Türkiye’de kar mücadelesinde tecrübeli kişi yok

Özgür, Vali Ahmet Hamdi Nayir'in daha önce konuyla ilgili yaptığı "tecrübesizlik" söylemine yönelik olarak "Ekiplerimiz 4 gün uykusuz kaldılar. Biz yine şunu diyoruz. Bu bir devlet politikasıdır. Bize ne araç verirlerse biz mücadelemizi yapacağız. Tecrübesizlik olabilir ama bunlar da tamamlanacak. Şuan da tecrübeli kimse de yok." ifadelerinde bulundu.

"Türkiye’de kar mücadelesinde tecrübeli kişi yok"

Karayolları olarak 177 araç ile kar mücadelesi yaptıklarını ifade eden Özgür, " 241 araç da müteahhit firma da vardı. 5 tane diğer resmi kurumlarda araç aldık. 31 aracı da yapım müteahhitlerinden aldık. Yapım müteahhitlerini de bir seferberlik olarak işin içerisine aldık. 454 araç ile kar mücadelesi yaptık. Bilecik’te 28 araç karayollarının vardı. 28 araç müteahhit firmanın, 4 tane başka firmalardan aldık. Toplam 60 araç ile kar mücadelesi yaptık.

Türkiye’de şuanda birisi bana çıksın desin ki, ‘kar mücadelesinde tecrübeli kişiler var.’ Ve bunları bana göstersin. Türkiye’de kar mücadelesinde tecrübeli kişi yok.  Kar mücadelesinde tecrübeli olarak karayolları vardır Karayollarına 30 yıldır eleman alınmadığı için şuan bizim kar mücadelesi yaptığımız ekiplerin hepsinin emeklilik yaşı gelmiştir. Bundan 5 yıl sonra emekli olduktan sonra kar mücadelesi yapacak elemanımız kalmıyor. Kar mücadelesi yapacak elemanlar bugün alınsa kar mücadelesi yapabilmesi için en az 5-10 yıl bunları yetiştireceğiz. Bu elemanlar kolay yetişmiyor. Elemanı alınca kar mücadelesi yap diyemezsiniz. Bunlar operatörün yanında yağcı olarak görev yapacak. "dedi.

"Kardan çok araçlarla mücadele ediyoruz"

Emniyet, jandarma ve valilikten araçlar konusunda yardım isteyen Özgür, "İl koordinasyon toplantılarında emniyetten, jandarmadan, valilikten talebimiz şudur; bu tek başına yapılacak bir mücadele değildir. Kardan çok araçlarla mücadele ediyoruz. Karayolları, Mezitler’de başarılı oldu ama diğer yerlerde başarısız oldu deniliyor. Mezitler’de 10 bin tırı tuttuğumuz için başarılı olduk. Orada 2 tır kaysaydı, biz de orada başarısız olacaktık." dedi.

"Yoğun araç trafiğinde işimizi zor yapıyoruz"

Zor şartlar altında ve yoğun araç trafiğinde yol çalışması yapmanın çok zor olduğunu belirten Özgür, "Mezitler’de araçlar kaydı tersten araç soktuk. Diyor ki; ‘benim çocuklarım var. Ben ters yönden girmem.’ Karşı taraftan araç geliyor. Makine ile siz kendi aracınızla tersten gireceksiniz. Bu çok riskli bir iştir. Yarın orada bir iş kazası olduğu zaman direk sorumlusu biziz. O kaza riskini de göze aldık. Biz bazı bölgelere bulabildiysek polis eskortuyla girdik. O şartlarda karla mücadele etmek çok zor bir iş.

Biz 20 bin aracın trafiğinde çalışmalarımızı yapıyoruz. Bana Bilecik ile Bozüyük ve İnegöl aksını iki gün trafiğine kapatalım. 2 gün kar yağsın. Ben o yolu 2 saatte trafiğe açarım. Ama ben bin tane tır altında kar mücadelesi yapak çok zor. Herkes takip ettik Akhisar’da yolar kapandı. Yılbaşı gecesi Akhisar’daydık. Sağ şerit kapalı, İzmir’den araç gelmiyor ve sol şeridi açtık. Yolda hiç kar yok, orada sulu kar yağıyor. Sağ şeritteki araçlar şerit ihlali yaparak sol şeride geçtiler. Gece 2’de oraya gittiğimiz zaman sağ şerit tırlardan dolayı kapalıydı. En son 2 kilometremiz kalmıştı. 30 tane tırdan 3 tanesi yan yana olduğu için yolda geçemedik. Ben makine gücümle gidiyorum ve 30 tırın önüne geçemiyorum. O tırın sol şeritte ne işi var? Eğer sol şeridi AFAD’a, ambulanslara bıraksalardı, insanlara yiyecek yardımı yapardık. "ifadelerinde bulundu.

"Yerde kar var diye bile eleştiriliyoruz"

Karayolları olarak kendilerine yerde kar vardı diye bile eleştiri geldiğini belirten Özgür," Yerde kar olacak. Buna yapılacak bir çözüm yok. Yerde kar varsa ona göre aracınızda kar lastiği olacak. Sivas bölge müdürlüğünde 4-5 il var. Bu bölgede çok kar var. 2007 yılında Ankara’da görev yaparken 93 bin ton tuz kullandım.  Ankara, Kırşehir, Kırıkkale, Bursa ve yönetim olan yer. Türkiye’de tuz kullanımı o ağır kışta 150 bin tondu. 93 bin ton tuzu Ankara kullandı. Neden? Bürokrasinin yeri olduğu için her tarafı siyah istediler biz de tuz attık. Ben merak ettim e Sivas Bölge Müdürünü aradım. O kışta ne kadar tuz kullandıklarını sordum. Dedi ki; ‘4bin 500 ton tuz kullandık.’ Sivas 4 bin 500 ton tuz kullandı ve burası karın memleketi. Biz Ankara’da 150 bin ton kullandık. Arkadaşlara sordum sadece Bozüyük bakım evinde ne kadar tuz kullandık diye. 14 günde 4 bin 500 ton tuz ve 16 bin ton tuz agregası kullandık. Bursa Bölge Müdürlüğüne yıllık ortalama tuz kullanımını sordum. 22 bin ton tuz alımı yaptık, bütün tuzlarımız bitti. Şuan yeniden tuz alımı yaptık. 20 bin aldık, bir 20 bin daha kullandık." şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir