TÜRKİYE’DE 3 İLÇEDE VAR, SÖĞÜT’TE DE OLACAK

Aydoğdu: “Şehirlerde çok büyük önem arz etmektedir”

Söğüt’te temeli atılan Atıksu Arıtma tesisinin töreni gerçekleşti. Türkiye’de üç ilçede bulunan tesisin dördüncüsünün yapılacağını beliren Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, tesisin hizmete girmesiyle faydalarının neler olacağını da açıkladı. Edirne-Keşan, Balıkesir-Ayvalık ve Konya-Cihanbeyli ilçelerinde bulunan tesislerin iki küçük paketinin de başka diğer beldelerde olduğunu kaydeden Başkan Aydoğdu, Ayvalık’taki tesisleri Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı ile beraber inceleme fırsatı bulduklarını da sözlerine ekledi.

 

Ayvalık’ta bulunan tesislerin hemen yakınında plaj ve villaların olduğunu ancak etrafa hiç koku yayılmadığını aktaran Aydoğdu konuşmasında şunları aktardı:

“O anda maalesef öngörülen tarih dolmuş oldu”

“Öncelikle davetimize icabet ettiğinizden dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkürü bir borç biliyorum. Bugün burada aslında çok önceden yapılması gereken ama maddi imkansızlıklardan dolayı yapılamayan arıtma tesisinin temel atma töreni için toplanmış bulunuyoruz. Tabi ki şehirlerde arıtma tesisleri çok büyük önem arz etmektedir. Özellikle çevre kirliliği yaratması açısından ilçelerimizin, illerimizin hatta belde ve köylerimizin çok önemli bir sorunudur. Bunun mutlaka hallolması gerekiyor, yapılması icap ediyor. Dolayısıyla Bakanlık bu manada bir yasa çıkartarak bütün Belediyelere bir zaman dilimi öngördü. “Bu zaman dilimi içerisinde bunları tamamlayacağınıza dair bize noterden onaylı bir taahhütname vereceksiniz.” denildi. 10 Mayıs 2007 tarihinde biz Söğüt noterliğinden iş termin planını Bakanlığa gönderdik. Hemen akabinde yapılacak arıtma tesisiyle ilgili olarak bir yer arayışı içerisine girdik ve Kızıldamlar göletinin hemen üstünde hazineye ait bir yer tespit ettik. Dedik burayı alırız, buraya kurarız. Bunun üzerine ertesi yıl 2008 yılında da arıtma projesinin yapımına, çizimine geçtik. Bu projenin çizimi tamamlandı fakat Mali imkansızlıklar sebebiyle herhangi bir işten yapılamadı ve o anda maalesef öngörülen tarih dolmuş oldu.

“Hiçbir belediyemiz arıtmasını tamamlayıp işletmeyi alamadı”

Biz Bilecik vilayetinde nüfusu 10 bini geçen ve 2014 yılı itibariyle arıtmalarını tamamlamış olması gereken 4 belediyeyiz ve maalesef o tarih içerisinde hiçbir belediyemiz arıtmasını tamamlayıp işletmeyi alamadı. Tabi 2014 yılında yeniden Belediye Başkanı olduğumuzda bir baktık ki bizim yaptırmış olduğumuz proje çok doğru bir proje değil çünkü biyolojik arıtma dedikleri o proses 25 dönüm civarında veya 20 – 25 dönüm arasında bir yer istiyor. Bu bölgede Söğüt’ün hemen kenarında, yakınında böyle bir yerimiz yok. Bu 20 – 25 dönüm yerin ancak termal seramiğin oralarda veya Kızıldamlar göletinin hemen üstünde bir yerlerde bulma imkanımız var. Bu yaptırdığınız zaman, bunu niyetlendiğinizde kolektöründe oraya kadar inmesi gerekiyor. Bu da aşağı yukarı 4 km’lik bir kolektör hattı demektir. Bunun maliyeti zaten başlı başına 2 – 2,5 milyon lirayı bulacak bir harcama gerektiriyor.

“Söğüt şartlarında böyle bir arıtmanın aylık maliyeti 20 – 25 bin lira civarında”

İkincisi biliyorsunuz biyolojik arıtmalar devasal havuzlarla yapılan havuzlardır, etrafa koku veren arıtmalardır ve bu arıtmaların işletilmesinde işletme maliyeti çok yüksek. Söğüt şartlarında böyle bir arıtmanın aylık maliyeti 20 – 25 bin lira civarında. Dolayısıyla bizim ölçekteki bir belediye için her ay 25 bin lira bir parayı harcayabilmek kolay bir iş değil.

 “Harcayacağımız rakam minimum söylüyorum 6 milyon lira”

Üçüncüsü bu biyolojik arıtmanın yapımından dolayı harcayacağımız rakam minimum söylüyorum 6 milyon lira. Dediler ki yeni bir proses ortaya çıktı. Ben söylemekte baya zorlanıyorum. Elektrolize ederek ayrıştıran bir sistem. Biz bunu merak ettik nasıl bir şey diye. Belediye meclis üyelerimizle birlikte dedik ki bunun bir örneği var mı Türkiye’de? Dediler ki var. Balıkesir Ayvalık’ta var bir de Konya Cihanbeyli’de var. Balıkesir Ayvalık’a gittik.

“Sistem gayet güzel çalışan, etrafa koku vermeyen bir sistem”

Hatta sayın Gölpazarı Belediye Başkanımız da o gün bizle beraberdi. Sistemi yerinde gördük, sistem gayet güzel çalışan, etrafa koku vermeyen bir sistem. Hatta çok enteresan sistemi öyle bir yere koymuşlar ki 150 metre altında plaj var 35 metre yan tarafında da villalar, yazlıklar var ve etkilenmiyorlar. Oysa biyolojik arıtma olan vilayetlerde arıtmanın 1-2 km yanından geçerken kokuyu hepimiz alıyoruz, o kokuyu duyuyoruz.

“Hem daha ekonomik hem daha az bir yer kaplıyor”

Bir konu daha var. Bu prosesi seçmemizde yağmur suları biyolojik arıtmada sıkıntı yaratıyor ve teknik ekip biyolojik arıtmaya yağmur sularının dahil edilmemesini şart koşuyor. Sebebini sordum. Sebebi şuymuş; Yağmur suyu dahil olduğu zaman atık su seyreliyor, seyreldiği için bakteri yaşamıyor, doymuyor ve belli bir sıcaklığın altına düşerse yine bakteriyi yaşatmak mümkün olmuyor. Oysa bu sistemde öyle bir şey yok. Bu sistemde pis su geliyor, ön filtreleme reaktörden geçiyor, çıkıyor gidiyor. Çökertme veya benzeri işler bunda yok. Kapalı bir sistem, inşallah bittiğinde hep beraber bunu görmüş olacağız. Hem daha ekonomik hem daha az bir yer kaplıyor, hem de işletme maliyeti daha az. Bu yüzden biz bu sistemi tercih ettik ve eğer kısmet olursa İller Bankasından bu konuda bir kredi talebimiz oldu. Eğer uygun görülürse, alabilirsek biz bunu alıp bu arıtmayı bu şekilde yapmak arzusu içerisindeyiz, alamazsak kendi imkanlarımızla yapacağız, bitireceğiz inşallah ve süresi de “Nisan sonunda açılışını yapmak bize nasip olur inşallah”

Mart sonu biraz belki yağıştan dolayı meydana gelebilecek hava olaylarından dolayı 15-20 gün belki bir ay gecikme olabilir ama elbet Nisan sonunda bu tesisin açılışı yine hep birlikte burada oluruz inşallah. Açılışını yapmak bize nasip olur. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bu tesisin ihale bedeli 2 Milyon 901 Bin Lira. Makineler KDV teşvikinden dolayı KDV’siz. Sadece bina kısmı KDV’li. O da yaklaşık 80 – 100 Bin Lira KDV’si tutar. Yani tam 3 Milyon Lira’ya aşağı, yukarı bize mahal olacak. Eğer biyolojik sistemi yapsaydım yaklaşık 2 – 2,5 Km daha öteye taşımak zorundaydım. 25 dönüm yer bulmak zorundaydım ve o sistemin bize maliyeti 6 Milyon Lira gibi bir rakama mahal olacak.”

Yüklenici Firma Yetkilisi Adnan Pekşen ayrıntılı bilgiler verdi

Aydoğdu’nun konuşmasının ardından kürsüye gelen yüklenici firma yetkilisi Adnan Pekşen de yapılacak tesis hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi. Söğüt Kaymakam Vekili, İnhisar Kaymakamı Hakan Keskin ve diğer protokol üyelerinin katılımıyla temel atma butonuna basıldı. Yapılan duaların ve kesilen kurbanın ardından katılımcılara meşhur Yörük pilavı ikram edildi. Törene Söğüt protokol üyelerinin yanı sıra Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı, Yenipazar Belediye Başkanı İlhan Özden, İnhisar Belediye Başkanı Ayhan Ödübek, Vezirhan Belediye Başkanı Mehmet Duymuş, Dodurga Belediye Başkanı Selim Tuna, MHP İl Başkanı Ahmet Gürses ve vatandaşlar katıldı.

 

 

ERHAN TOKA 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir