’ya, Bilecik TSO Meclis Başkanı Erşan’a, BİSİAD Başkanı Subaşı’ya, Bilecik Mermerciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Özen’e plaket takdim edildi. Sonrasında TİM Başkanı Büyükekşi ‘ye Vali Akpınar, Başkan Yağcı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erşan ve BİSİAD Başkanı Subaşı tarafından çeşitli hediyeler verildi. ZEYNEP KILBAHRİ



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir